VIDEO 5 măsuri la îndemână ca să previi cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă palparea corectă a sânilor lună de lună pentru a depista din timp eventualele modificări periculoase FOTO Shutterstock
Specialiştii recomandă palparea corectă a sânilor lună de lună pentru a depista din timp eventualele modificări periculoase FOTO Shutterstock

Doar o mică parte dintre cazurile de cancer mamar apar pe fondul moştenirii genetice. Kilogramele în plus şi sedentarismul sunt cauze directe ale bolii pentru 25-33% din totalul femeilor cu această afecţiune, arată Agenţia Internaţională de Cercetare Oncologică.


Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cel puţin o treime din toate cazurile de afecţiuni oncologice ar putea fi prevenite.

1. În primul rând, accentul pentru prevenţia cancerului de sân este pus pe importanţa mişcării. Astfel, femeile tinere, dar şi cele care au ajuns la menopauză sunt îndemnate să îşi facă o rutină din practicarea unei activităţi fizice zilnic sau cel puţin de trei ori pe săptămână. Potrivit specialiştilor, excluzând alţi factori de risc, doar sedentarismul este considerat vinovat pentru o proporţie foarte mare din totalul cazurilor de cancer mamar, între 10 şi 16%.

2. Menţine-ţi greutatea corporală în limitele normale. Pe lângă diabet şi boli cardiovasculare, excesul ponderal este responsabil şi pentru un procent ridicat de cazuri de tumori mamare maligne. Specialiştii susţin că un risc crescut îl au femeile care se îngraşă cu peste 9 kilograme între 25 şi 40 de ani.

3. Limitează consumul de grăsimi, este recomandarea nutriţioniştilor. Potrivit acestora, sub 30% din tot ceea ce mâncăm într-o zi ar trebui să conţină grăsimi. Persoanele cu risc crescut de cancer mamar, cum sunt cele care au avut cazuri în familie şi persoanele supraponderale sau obeze ar trebui să reducă şi mai mult această proporţie.

4. Specialiştii atrag atenţia că aportul de alcool etilic zilnic nu trebuie să depăşească 10 grame. La această cantitate se ajunge prin consumul unui pahar de vin.

5. Monitorizarea sănătăţii sânului prin autopalpare şi prin metodele potrivite de screening reduc mortalitatea prin cancer mamar cu 20% sau chiar cu 50%. Dacă la palparea sânilor simţi prezenţa unor noduli, se recomandă o ecografie mamară dacă ai până în 40 de ani şi o mamografie la fiecare doi ani începând cu această vârstă. 

Cum se face autoexaminarea sânilor

5 măsuri la îndemână ca să previi cancerul de sân

Citeşte şi:

5 mituri demontate despre vaccinul antigripal

Miturile despre vaccinul antigripal seamănă confuzie printre oamenii care sunt nehotărâţi dacă să şi-l facă sau nu. Există cinci neînţelegeri importante pe care cei de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA încearcă să le clarifice.

Sunt exagerate beneficiile acizilor graşi Omega 3?

Acizii graşi Omega 3 sunt lăudaţi pentru beneficiile aduse sănătăţii, pentru o inimă sănătoasă şi o minte ascuţită. Însă noi studii pun la îndoială relaţia strânsă dintre Omega 3 şi sănătate.

Lipsa de control al produselor de slăbit poate ucide

O tânără din Arad, de 27 de ani, a murit după ce a luat prafuri de slăbit şi anticoncepţionale, deşi era perfect sănătoasă, potrivit părinţilor şi soţului. Decesul femeii ridică mai multe probleme vechi ale sistemului medical, dar şi ale lipsei controalelor riguroase la producătorii şi distribuitorii de suplimente alimentare şi alimente pentru slăbit, cred specialiştii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite