STUDIU Mii de virusuri în scutecele bebelușilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de virusuri necunoscute au fost găsite în scutecele murdare ale unor bebeluși din Danemarca, arată o cercetare.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Potrivit studiului, publicat în revista Nature Microbiology, au fost descoperite 10.000 de noi virusuri în fecalele a 647 de copii danezi sănătoși cu vârsta de un an. 

Cercetătorii spun că setul de virusuri găsite în scutecele murdare este extrem de divers și că multe dintre acestea nu au fost descrise încă de știință. În total, au fost identificate 10.000 de virusuri din 248 de familii virale, iar dintre aceste familii, doar 16 erau deja cunoscute, relatează The Washington Post.

Studiul precizează că erau de 10 ori mai multe virusuri decât speciile bacteriene din fecalele copiilor. 90% dintre virusuri erau bacteriofage — atacă bacteriile și nu celulele umane.

De ce sunt atât de multe virusuri în intestinele copiilor, este întrebarea de pe buzele cercetătorilor. „Ipoteza noastră este că, deoarece sistemul imunitar nu a învăţat încă să separe grâul de neghină la vârsta de un an, apare o bogăţie extraordinar de mare de specii de virusuri intestinale, care este probabil necesară pentru a proteja împotriva bolilor cronice, cum ar fi astmul şi diabetul, mai târziu în viaţă", a declarat într-un comunicat de presă Shiraz Shah, autorul principal al studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite