Cele mai frecvente greșeli pe care le fac persoanele cu diabet zaharat

0
Publicat:

Sunt milioane de persoane afectate de diabet, în întreaga lume. Diabetul este o boală cronică ce reprezintă o provocare semnificativă pentru sănătate. Aceasta apare atunci când organismul nu reușește să genereze sau să să utilizeze eficient insulina, un hormon care controlează glicemia.

Greșeli pe care le fac diabeticii  FOTO Shutterstock
Greșeli pe care le fac diabeticii FOTO Shutterstock

Pentru a menține un nivel sănătos al zahărului din sânge, persoanele cu diabet trebuie să se angajeze să aleagă un stil de viață sănătos pe tot parcursul vieții.

Sunt trei categorii mari de greșeli pe care le fac persoanele cu diabet.

Greșeli de alimentație

Dieta este elementul cheie în gestionarea diabetului. Este foarte important ca alimentația unui diabetic să fie în concordanță cu afecțiunea.

  • Săritul peste o masă din zi este una dintre cele mai frecvente greșeli de alimentație. De obicei este micul dejun, dar nici celelalte mese din zi nu ar trebui ocolite. Considerat a fi cea mai importantă masă a zilei, micul dejun este dovedit că ajută pe tot parcursul zilei. Pentru diabetici, acest lucru este valabil mai ales în cazul diabeticilor. Ca urmare a consumului micului dejun, metabolismul zahărului din sânge este reglat, iar mesele regulate controlează nivelul de insulină. Acesta dă startul metabolismului și permite organismului să proceseze glucoza din alimente. Sărirea micului dejun poate scădea nivelul de zahăr din sânge, ducând la hipoglicemie.
  • Prea mulți carbohidrați în alimentația unui diabetic va produce daune iremediabile, în timp. Consumul a prea mulți carbohidrați, în special carbohidrați simpli, cum ar fi zahărul și pâinea albă, poate provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la rezistență la insulină și la potențiale complicații de sănătate în timp.
  • Neglijezi aportului de fibre. Fibrele sunt un nutrient esențial care oferă o serie de beneficii, inclusiv echilibrarea colesterolului, sprijinirea creșterii bacteriilor bune din intestin și chiar ajutarea în gestionarea diabetului. Carbohidrații care conțin fibre sunt digerați și absorbiți mai lent, ajutând la menținerea unor niveluri stabile de zahăr din sânge între mese, fără să mai aibă loc creșteri și scăderi abrupte ale glicemiei, potrivit Medical News.

Greșeli de gestionare a afecțiunii

Odată ce ai fost diagnosticat cu dianet, e nevoie de o mare atenție în gestionarea afecțiunii.

  • Netestarea regulată a glicemiei este una din cele mai frecvente greșeli de gestionare a afecțiunii pe care le fac diabeticii. Unul dintre primii și cei mai importanți pași în gestionarea diabetului este testarea regulată a nivelului de zahăr din sânge. Dacă nu este monitorizat, nivelul prea mare al glicemiei din sânge duce la un risc crescut de complicații.
  • Nu iei medicamentele conform prescripției medicale. Gestionarea diabetului necesită medicație. Acest lucru ar trebui să fie de la sine înțeles. Pancreasul nu poate metaboliza corect zahărul, iar ficatul eliberează prea mult zahăr care nu a fost procesat. În ciuda acestui fapt, mulți pacienți cu diabet zaharat nu reușesc să ia medicamentele prescrise conform rețetelor. În consecință, nivelul de zahăr din sânge poate fi gestionat necorespunzător, iar riscul de complicații poate fi crescut ca urmare.
  • Ignori simptomele. Simptomele nu ar trebui să rămână netratate. Ignorarea simptomelor diabetului poate fi periculoasă. Dacă te confrunți cu simptome precum urinarea frecventă, setea crescută sau vederea încețoșată, este imperativ să mergi la medic. Ignorarea simptomelor poate duce la niveluri de zahăr din sânge gestionate necorespunzător și la un risc crescut de complicații.
  • Nerespectarea programului de administrare a insulinei. Programul pot fi un lucru dificil de respectat, fie că este vorba de exerciții fizice sau de un plan de alimentație. Dar pentru administrarea insulinei e important de respectat un program. Dacă iei prea multă insulină dintr-o dată, zahărul din sânge va scădea drastic. Dacă nu iei suficientă, poate provoca amețeli și greață.

Greșeli de stil de viață

Nu doar diabeticii au nevoie de un stil de viață sănătos, dar, cu atât mai mult, atunci când a apărut deja această afecțiune, e nevoie de multă atenție.

  • Lipsa exercițiilor fizice în mod regulat sunt una dintre cele mai frecvente greșeli de stil de viață. Poate părea greu să te angajezi la exerciții fizice regulate, dar nu e nevoie să mergi la o sală pentru asta. Mișcarea fizică poate fi orice își face plăcere, de la o plombare, drumeții sau diferite treburi casnice care presupun un pic de efort. Exercițiile fizice pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, pot scădea nivelul de zahăr din sânge și pot reduce nivelul colesterolului rău.

Multe persoane cu diabet zaharat nu fac exerciții fizice în mod regulat, ceea ce poate duce la niveluri de zahăr din sânge prost gestionate și la un risc crescut de complicații. 30 de minute de exerciții fizice pe zi va ajuta și la sănătatea mentală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite