A murit actorul Constantin Cojocaru, la 78 de ani. „Dacă aş fi un fenomen al naturii, aş fi... ploaia de vară liniştită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea tristă a morţii actorului Constantin Cojocaru, la 78 de ani, a venit sâmbătă din partea Teatrului Odeon, instituţie unde a lucrat începând cu anul 1975.

„Teatrul Odeon anunţă cu mare durere că astăzi, 13 aprilie 2024, ne-a părăsit unul dintre cei mai îndrăgiţi actori – Constantin Cojocaru”, au anunţat, sâmbătă, oficialii Teatrului Odeon.

„Iubire a fost şi suntem recunoscători pentru tot”, au mai transmis colegii de la Teatrului Odeon, parafrazând o declaraţie a actorului de acum trei an, în care el spunea: „Dacă aş fi un fenomen al naturii, aş fi... ploaia de vară liniştită, cu fulgere şi trăsnete care nu te mai înfricoşează, dar au ceva estetic impecabil. Dacă aş fi o stare... starea de drag. Dacă aş fi un verb... aş fi verbul a iubi”.

Imediat ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Constantin Cojocaru, în 1966 a fost angajat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, iar din 1975 la Teatrul Odeon. De-a lungul carierei sale, el a colaborat cu numeroase teatre din ţară şi din Bucureşti.

„Cu durere în suflet anunțăm trecerea în neființă a actorului Constantin Cojocaru, unul dintre cei mai importanți artiști din istoria Teatrului Tineretului! Drum lin printre stele!”, au scris şi reprezentanţii Teatrului din Piatra Neamț.

Unul dintre cele mai emoţionante mesaje a venit din partea lui Tudor-Costin Sicomaş, fost PR and coordonator de presă la Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului.

„Azi s-a mai încheiat o poveste aici pe Pământ, dar care continuă în spațiul de dincolo. Domnul Constantin Cojocaru, unul dintre cei mai ludici, inventivi, maleabili, frumoși, intriganți, misterioși și complecși actori din câți mi-au fost dat să văd a închis filele acestei existențe pământene. Rămâne însă spiritul său, care trăiește prin amintirile tuturor celor care l-am văzut și a tuturor celor care au jucat alături de domnia sa. Eu îmi amintesc, în special, de acea creație fenomenală din «Gaițele» de la Teatrul Odeon (scena pe care a strălucit atâția ani de zile), în care Constantin Cojocaru a realizat un rol de compoziție de neuitat - Zoia. Dar nu am cum să îl uit nici în Goe din «C.F.R. - Cometa, Copilul și Cățelu»”, de pe aceeași scenă (ambele spectacole amintite în regia lui Alexandru Dabija), un alt personaj căruia Constantin Cojocaru i-a dat un farmec aparte prin caracterul acesta jucăuș, de actor mereu în căutări, întotdeauna vesel şi plin de energie. Și, de curând, am revizionat și «Trei zile până la Crăciun», unde l-am putut readmira în rolul lui Nicolae Ceaușescu și unde mi-am dat încă o dată seama de abilitățile sale de metamorfozare completă. Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici, trecerea sa prin viața colegilor săi de scenă și de ecran și prin cea a spectatorilor care nu îl vor și nu îl vom uita. Odihnă veșnică în pace și lumină, stimate domn şi minunat actor!”, a scris Tudor-Costin Sicomaş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite