Scandalul OUG 84. Câte aparate Dräger 5000 are Poliția și cum funcționează ele

0
Publicat:

Aparatele Dräger 5000, esențiale pentru detectarea șoferilor aflați sub influența drogurilor, o problemă tot mai prezentă în traficul din România, au devenit subiect de dezbatere intensă în urma Ordonanței de Urgență nr. 84.

Poliția Română avea anul trecut 167 de aparate Drager 5000 - Foto Poliția Română
Poliția Română avea anul trecut 167 de aparate Drager 5000 - Foto Poliția Română

Ordonanța de Urgență nr. 84, adoptată pe 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial, introduce noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Șoferii care refuză testarea rapidă rămân fără permis. Această măsură controversată a generat reacții puternice, deoarece statul nu poate procesa rezultatele testelor biologice în 48-72 de ore, iar așteptarea poate dura și mai mult de un an. 

După ce mai multe zile OUG 84 a inflamat opinia publică, Guvernul a făcut pași înapoi. Marcel Ciolacu a propus modificarea ordonanței care lasă fără permis șoferii care refuzau testarea rapidă antidrog. Șoferii care ies pozitiv la testul rapid antidrog își vor primi permisul înapoi dacă în 72 de ore medicii legiști nu vor reuși să confirme sau să infirme, cu ajutorul probelor de sânge, rezultatul testului făcut în trafic, a declarat secretarul de stat in MAI Bogdan Despescu.  

Câte aparate Dräger 5000 sunt în dotarea Poliției Române? 

Agenții de la Poliția Rutieră din România folosesc aparate DrugTest Dräger, modelul DrugTest 5000, pentru depistarea drogurilor la volan.  

Poliția Română avea în dotare 167 de aparate Dräger 5000 până în decembrie 2023, iar alte 400 de aparate de testare rapidă antidrog de acest fel au fost achiziționate în baza unui proiect, potrivit datelor comunicate de Sindicatul Europol, ele au fost recepționate la sfârșitul anului trecut. 

Aparat rapid drugtest Drager 5000 din dotarea Poliției Române - Foto Facebook
Așa arată aparatele Drager 5000 din dotarea Poliției Române - Foto Facebook

Aceste aparate sunt distribuite în toată țara și sunt folosite atât de Poliția Rutieră, cât și de Brigăzile de Combatere a Crimei Organizate. 

Costurile dotării cu drugtest Dräger 5000 

Achiziția aparatelor Dräger 5000 a făcut parte dintr-un proiect ce avea ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere. Investiția inițială în aceste aparate de testare rapidă antidrog s-a ridicat la aproximativ 7,5 milioane de lei. Suma a inclus costurile pentru 400 de dispozitive și repararea celor deja existente. 

Licitația a avut loc după tragedia de la 2 Mai. Practic, polițiștii români folosesc un singur tip de drug test, care este produs în Germania. Contractul a fost atribuit singurei oferte depuse de Draeger România SRL, deținută de concernul german Drager. Poliția Română a achiziționat toate drugtestele de la această firmă. În august 2023, IGPR a alocat peste 650.000 de lei pentru un acord cadru de 15 luni pentru piese de schimb ale analizatoarelor de detecție a drogurilor din salivă, contract câștigat tot de Draeger România. Setul de analiză include două testere (pozitiv și negativ) pentru cocaină, opiu, benzodiazepine, canabis, amfetamine, metamfetamine și metadonă, relatează CursdeGuvernare.ro. 

Cum funcționează aparatele Dräger 5000 

DrugTest 5000 folosește probe de salivă prelevate de la șoferi. Dispozitivul constă într-un kit de testare de unică folosință, igienic și neinvaziv, potrivit atât pentru utilizare portabilă, cât și staționară. Kitul include un adaptor și un burețel care se ține sub limbă pentru a colecta saliva, apoi se introduce în aparat. Procesul este conceput astfel încât agenții de poliție să nu intre în contact direct cu saliva testatului 

Concret, kitul Drager 5000 conține un burete mic, pe care șoferul trebuie să îl țină sub limbă  între 1 și 4 minute, pentru a se îmbiba cu salivă, până când indicatorul integrat se va colora în albastru.  Acesta este introdus apoi  în caseta de testare, iar în câteva secunde dispozitivul va afișa pe display câte substanțe interzise conține saliva prelevată și care sunt acestea. 

Aparatele Dräger 5000 pot detecta o gamă largă de substanțe stupefiante, inclusiv amfetamine, benzodiazepine, THC (delta-9-tetrahidrocanabinol), cocaină, metamfetamine, opiacee, metadonă și ketamină. Un test de teren al Academiei Germane de Poliție a demonstrat că rezultatele obținute prin acest aparat corespund cu cele obținute prin analize de sânge.  Cu toate acestea, este important de menționat că anumite medicamente pot genera rezultate fals pozitive, ceea ce poate duce la reținerea permisului de conducere până la confirmarea rezultatelor de laborator. 

Controverse și eficiență 

Există însă și critici referitoare la eficiența aparatelor Dräger 5000. Conform unui studiu publicat în „Journal of Analytical Toxicology“, rata de răspunsuri fals pozitive poate fi destul de mare, de exemplu 87,1% pentru cocaină și 65,9% pentru opiacee. 

Comunitatea Declic organizează un protest împotriva OUG 84  - Foto Facebook Declic
Semințele de mac pot duce la un rezultat fals pozitiv în cazul testării rapide - Foto Facebook

În România, aproximativ 15-20% din mostrele prelevate în ultimii doi ani au indicat rezultate negative la analizele de sânge ulterioare, a anunțat Poliția Română. Însă Cosmin Andreică, liderul Sindicatului Europol, a subliniat într-un interviu pentru „Adevărul” că până la 38% din șoferii testați cu dispozitivele rapide de tip drugtest ar putea rămâne fără permis în cazul unor rezultate fals pozitive. Potrivit datelor INML, în 2023, din peste 3.000 de teste de depistare a drogurilor, 1.100 au fost infirmate.   

Aparatele Dager 5000, despre care s-a discutat intens în aceste zile, depistează multe  substanțe care „nu sunt relevante pentru polițiști”.  

Așa că mult lăudatele dispozitive (...) identifică substanțe care nu sunt de interes operativ și judiciar pentru noi. (...) Ceea ce înseamnă că aceste aparate sunt ori prea sensibile, ori depistează substanțe care nu fac obiectul legislației din România. Și atunci, nu poate fi vorba despre responsabilitatea conducătorului auto care se urcă la volan, pentru că responsabilitatea este a statului și a instituiților statului care verifică legalitatea respectării regulilor legislației pe drumurile publice”, a subliniat Cosmin Andreică. 

Și Consiliul Superior de Medicină Legală susține că testele rapide precum Dager 5000, utilizate de Poliția Română, sunt prea sensibile.

Aceste discrepanțe au dus la situații în care șoferi nevinovați și-au pierdut temporar permisele de conducere. Acesta este și motivul pentru care OUG 84/2024 a detreminat comunitatea Declic a lansat o petiție prin care solicită premierului Marcel Ciolacu să anuleze această ordonanță. Până acum, peste 183.000 de oameni au semnat petiția, iar joi, 11 iulie, de la ora 18:00, este organizat un protest împotriva acestei ordonanțe, în Piața Victoriei.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este necesar să se găsească soluții pentru a lupta împotriva drogurilor fără a nedreptăți persoanele nevinovate. El va discuta cu miniștrii și va lua o decizie în ședința de Guvern de joi. Ciolacu a subliniat importanța ca răspunsurile INML la testele antidrog să fie disponibile în 48-72 de ore.   

Medicamente și rezultate fals pozitive 

Un aspect important de luat în considerare este că anumite medicamente pot provoca rezultate fals pozitive la testele DrugTest Dager 5000.

Medicamentele pentru diabet, antiemeticele, antibioticele și antialergicele pot genera reacții fals pozitive pentru amfetamine, în timp ce antiinflamatoriile și antiviralele pot influența testele pentru cannabinoizi. De asemenea, antitusivele, antibioticele și antialergicele pot afecta testele pentru opiacee. Printre acestea se numără ibuprofenul, pseudoefedrina, antidepresivele, picăturile de nas sau chiar băuturile energizante și semințele de mac.

Chiar dacă analizele ulterioare pot corecta rezultatele fals pozitive date de testele Drager 5000, există un risc real ca șoferii să fie sancționați și să le fie retras permisul înainte de confirmarea definitivă de către INML. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite