Expert român, despre raportul serviciilor secrete ale SUA care arată că SARS-CoV-2 a scăpat din laborator

0
Publicat:

Un expert român în informații secrete explică modul în care ofițerii americani au întocmit raportul potrivit căruia pandemia de COVID-19 a izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China.

Pandemia ar fi început după ce virusul ar fi scăpat dintr-un laborator din China FOTO Pixabay
Pandemia ar fi început după ce virusul ar fi scăpat dintr-un laborator din China FOTO Pixabay

Fost director al Serviciului Român de Informații, Costin Georgescu a explicat de ce i-a luat așa mult timp comunității de informații americane să înceapă să tragă concluzii despre modul în care a izbucnit pandemia de COVID-19. „În primul rând, aceste servicii nu aveau destule informații. Iar datele unei astfel de investigații se obțin foarte greu în țări precum China sau Coreea. Au trebuit extrase date plauzibile după coruperea, ca să zic așa, unor cetățeni de acolo, demers greu de pus în aplicare într-o țară care are sistemul de securitate dimensionat cel puțin la nivelul populației României... Aceste demersuri durează. Apoi, nimeni nu riscă să dea un verdict neavând certitudinea ce există informații concludente pentru că o astfel de acuzație este destul de gravă. Ceva se știa deja, dar oficial nu a spus nimeni că virusul a scăpat din laboratorul din Wuhan până nu s-au strâns destule probe. Deciziile de a face publice aceste date se iau la nivel foarte înalt“, a precizat Costin Georgescu. 

Departamentul pentru Energie urmează în concluzii FBI

Reamintim că Departamentul pentru Energie al SUA a dat dreptate Biroului Federal de Investigații (FBI) și a anunțat că pandemia de COVID-19 a izbucnit cel mai probabil în urma unui accident într-un laborator din China. Concluzia a fost expusă într-un raport clasificat furnizat recent Casei Albe.

Concluzia Departamentului pentru Energie din SUA este rezultatul unor noi informații și este semnificativă, punctează „Wall Street Journal“, deoarece departamentul are o expertiză științifică considerabilă și supraveghează o rețea de laboratoare naționale americane, unele dintre acestea efectuând cercetări biologice avansate. Și FBI a ajuns anterior la concluzia că pandemia a fost rezultatul unei scurgeri de laborator, concluzie emisă în 2021.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie a refuzat să discute detaliile evaluării sale, dar a transmis într-un comunicat că agenția „continuă să susțină munca minuțioasă, atentă și obiectivă a profesioniștilor noștri din domeniul informațiilor în investigarea originii COVID-19, așa cum a ordonat președintele“.

Comunitatea de informații nu are o concluzie unică

Biroul de Informații și Contrainformații al Departamentului Energiei este una dintre cele 18 agenții guvernamentale care alcătuiesc comunitatea de informații, care se află sub umbrela Biroului Directorului de Informații Naționale. Alte patru agenții, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar două agenții sunt indecise.

Faptul că agențiile din comunitatea de informații rămân divizate în această chestiune a fost subliniat și de consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, într-o intervenție la CNN. „În acest moment, nu există un răspuns definitiv care a apărut din partea comunității de informații la această întrebare. Unele elemente ale comunității de informații au ajuns la concluzii pe de o parte, unele pe de altă parte. Câteva dintre ele au spus că pur și simplu nu au suficiente informații pentru a fi siguri“, a declarat Jake Sullivan, care a mai precizat că președintele Biden a ordonat ca laboratoarele naționale, care fac parte din Departamentul de Energie, să fie incluse în evaluare.

Se cer măsuri

La rândul lui, congresmenul Mike McCaul s-a declarat „mulțumit“ de concluzia la care a ajuns Departamentul Energiei. „Am cerut o informare completă și amănunțită din partea administrației cu privire la acest raport și dovezile din spatele lui“, a spus republicanul. În plus, Mike McCaul a cerut administrației Biden să fie de acord public cu această concluzie. „Este esențial ca administrația să înceapă, de asemenea, să lucreze imediat cu partenerii și aliații noștri din întreaga lume, atât pentru a trage la răspundere partea vinovată, cât și pentru a pune în aplicare reglementări internaționale actualizate pentru a se asigura că așa ceva nu se mai poate întâmpla“, a spus McCaul, conform CNN.

Un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a respins afirmația atunci când i-a fost solicitată părerea în timpul unui briefing care a avut loc luni. Purtătorul de cuvânt Mao Ning a subliniat concluzia „autoritară și științifică“ la care s-a ajuns după o misiune pe teren realizată de experți chinezi și ai Organizației Mondiale a Sănătății în 2021, care au stabilit că ipoteza scurgerii din laborator este „foarte improbabilă“. „Părțile în cauză ar trebui să nu mai defăimeze China și să nu mai politizeze problema originii virusului“, a spus Mao.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite