Bolnavii de cancer, după OUG adoptată de Guvern: „Totul este zero pentru noi“

0
Publicat:

Ordonanța apei de ploaie este considerat de bolnavii de cancer actul normativ adoptat joi de Guvern și prezentat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, drept o parte din pachetul legislativ de aprobare a normelor de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ordonanța abrogă practic termenul de 1 iulie pentru intrarea în vigoare a normelor Legii-planului anticancer care a trecut prin Parlament la finalul anului trecut.

„În condițiile în care au anulat articolul care-i responsabiliza, pentru că nu au făcut nimic în legătură cu normele de aplicare, totul este zero pentru noi, pacienții. S-au pus la adăpost anulând acel articol care-i responsabiliza. Ca să vedeți cât de mult le pasă de soarta noastră. Adică, dă-i încolo, să moară, că nu au ce să ne facă!“, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Potrivit acestuia, lupta pacienților oncologici pentru drepturile lor nu va fi abandonată, noi măsuri urmând a fi anunțate în perioada următoare.

Uite normele, nu sunt normele

Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, bolnavii de cancer au ieșit în stradă într-un protest fără precedent față de întârzierea nepermisă a Ministerului Sănătății în elaborarea normelor la legea anticancer.

Noul act normativ adoptat joi prevede că „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu ministerele și instituțiile cu atribuții în implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România“.

Cu alte cuvinte, termenul a fost împins la finalul lunii august.

Legea planului anticancer, derivată din planul european de combatere a cancerului, ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie, după elaborarea de către Ministerul Sănătății a normelor de aplicare.

Cu o lună înainte de expirarea termenului până la care trebuiau elaborate inițial normele, reprezentanții Ministerului Sănătății au comunicat că legea este proastă, incoerentă și cu multe termene nerealiste. În plus, au mai spus aceștia, sunt multe tipuri de cancer care nu au fost cuprinse în actul normativ. Prin urmare, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un nou proiect de act normativ, situație care i-a adus la disperare pe bolnavii oncologici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite