Tot ce trebuie să ştii despre prezervativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Folosit corect, prezervativul preotejează în proporţie de 97% de bolile cu transmitere sexuală
Folosit corect, prezervativul preotejează în proporţie de 97% de bolile cu transmitere sexuală

Uşor de folosit şi cu un nivel ridicat de protecţie, prezervativele se numără printre mijloacele de contracepţie frecvent folosite de multe cupluri. Ştiai că prezervativul poate creşte performanţa sexuală a bărbaţilor sau că utilizarea lui incorectă poate da disconfort?

Considerate un mijloc sigur de protecţie împotriva sarcinilor nedorite, dar şi a bolilor cu transmitere sexuală, prezervativele aduc beneficii atâta timp cât sunt folosite corect. „Prezervativul are un rol dublu când vine vorba de funcţionare şi asta le spun mereu pacienţilor.

El salvează vieţi, prin faptul că poate preveni mai multe afecţiuni, dar îi ajută şi pe bărbaţi să-şi crească performanţele sexuale. Mai exact, inelul de la baza prezervativului ajută la menţinerea pentru mai mult timp a erecţiei, ceea ce prelungeşte şi actul sexual”, spune Iuliana Mirela Balteş, medic de planificare familială în cadrul Complexului Multifuncţional „Caraiman” din Bucureşti.     

Soluţii rapide pentru «situaţii extreme»

Din grabă sau din neatenţie, multe din cupluri ajung să folosească prezervativul după ce actul sexual a început. Rezultatele unui studiu, publicat în 2012 în  Jurnalul Sănătăţii Sexuale, au arătat că aproximativ 25% dintre cuplurile care folosesc prezervativ ajung să-l aplice în timpul actului sexual, înainte de momentul ejaculării.

Chiar dacă bărbatul nu simte că se apropie momentul ejaculării, penetrarea fără prezervativ creşte semnificativ riscul de transmitere a bolilor cu transmitere sexuală, atenţionează specialiştii. În cazul în care prezervativul se rupe, deşi situaţiile sunt rar întâlnite, „rezolvările” trebuie să fie rapide.

„Într-o astfel de situaţie, primul lucru pe care trebuie să-l facă partenerii este toaleta organelor genitale cu apă şi săpun. Indicat este şi ca partenera să aplice imediat în vagin un spermicid, sub formă de gel sau cremă. Astfel, scade riscul de transmitere a bolilor sexuale. O altă soluţie rapidă la trebuie să apeleze femeia este contracepţia de urgenţă”, recomandă medicul Iuliana Balteş.  
 
Protejează parţial în cazul verucilor genitale

Folosit corect, prezervativul protejează în proporţie de 97% de bolile cu trasmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA, şi de sarcinele nedorite.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite