60% dintre pacienți cu cancer pulmonar ajung cu metastaze la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumatul, istoricul familial sau abuzul de alcool rămân în continuare printre principalii factori care declanșează cancerul pulmonar. În primele șase luni ale anului, aproape 700 de cazuri au fost depistate la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, potrivit directoarei Beatrice Mahler.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

„Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite şi letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieţi atât ale pacienţilor, cât şi ale familiilor acestora. Astăzi este o ocazie de a ne reaminti importanţa conştientizării, prevenţiei şi a sprijinului pentru cei afectaţi de cancerul pulmonar”, precizează medicul cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar.

În același timp, Beatrice Mahler a precizat că numărul de noi cazuri de cancer pulmonar a rămas constant în ultimii ani la Institutul „Marius Nasta” din București.

„Altfel în primele 6 luni ale anului 2021 au fost diagnosticate 702 cazuri de cancer pulmonar, în primele 6 luni ale anului 2022 800 de cazuri de cancer, iar în primele 6 luni ale anului 2023 694 cazuri cancer pulmonar. Poate mai îngrijorător este faptul că la momentul internării în 2023 procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39%, un stadiu în care şansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are", susţine medicul.

Factori de risc

Potrivit managerului institutului, principalii factor de risc sunt fumatul, inclusiv fumatul pasiv, expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest şi alţi agenţi cancerigeni, istoricul familial, obezitatea, abuzul de alcool, infecţiile virale.

Continuarea politicilor actuale de renunţare la fumat vor duce la un declin lent al incidenţei cancerului pulmonar, în comparaţie cu implementarea unor politici mai eficiente, mult restrictive, care să fie implementate pentru toate produsele din tutun, inclusiv ţigări electronice, consideră Beatrice Mahler.

Ea afirmă că indicaţie de screening pulmonar au fumătorii asimptomatici şi foştii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, au fumat 20 de ani sau mai mult şi fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani.

Ce pași trebuie să urmezi pentru a te lăsa de fumat

„Pentru a reduce incidenţa cancerului pulmonar, condiţia esenţială este abandonarea fumatului, indiferent că vorbim de ţigări clasice sau de dispozitive electronice. Dincolo de dependenţa de nicotină, una din cele mai mari provocări pentru fumător este să-ţi corecteze dependenţa de gest, iar acest lucru se poate face numai prin educaţie comportamentală", subliniază medicul.

Potrivit lui Mahler, etapele sunt următoarele:

Conştientizarea - Înţelegerea efectelor negative ale fumatului asupra sănătăţii şi a riscurilor asociate acestuia;

Stabilirea motivaţiei - Identificarea motivelor personale pentru renunţarea la fumat şi stabilirea de obiective clare şi realiste;

* Identificarea provocărilor - Identificarea factorilor care determină dorinţa de a fuma şi dezvoltarea de strategii pentru a le gestiona eficient;

* Dezvoltarea abilităţilor - Învăţarea tehnicilor de gestionare a stresului, de rezolvare a problemelor şi de evitare a situaţiilor care ar putea declanşa dorinţa de a fuma;

* Sprijin social - Implicarea în grupuri de suport sau consiliere pentru a împărtăşi experienţe şi a primi sprijin de la alţi oameni care trec sau au trecut prin aceeaşi provocare.

„Prin educare şi înţelegere, putem contribui la reducerea incidenţei cancerului pulmonar. Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite şi letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieţi atât ale pacienţilor, cât şi ale familiilor acestora. Haideţi să ne unim forţele în această luptă, să sprijinim pacienţii şi familiile acestora, să răspândim speranţa şi să inspirăm schimbări pozitive", conchide medicul.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite