Valul de viroze care bântuie Europa afectează copiii. Care este punctul culminat al bolii, semnele agravării

0
Publicat:

Valul violent de viroze care a lovit Europa ne obligă la respectarea unor reguli pentru protejarea sugarilor, cea mai afectată categorie. Mihai Craiu, reputat pediatru, îi învață pe părinți la ce semne să fie atenți.

În faza gravă a bolii, copiii au nevoie de oxigen FOTO Shutterstock
În faza gravă a bolii, copiii au nevoie de oxigen FOTO Shutterstock

90% din cei peste 7.000 de copii prezentați în Unitațile de Primiri Urgențe din Franța cu Insuficiență Respiratorie Acută sunt sugari. 

Adică principalul grup de risc, în actualul val de viroze ce bântuie în toată Europa, este reprezentat de cei care au vârsta sub 1 an”, arată medicul într-o postare pe pagina sa de socializare.

Specialistul îi învață pe părinți la ce simptome ale copiilor trebuie să fie atenți, pentru a evita agravarea stării de sănătate a micuților.

Ce au ei în comun?

1. Agravare lentă, dupa 2-3 zile de la începutul unei "răceli" obișnuite.

2. După acest interval dominat de febră, tuse și muci apare wheezingul. Acesta este un zgomot șuierator, ascuțit, ca un fluierat, audibil atunci când iese aerul din plămâni. În special în expir...

3. Progresiv respirația este din ce în ce mai rapidă (anormal de repede este orice număr mai mare de 50/minut!).

4. În punctul culminant al bolii sugarul respiră foarte greu, folosind toți mușchii disponibili, în special diafragmul (adică "respiră cu burta").

Vedeți, în filmul de mai jos, cum respira un astfel de sugar din Franța, spitalizat cu bronșiolită acută, produsă de virusul sincițial respirator.

Aceasta boală poate fi prevenită prin respectarea regulilor și evitând aglomerația dacă ieșim din casă cu un sugar. Și trebuie să protejăm sugarul de frații mai mari, dacă aceștia sunt răciți

NOTĂ - În Spania, săptămâna trecută 37% din pacienții internați cu boală acută respiratorie au avut infecție cu VSR. Nu COVID-19 sau gripa sunt acum principala amenințare!” , explică medicul.

Ce este virusul sincițial respirator (VSR)

Infecțiile respiratorii severe determinate de virusul sincițial respirator (VSR) reprezintă un pericol real pentru copiii din categoriile vulnerabile. Virusul respirator sincițial este un virus implicat frecvent în infecții ale tractului respirator inferior atât la sugar, cât și la copilul mic. Infecțiile determinate de VSR reprezintă principala cauză de spitalizare la copiii sub un an.

În general, virusul sincițial respirator (VSR) provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune, însă copiii născuți prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace prezintă un risc crescut de apariție a unei infecții severe care de cele mai multe ori necesită spitalizare, inclusiv în unități de terapie intensivă, și chiar oxigenoterapie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite