VIDEO Miracolul vieţii: după trei luni în moarte cerebrală, o femeie din Ungaria a adus pe lume un copil sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşul avea 1,5 kilograme la naştere, dar acum este perfect sănătos FOTO Shutterstock
Bebeluşul avea 1,5 kilograme la naştere, dar acum este perfect sănătos FOTO Shutterstock

O femeie din Ungaria avea 31 de ani când a suferit un accident vascular cerebral şi a intrat în moarte cerebrală. În plus, era însărcinată în 15 săptămâni. Medicii au ţinut-o în viaţă cu ajutorul aparatelor până la 27 de săptămâni, pentru a putea aduce pe lume un copil prematur, dar sănătos.

Femeia a cărei identitate nu a fost dezvăluită a fost dusă la spital de urgenţă în primăvara acestui an, a fost diagnosticată cu accident vascular cerebral, a fost operată, dar şansele ei de supravieţuire erau minime. A fost declarată în moarte cerebrală, dar medicii au constatat, la două zile după intervenţia chirurgicală, că bebeluşul de 15 săptămâni din pântecele ei se dezvolta în continuare fără probleme.

„În primele două zile ne-am concentrat să menţinem în viaţă mama, dar creierul şi funcţiile ei au încetat să mai «meargă». A doua zi, când am făcut ecografii copilului, am văzut că se mişca şi dezvoltarea lui era în parametri optimi“, a declarat medicul Bela Fulesdi, preşedintele Centrului Medical şi de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Debreţin, Ungaria.

Familia a decis atunci, la sugestia personalului medical să ţină în viaţă mama cu ajutorul aparatelor până ce copilul să poată fi adus pe lume fără riscuri majore. Pe toată durata celor 13 săptămâni, până la cezariană, tatăl copilului şi bunica micuţului au vizitat-o zilnic pe mamă, i-au mângâiat pântecele şi i-au vorbit fătului. De asemenea, au folosit meloterapie pentru a stimula dezvoltarea copilului. Riscurile nu au fost puţine, mai ales că un interval atât de mare în moarte cerebrală creşte riscul infecţiilor de spital.

De altfel, deşi medicii voiau să ţină bebeluşul în uterul mamei cât mai mult posibil, în săptămâna 27 de sarcină, circulaţia sangvină a femeii a devenit instabilă şi punea în pericol starea de sănătate a copilului. Aşadar, medicii au decis să intervină prin cezariană şi să aducă bebeluşul pe lume, chiar dacă prematur.

1,5 kilograme la naştere

Până acum, în lume au existat trei cazuri raportate de naştere în cazuri în care mama era în moarte cerebrală, iar unul dintre bebeluşi nu a supravieţuit.

La naştere, copilul femeii din Ungaria cântărea 1,5 kilograme şi a petrecut o vreme în incubator, fiindcă avea oarecare probleme respiratorii. „Când s-a născut copilul, a fost un moment fantastic. A plâns imediat, a lovit imediat. A fost un moment de neuitat pentru toţi cei care au luat parte la tratamentul mamei“, povesteşte cu emoţie dr. Csilla Molnar.

Copilul a fost externat luna trecută, dar medicii au vrut să aştepte momentul anunţului public al realizării lor până când viaţa micuţului era în siguranţă. Acum, este un copil sănătos, care se dezvoltă normal, în ciuda faptului că nu mai are o mamă. Aparatele care o ţineau în viaţă pe femeie au fost oprite la două zile după cezariană.

Realizarea medicilor din Ungaria este cu atât mai importantă, cu cât, femeia nu doar a reuşit să aducă pe lume un copil, ci a şi salvat alte patru vieţi, ficatul, ambii rinichi, pancreasul şi inima fiind donate. 

Miracolul naşterii, după ce mama a stat trei luni în moarte cerebrală

Citeşte şi:

VIDEO Când muzica salvează vieţi. Există urgenţe „muzicale“?
 

Puterea muzicii este atât de mare, încât în multe cazuri reorganizează activitatea creierului, ba chiar stimulează mecanismele de vindecare ale organismului şi salvează vieţi. Toate aceste teorii sunt demonstrate ştiinţific, dar, mai mult decât atât, le-au simţit pe pielea lor o mulţime de oameni din jurul tău sau poate chiar şi tu.


Naşterile premature pot fi prevenite, spun cercetătorii britanici
 

Inhibarea sistemului imunitar este esenţială pentru a preveni naşterile premature, au observat oamenii de ştiinţă britanici. Bebeluşii născuţi prematur au o speranţă de viaţă mai mică decât cei născuţi la termen.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite