Un supliment extrem de popular printre tineri ar putea crește riscul de cancer de colon. Avertismentul unui important medic oncolog
0Consumul regulat de shake-uri proteice ar putea crește riscul de cancer de colon, a avertizat un important medic oncolog. Cercetările arată că, în ultimii 30 de ani, diagnosticele recente ale acestei boli au crescut cu 80%.

Oamenii de știință au sugerat că o serie de factori sunt probabil la originea acestui fenomen, de la creșterea poluării la creșterea obezității și chiar particulele invizibile de plastic din apa potabilă.
Și pudrele proteice au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de cancer intestinal.
Dr. James Kinross, chirurg colorectal la Imperial College din Londra, a declarat pentru LadBible, citată de Daily Mail, că cei care folosesc aceste suplimente populare își pot crește riscul de inflamații care cauzează cancer.
„Aceste pudre proteice sunt vești proaste și foarte rele pentru intestinul tău”, a spus doctorul, care a adăugat că: „Atunci când (corpul dumneavoastră) descompune și metabolizează proteinele, unul dintre produsele secundare sunt toxinele care provoacă inflamații și cancer intestinal”.
El susține că aceste pudre proteice „modifică profund microbiomul intestinal”, comunitatea de bacterii „prietenoase” care trăiesc în intestin, provocând inflamații și eliberând toxine. Experții au avertizat că acești compuși nocivi cresc riscul de deteriorare a ADN-ului din celule, ceea ce, la rândul său, crește șansele ca acestea să devină canceroase.
Cercetările au arătat de mult timp că dietele bogate în alimente ultraprocesate, inclusiv pudrele proteice, pot, de asemenea, să perturbe echilibrul natural al bacteriilor din intestin, declanșând inflamații care pot declanșa o serie de complicații de sănătate, inclusiv cancerul intestinal.
Din acest motiv, Dr. Kinross, care a tratat pacienți bolnavi de cancer timp de peste 20 de ani, a sfătuit să se renunțe la pudra proteică și să se opteze pentru proteine vegetale.
„Evitați complet fibrele sub formă de pudră... sunt îngrozitoare pentru intestinul dumneavoastră”, a avertizat el.
Evitați și carnea roșie procesată
Alte alimente ultraprocesate împotriva cărora Dr. Kinross a atras atenția includ carnea roșie procesată, cum ar fi slănina și șunca, care au fost, de asemenea, legate de cancerul intestinal.
„Dacă aveți de gând să consumați carne roșie, puteți să consumați carne roșie de înaltă calitate”, a explicat oncologul, care adaugă că aceasta ar trebui consumată o dată pe săptămână.
Cercetările au asociat până acum trei substanțe chimice legate de carne cu riscul de cancer intestinal, inclusiv fierul heme, nitrații și aminele. În timp ce nitrații în sine nu sunt cancerigeni, Dr. Kinross a spus că aceștia pot interacționa cu substanțele chimice digestive din organism pentru a crea compuși care cauzează cancer.
„Dacă puteți înlocui doar o porție de carne roșie cu niște pește sau pui, vă veți reduce semnificativ riscul de cancer intestinal”, a spus el.
„Nu trebuie să fii vegan pentru a avea un intestin sănătos. Cu siguranță nu este adevărat, dar ceea ce nu ar trebui să faceți este să mâncați carne la fiecare masă”, mai susține medicul.
Diagnosticele de boală la tineri au crescut cu 80%
Avertismentul său vine pe fondul unui număr tot mai mare de cercetări care au scos la iveală modul în care emulgatorii, care se găsesc de obicei în shake-urile proteice și în alimentele ultraprocesate, ar putea fi un factor care contribuie la apariția cancerului intestinal, potrivit sursei citate.
Studiile au descoperit că acești aditivi pot face ravagii asupra microbiomului intestinal, provocând balonare, modificări intestinale și inflamații legate de cancer.
O analiză din 2024, publicată în revista Nutrients, a constatat că emulgatorul carrageenan, care se găsește adesea în shake-urile proteice pre-făcute, este descompus în stomac și transformat într-o substanță toxică.
Acest emulsifiant degradat poate declanșa ulcerații și inflamații intestinale, reducând diversitatea bacteriilor și crescând riscul de cancer intestinal.
Cancerul de colon, considerat mult timp o boală a vârstei înaintate, afectează din ce în ce mai mult persoanele de 20, 30 și 40 de ani, într-un fenomen care a uimit medicii. În ultimii 30 de ani, diagnosticele de boală la tineri au crescut cu 80% în întreaga lume.