Testul banal care depistează peste 50 de forme de cancer. Prezice cu exactitate locul bolnav din corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de forme de cancer ar putea contribui la accelerarea diagnosticării, dar și la accesul mult mai rapid al pacienților la tratament, sugerează un studiu efectuat de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

Un banal test de sânge poate indica prezența cancerului în organism FOTO Shutterstock
Un banal test de sânge poate indica prezența cancerului în organism FOTO Shutterstock

Rezultatele studiului, prezentate la cea mai mare conferință mondială privind cancerul, desfășurată în SUA, sugerează că testul de sânge Galleri are capacitatea de a depista și de a înlătura cancerul la persoanele care prezintă simptome, relatează The Guardian.

Testul detectează fragmente minuscule de ADN tumoral în fluxul sanguin. Acesta alertează medicii în momentul în care a fost detectat un semnal de cancer și prezice locul din organism de unde ar fi putut proveni acel semnal.

Experții au salutat rezultatele studiului, dar au spus că vor fi necesare mai multe cercetări înainte ca testul, realizat de compania californiană Grail, să poată fi implementat în sistemele de sănătate.

Studiul Symplify, condus de Universitatea din Oxford, a implicat 5.461 de persoane din Anglia și Țara Galilor care au fost trimise la spital de către medicul de familie cu suspiciune de cancer. Rezultatele acestuia sunt prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago.

În 85% din cazuri, testul a identificat cu exactitate locul inițial

Testul a dezvăluit corect două treimi din cazurile de cancer în rândul celor care au participat la studiu. În 85% dintre cazurile pozitive, testul a reușit, de asemenea, să identifice cu exactitate locul inițial al cancerului. A fost mai precis la pacienții mai în vârstă și la cei cu cancere mai avansate, potrivit rezultatelor studiului.

Mark Middleton, profesor de medicină experimentală în domeniul cancerului la Oxford, care a condus studiul, a declarat că testul are "potențial pentru identificarea persoanelor care merg la medicul de familie și care nu sunt în prezent direcționate de urgență pentru investigarea cancerului... și care au nevoie de testare".

De asemenea, este posibil ca testul să accelereze diagnosticarea "în cazul în care nu este sigur care este calea de diagnosticare rapidă potrivită", a spus Middleton.

O altă eră în medicină

Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a îndemnat la prudență, dar a adăugat: "Acesta este un studiu important care arată că ne îndreptăm spre o eră în care testele de sânge pentru cancer, alături de alte teste ale pacienților simptomatici, ar putea avea un impact real asupra diagnosticării timpurii și ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatele clinice".

Dr. Richard Lee, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat că testarea pacienților cu simptome ar putea contribui la un diagnostic mai rapid, în cazul celor care sunt considerați a fi la risc ridicat. "Acest lucru ar putea duce la diagnosticarea mai rapidă a cancerului sau la o reasigurare mai rapidă pentru cei care nu au cancer", a adăugat el.

Profesorul Nicholas Turner, tot de la Institutul de Cercetare în domeniul Oncologiei, a declarat că studiul a furnizat date valoroase care sporesc dovezile că biopsiile lichide ar putea fi folosite pentru a diagnostica mai rapid cancerul la pacienții care prezintă simptome.

"Ar putea fi foarte utilă în viitor pentru a direcționa mai repede pacienții către clinicile cu acces rapid și, în special, la persoanele la care rezultatele imagistice sunt incerte", a declarat Turner.

"Este nevoie de mult mai multe cercetări"

Dr David Crosby, șeful cercetării de prevenire și depistare precoce la Cancer Research UK, a declarat: „Descoperirile studiului sugerează că acest test ar putea fi folosit pentru a sprijini medicii de familie să facă evaluări clinice, dar este nevoie de mult mai multe cercetări într-un studiu mai amplu pentru a vedea dacă ar putea îmbunătăți evaluarea medicului de familie și, în cele din urmă, rezultatele pacienților.”

NHS a folosit, de asemenea, testul Galleri la mii de oameni fără simptome, pentru a vedea dacă poate detecta cancere ascunse. Rezultatele sunt așteptate în acest an. Dacă are succes, studiul privind testul de sânge va fi extins la aproximativ 1 milion de oameni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite