Un nou studiu privind cancerul de prostată arată că dozele de radioterapie pot fi reduse în siguranță

0
Publicat:

Bărbații care urmează un tratament pentru cancerul de prostată ar putea primi în siguranță mult mai puțină radioterapie, a constatat un studiu important.

prostata marita jpg

Dozele pot fi reduse cu trei sferturi, ceea ce înseamnă că cinci doze mai mari sunt suficiente, în loc de cele aproximativ 20 de doze administrate în prezent, notează studiul citat de BBC. 

La acest studiu internațional au participat aproape 900 de bărbați cu cancer de prostată cu risc mediu, care nu s-a răspândit.

Cercetătorul principal, profesorul Nicholas van As de la Royal Marsden Hospital, a declarat că rezultatele sunt „remarcabile” și „fantastice” pentru pacienți. Prostate Cancer UK a declarat că această descoperire ar putea economisi timp și bani pentru NHS, oferind în același timp bărbaților cele mai bune rezultate.

Aceasta înseamnă că mii de bărbați ar putea primi doze mai mari de radioterapie - cunoscută și sub numele de radioterapie cu mai multe fascicule - la fiecare vizită la spital, dar mai puține în total.

Studiul a constatat că, după cinci ani, 96% dintre bărbații care au primit cinci doze de radioterapie cu raze multiple nu mai aveau cancer, în comparație cu 95% dintre cei care au primit cel puțin 20 de doze de radioterapie standard.

Efectele secundare, cum ar fi nevoia de a urina mai des, au fost scăzute în ambele grupuri.

Rezultatele finale ale studiului PACE-B vor fi publicate în cadrul conferinței Societății Americane de Radiații Terapeutice și Oncologie (Astro) de la San Diego.

Prof. van As a declarat că se așteaptă ca rezultatele să conducă la „schimbări enorme” în modul în care este administrată radioterapia.

„Am fost tratat atât de rapid”

Alistair Kennedy-Rose, în vârstă de 64 de ani, din West Midlands, a fost diagnosticat cu cancer de prostată în 2014, după un test de sânge care a arătat că nivelul antigenului specific prostatic (PSA) era ridicat.

„Nu aveam niciun simptom, așa că a fost un șoc să aflu că aveam cancer”, a declarat el pentru BBC.

El a fost tratat la Royal Marsden în cadrul studiului folosind Cyberknife, un aparat de radioterapie robotizată, și a avut toate cele cinci ședințe în aceeași săptămână și nu a primit terapie hormonală.

„Tratamentul a fost destul de ușor. Nu au existat efecte secundare și totul s-a terminat foarte repede, permițându-mi să continui să îmi trăiesc viața din plin”, a declarat el. „Am fost tratat atât de rapid încât este greu să mă obișnuiesc cu faptul că am avut vreodată cancer”.

El își face anual teste pentru nivelul PSA, care rămâne extrem de scăzut, și declară că medicii i-au spus că este probabil ca tratamentul să îl fi vindecat.

Doze salvate

Profesorul van As a declarat că se așteaptă ca NHS să „adopte rapid” tratamentul cu doze mai puține. 

„La nivelul întregului NHS, sunt sute de mii de doze de radioterapie care vor fi economisite”, a spus el. „Și într-un sistem care este destul de presat, acest lucru va fi foarte binevenit”.

Profesorul van As spune că aproximativ 8.000 de bărbați pe an află că au cancer de prostată. 

Prin urmare, aceștia ar putea beneficia de această schimbare, urmând să primească întregul tratament într-o săptămână, în loc să fie extins pe o perioadă de cel puțin o lună.

În Marea Britanie, 20 de doze de radioterapie reprezintă tratamentul standard, dar în alte țări, precum SUA, se folosesc până la 40 de doze.

Un alt element cheie al studiului a fost faptul că niciunul dintre cei 874 de bărbați nu a primit terapie hormonală pentru a bloca testosteronul, un factor determinant al cancerului de prostată.

Terapia hormonală are multiple efecte secundare, inclusiv oboseală severă, bufeuri și libido scăzut. Simon Grieveson, director adjunct de cercetare la Prostate Cancer UK, a declarat: „Este fantastic să vedem că acest nou tip de terapie cu raze multiple pare să fie la fel de eficient ca și radioterapia tradițională și ar putea ajuta bărbații să fie tratați mai repede și cu mult mai puține vizite la spital”.

Kennedy-Rose a încurajat și alți bărbați să se supună unui control.

„Este vital ca bărbații de peste 50 de ani să facă un test PSA de rutină sau, dacă medicul lor consideră necesar, un RMN”, a spus el. „Apoi, dacă se descoperă cancerul la timp, ei pot beneficia de un tratament ușor, cu cele mai puține efecte secundare, de care eu, din fericire, am beneficiat”.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite