Legăturile medicilor neonatologi cu bebelușii născuți prematur sunt mai puternice
0Aproape 70 de copii născuți înainte de termen, alături de familiile lor s-au întâlnit duminică cu medicii neonatologi și asistentele care i-au îngrijit în secția de Neonatologie a spitalului Dr. Ion Cantacuzino din București.

Pe lângă copii și aparținători, medici și asistente, un număr mare de adolescenți voluntari și sponsori au participat la evenimentul din acest an care a avut loc în cadrul unui loc de joacă de 10.000 de metri pătrați de lângă parcul Mogoșoaia.
În spitalul Cantacuzino procentul bebelușilor care se nasc prematur este destul de mare, la nivel național procentul se menține de 10 ani între 8% și 10% din totalul nașterilor, potrivit statisticilor.
În 2021, rata de prematuritate în România a fost de 8,3% din 180.735 de naşteri, se arată într-un comunicat al Asociației Prematurilor.
Capitala este pe primul loc în topul județelor din țară cu cele mai multe nașteri premature.
De aceea, de 9 ani se organizează anual Întâlnirea copiilor născuți prematur în Spitalul Cantacuzino, mai ales că un sfert din bebelușii care vin pe lume în acest spital sunt născuți înainte de termen.
Evenimentul este și un mod de a încuraja proaspeții părinți de bebeluși prematuri că există speranță și de a le arăta că mulți copii se dezvoltă normal, chiar dacă vin pe lume mai devreme decât ar trebui.
Scopul principal al evenimentului este reîntâlnirea cu bebelușii care s-au născut prematur în cadrul spitalului și cu părinții lor. Membrii secției de neonatologie a Spitalului își doresc să vadă cum au evoluat aceștia și să îi cunoască, mai ales că atunci când pleacă din Maternitate ei sunt foarte mici. Legăturile dintre bebelușii prematuri și îngrijitorii lor, medici și asistente, sunt mai profunde având în vedere că aceștia petrec mai mult timp în secția de Neonatologie, dar și pentru că sunt mai firavi.

Medicii neonatologi nu vor să piardă legătura cu aceștia și spun că înainte de pandemie îi mai chemau pe bebeluși la câte un control, dar apoi nu au mai avut voie și au vorbit mai mult prin intermediul platformelor de mesagerie.
De organizarea evenimentului se ocupă asistenta șefă a Secției de Neonatologie și medicul șef de secție, dr. Amalia Stănescu și sunt foarte mulți adolscenți voluntari. Tinerii voluntari ajută la organizare, pregătesc cadourile pentru copiii prematuri care vin la întâlniri. De multe ori, acești adolescenți voluntari sunt copiii personalului medical al Spitalului.

Doctor Sorina Dumitru, un medic neonatolog spune că „este foarte important ca femeile însărcinate să meargă la medic și să fie urmărită sarcina” pentru a fi prevenit riscul de naștere înainte de termen. Deși controlul nu garantează acest lucru, medicul spune că este o primă măsură pe care femeile însărcinate o pot lua. Doctorul povestește că „au existat cazuri de gravide internate cu sarcini mici și care au ajuns aproape de termen pentru că au fost urmărite de medicii ginecologi și au fost luate toate măsurile pentru a se evita o naștere prematură”.
Ce afecțiuni pot dezvolta bebelușii născuți înainte de termen
Bebelușii prematuri au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni respiratorii. Medicul spune că acestea sunt primele care se manifestă, sindromul de detresă respiratorie neonatală, o afecțiune tipică bebelușilor născuți înainte de termen.
De altfel, prematurii pot dezvolta afecțiuni digestive, „pentru că ei au o imaturitate a sistemului digestiv”, potrivit doctorului neonatolog.
Afecțiunile neurologice pot fi și ele întâlnite la prematuri, acestea „determină sechele pe termen lung”. Pot fi hemoragii intracraniene sau leziuni asfixice, reprezentate de tulburări ale circulației sângelui în aparatul vascular.
În același timp, retinopatia de prematuritate este o afecțiune oculară ce se regăsește în rândul copiilor născuți înainte de termen, potrivit medicului neonatolog Sorina Dumitru. Doctorul spune că „aceștia sunt urmăriți încă din maternitate, iar când împlinesc 30 de zile sunt văzuți de medic oftalmolog”.
Bebelușii născuți prematur petrec mult mai mult timp în secția de neonatologie decât cei născuți la termen, de aici vine și legătura mai puternică care se stabilește cu medicii și asistentele care îi îngrijesc.
„Un copil născut la termen poate pleca în 3 zile acasă, pe când un prematur poate sta și 4 luni în maternitate, până ajunge la termen. Ei nu au nevoie doar de incubator, unii necesită suport respirator, au nevoie de perfuzii, pentru că nu se pot alimenta de la început. Și stau în spital până când ajung aproape de termenul de naștere, până când sunt pregătiți să meargă în familie și să fie alimentați.”, ne explică medicul Sorina Dumitru.

La nivel național rata de copii născuți prematur se menține între 8% si 10%, iar la nivelul Spitalului Cantacuzino 25% din bebeluși sunt născuți înainte de termen.