Medic, despre virozele de sezon: „Oricâte lopeţi cu medicamente ai băga, tot îşi va face damblaua!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otilia Țigănaș, un cunoscut medic de familie din România, ne învață cum să facem față virozelor de sezon și de ce este vital ca specialiștii să nu prescrie antibiotic, o greșeală uriașă în răceli.

Virozele nu se tratează cu antibiotic FOTO pixabay
Virozele nu se tratează cu antibiotic FOTO pixabay

Medicul explică pe blogul său personal, otiliatiganas.ro, cum să ajutăm organismul să facă față virozelor din sezonul rece , dar și de ce nu este indicat antibioticul în aceste situații.

Din aşa-zisele răceli, dureri în gât, puseuri febrile (temperatură ridicată), peste 90% sunt virale. Virusul nu este omorât de antibiotic. Doar de anticorpi, adică de «soldaţii proprii» pe care îi formează corpul tau întru anihilarea virusului. Prin urmare, în peste 90 % din cazuri (procent zdrobitor!!), antibioticul este inutil. Nu-i bai că-i inutil, e chiar rău. De ce?

Corpul îl receptează ca pe ceva străin, ca pe o otravă, deci îşi va consuma energia şi timpul în a scoate această otravă. În loc să se ocupe calm de virus şi „să-i dea în cap” cu anticorpii, tu obligi organismul virusat să se zbată cu antibioticul ca să-l dea afară”, arată medicul.

Nu doar că nu face nimic, însă, precizează specialistul, antibioticul inutil/greşit, omoară, în drum, şi ceea n-ar trebui ucis: bacteriile „bune” de pe mucoase.

„Astfel vor apărea ciuperci, iritaţii, «acid la stomac» şi zeci de alte tâmpenii fără rost”, scrie medicul de familie.

Antibioticul este o greșeală

Pacienții sunt învățați ce să facă atunci când răcesc, adică în cazul în care manifestă: febră, strănut, tuse, nas înfundat, durere în gât, durere de cap, musculară etc.

„Să ştii şi să-ţi asumi faptul că virusul, odată intrat în tine, îşi va face damblaua între şapte şi zece zile. Chiar 14. Că oricâte lopeţi cu medicamente ai băga, el tot îşi va face damblaua.

Să pricepi că antibioticul este o greşeală, în ciuda folclorului de pe stradă sau de la bunici! Și, dacă ai rezistat eroic să nu îţi cumperi de la colţ Ampicilină sau alte prostii preţ de 3 zile, în nici un caz nu greşeşti în a patra zi, tu deja fără febră, cu argumentul „nu mi-a trecut”. Fiindcă viroza nu trece în 3 zile!! Never ever”, arată medicul în postarea sa.

Cele mai importante gesturi

Iată ce trebuie făcut pentru a te pune pe picioare. Sunt de mare efect odihna, hidratarea și mâncarea ușoară. În acest fel ajuți corpul să creeze anticorpi.

„Îl bagi (pe corp) în pat, sub plapumă/pătură, acesta e primul și cel mai important gest: patul, cel puţin 3 zile. De ce? Ca să nu consumi energie umblând, lucrând, să o cedezi pe toată luptei din tine. Hidratezi corect corpul, care pierde lichid prin transpiraţie. Îi dai apă, ceai, supă, compot, ce-ţi vine, NU şi sucuri acidulate şi reci. Nu uita citricele! Regim lejer: mâncare puţină, uşoară, nu multă o dată. Respecţi asta, tot ca-ţi să laşi corpul să lupte, în loc să-l pui la digerat sarmale cu smântână şi şorici afumat. Orice boxer diletant vă va confirma că, înaintea unui meci, nu te îmbuibi porceşte, dacă vrei să dărâmi adversarul. Iar lupta corpului tău cu virusul chiar este un meci”, scrie dr. Otilia Țigănaș.

Ce iei când te doare capul, burta sau ai febră

De asemenea, sunt recomandate medicamentele simptomatice.

 „Ai febră? Paracetamol. Te doare capul? Ibuprofen, sau variante. Te doare gâtul? Ceva de supt din farmacie, să zicem Tantum Verde. Ai diaree? Cărbune medicinal. Ai nasul înfundat? Picături de nas, etc. etc.  etc… variantele sunt miliarde. Farmaciştii vă ajută. Cât timp le faci pe toate astea? Păi, primele 72 de ore de la debutul bolii. După 72 de ore ar trebui să mergi deja înspre bine, dar fără să fii complet vindecat....

În concluzie, când nu prescriu antibioticul, o fac nu de lene. Dimpotrivă. Mă bag la o muncă grea, cea cu explicatul. La mine la Hăşmaş, antibiotic se dă tot la al treizecilea copil febril. Chiar mai rar”, spune dr. Otilia Țigănaș.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite