Cât de mare rămâne riscul să faci cancer de plămâni și după ce te lași de fumat

0
Publicat:

Renunțarea la fumat la orice vârstă poate reduce riscul de cancer pulmonar. Cu toate acestea, riscul va rămâne mai mare decât în cazul celor care nu au fumat niciodată, potrivit yahoo.com.

Fumatul poate provoca cancer. FOTO Shutterstrock
Fumatul poate provoca cancer. FOTO Shutterstrock

Imediat după ce încetezi să mai fumezi, în organism încep să se producă schimbări. După opt ore, nivelul de nicotină și cel de monoxid de carbon din sângele se reduc la jumătate, iar nivelul de oxigen începe să revină la normal.

După 48 de ore, plămânii încep să se limpezească. Circulația sângelui se îmbunătățește în două până la 12 săptămâni, iar după 12 luni, riscul de a face un atac de cord este se reduce cu 50%.

Îndiferent de vârsta la care renuți la fumat, riscul de cancer pulmonar scade, dar nu dispare. El va rămâne mai mare decât în cazul celor care nu au fumat niciodată.

În Marea Britanie, unde cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, o măsură pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire este participarea la un program NHS de testare în masă a fiecărui fost fumător pentru depistarea precoce a acestei boli.

Un numărul record de persoane se află pe listele de așteptare ale NHS, în această țară.

Astfel de verificări sunt capabile să detecteze trei sferturi din cazurile de cancer pulmonar în stadiul unu sau doi, potrivit rezultatelor unor proiecte pilot.

„Singurul mod în care îl vom opri este prin descoperirea lui într-un stadiu mai timpuriu", spune Nick Hopkinson, profesor la Institutul Național pentru Inimă și Plămâni de la Imperial College din Londra, potrivit yahoo.com.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite