VIDEO Medicii au redefinit sarcina „la termen“, ca să evite cezarienele premature

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezarienele la cerere nu ar trebui realizate înaintea celei de-a 39-a săptămâni de sarcină, avertizează specialiştii FOTO Shutterstock
Cezarienele la cerere nu ar trebui realizate înaintea celei de-a 39-a săptămâni de sarcină, avertizează specialiştii FOTO Shutterstock

În ultimii ani a explodat numărul cezarienelor la cerere, nu doar în cazurile în care operaţia este, cu adevărat, necesară. Stabilirea datei intervenţiei ţine cont mai mult de timpul pe care-l au la dispoziţie pacienta şi obstetricianul, punându-se mai puţin accentul pe ceea ce înseamnă, cu adevărat, o sarcină la termen şi implicaţiile unei naşteri prea devreme sau prea târziu, au constatat specialiştii.

Deşi cezariana are scopul clar de a face posibilă aducerea pe lume a copilului în condiţii specifice, prin intervenţie chirurgicală, în ultimii ani a devenit o modă. Gravidele se grăbesc să apeleze la ea imediat ce sarcina este considerată „la termen“. În mod tradiţional, sarcina la termen era considerată perioada cu trei săptămâni înaintea unei date estimate de naştere până la două săptămâni după această dată. O fereastră destul de largă care nu corespunde, însă, dezvoltării normale a fătului, cred specialiştii citaţi de publicaţia „Time“.

Studiile arată că dezvoltarea fizică şi mentală a copilului depinde foarte mult de momentul în care este adus pe lume în acest interval de cinci săptămâni. Bebeluşii născuţi prea devreme (cu 3 săptămâni înaintea datei estimate) prezintă un risc crescut de afecţiuni respiratorii şi de hipoglicemie. Aşadar, pentru a oferi criterii mai clare pentru definirea sarcinii la termen, obstetricienii internaţionali au pus la punct o nouă definiţie:

Naştere la termen prematur: Între 37 de săptămâni şi 0 zile şi 38 de săptămâni şi 6 zile.

Naştere la termen: Între 39 de săptămâni şi 0 zile şi 40 de săptămâni şi 6 zile.

Naştere la termen târziu: Între 41 de săptămâni şi 0 zile şi 41 de săptămâni şi 6 zile.

Naştere posttermen: Peste 42 de săptămâni şi 0 zile.

„Am vrut să nu mai existe confuzii în ceea ce priveşte termenul unei sarcini, să nu se mai înţeleagă că şi o sarcină de 37 de săptămâni poate fi considerată «la termen»“, subliniază medicul Jeffrey L. Ecker, preşedintele Colegiului American al Ginecologilor şi Obstetricienilor.

„S-a dovedit într-o varietate de studii că dezvoltarea ulterioară a copiilor născuţi între 37 şi 39 de săptămâni este diferită în sensul rău al cuvântului faţă de cei născuţi între 39 şi 41 de săptămâni“, completează specialistul. În majoritatea cazurilor, problemele care apar sunt cele de natură respiratorie.

De altfel, specialiştii americani speră ca această nouă definiţie a sarcinii la termen să împiedice provocarea naşterii şi realizarea cezarienelor la cerere înainte de săptămâna 39 de sarcină. 

Cum se dezvoltă fătul în uter pe parcursul celor 9 luni

Citeşte şi:

Încă un motiv pentru a hrăni bebeluşul la sân: biberonul poate cauza probleme la stomac

Bebeluşii care sunt hrăniţi cu biberonul pot avea un risc crescut de a face o boală de stomac care îi poate face să vomite excesiv, susţine un nou studiu.

Cum tratezi corect infecţiile urechilor la copii

62% din copiii de maximum 1 an suferă măcar o dată de otită, iar în categoria de vârstă 3-4 ani, această proporţie creşte până la 83%. Nici adulţii nu sunt feriţi de infecţiile urechii. Dacă nu sunt corect tratate, pot duce la probleme de auz.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite