Alexandru Rafila, despre șoferii care resping testarea antidrog: „Eu cred că cei care refuză au alte motive”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări despre Ordonanța de Urgență 84, care a fost adoptată de Guvern pe 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial. 

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos/Octav Ganea (Arhivă)

Ordonanța de Urgență nr. 84 introduce noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Conducătorii auto care resping testarea antidrog vor rămâne fără permis trei zile. În cazul în care în acest termen nu este eliberat rezultatul de la INML, atunci ei își vor recăpăta carnetul de conducere.

Alexandru Rafila a susținut la Digi24 că probele vor fi prelucrate inclusiv în weekend. În plus, el a declarat că Ministerul Sănătății „are toată disponibilitatea” de a-i ajuta pe „colegii de la Ministerul de Interne și, mai ales, populația, încât aceste rezultate să poată să fie oferite într-un timp cât mai scurt”.  

De asemenea, ministrul Sănătății a mai precizat și că „până la sfârșitul anului, printr-un proiect demarat în luna mai, finanțat de la Banca Mondială, toate cele 36 de servicii județene de medicină legală și cele șase institute de medicină legală vor avea echipamente de ultimă generație, care să permită testarea în fiecare județ a acestor cazuri”.

Cu privire la refuzul testării, Alexandru Rafila a declarat că nu înțelege „care este motivația” din spatele acestei decizii. Totodată, ministrul Sănătății a ținut să menționeze că testele rapide care sunt efectuate în trafic „au un grad mult mai mare de teste reale, nu de teste false. Din moment ce refuzi și rămâi fără permis trei zile, eu cred că cei care refuză au alte motive, nu pentru că sunt teste fals-pozitive”.

În legătură cu medicamentele care pot da rezultate fals-pozitive la testele DrugTest, Rafila a susținut: „Aș vrea să încercăm să ne referim la marea majoritate a cazurilor, nu la excepții. Excepțiile pot să existe, dar până la urmă nu cred că asta este problemă. Adică, aceste chestiuni că am luat o pastilă cu paracetamol și lucrul ăsta schimbă rezultatul unui test, nu cred că este un motiv concludent”.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite