Soluţii moderne pentru ştergerea semnelor de acnee, boala care determină cele mai multe consultaţii la dermatolog

0
0

Acneea reprezintă prima cauză de prezentare la dermatolog. Între 60% şi 70% din consultaţiile dermatologice sunt consacrate cazurilor de acnee. Deseori, pacienţii ajung foarte târziu la medic, cu cicatrici profunde, greu de tratat. Cu toate acestea există tehnici moderne pentru ştergerea semnelor de acnee, indiferent dacă sunt cicatrici recente sau mai vechi.

Dacă ai avut acnee şi ai rămas cu cicatrici, mergi la dermatolog pentru tratament, nu aştepta să treacă timpul. Cicatricile recente sunt mult mai uşor de tratat. „O acnee neglijată cu leziuni profunde poate provoca cicatrici. Frecvent, impactul psihologic asupra pacientului este destul de mare: el se poate simţi marginalizat, rejectat şi îşi poate pierde încrederea în sine. Deseori, medicul dermatolog trebuie să fie şi un bun psiholog: să reasigure pacientul, dar în acelaşi timp să nu-i creeze iluzii privind tratamentul cicatricilor, de unde importanţa tratării acneei la timp“, explică dr. Daniela Taher, medic specialist dermatologie estetică.

Cicatricile apar de obicei după acnee inflamatorie severă şi pot fi de mai multe feluri, caracteristicile lor fiind esenţiale în stabilirea unei scheme de tratament corecte, de aceea trebuie să vă asiguraţi că medicul stabileşte iniţial tipul de cicatrice.

Tratament personalizat în funcţie de cicatrice

„Cicatricile de acnee au o morfologie diferită, cu alte cuvinte pot fi mai mult sau mai puţin adânci şi de acest lucru depinde şi tratamentul. Ele pot avea pereţii verticali, în formă de V sau pot fi etalate. De multe ori la acelaşi pacient întâlnim diferite tipuri de cicatrici, de unde şi necesitatea folosirii de proceduri combinate pentru a obţine rezultate satisfăcătoare. Cicatricile cu pereţi verticali se pot trata cu lasere ablative sau nonablative, dar sunt necesare proceduri multiple, iar rezultatele se văd în timp, uneori după luni întregi. Cele cu pereţii în V se pot exciza sau pot fi tratate cu un peeling special CROSS. Cele etalate se tratează combinând procedura de subcizie cu injectarea de filler“, explică dr. Daniela Taher.

Cicatricile recente, superficiale şi care nu sunt foarte adânci, se pot şterge cu peelinguri anti-acnee care au la bază acizi de fructe, acid salicilic etc. Avantajele folosirii peelingurilor în tratamentul acneei sunt multiple. În primul rând grăbesc obţinerea rezultatelor (la o săptămână după procedură se observă deja o ameliorare), se pot asocia cu tratamentul local şi general fără probleme, tratează nu numai leziunile active, dar şi petele hiperpigmentare post-inflamatorii ce apar uneori la persoanele cu pielea închisă la culoare după vindecare.

Dintre peelingurile enumerate mai sus, cel pe bază de acid salicilic este cel mai eficient (95-97% pacienţi mulţumiţi). Acesta ameliorează aspectul pielii grase, cu scăderea producţiei de sebum şi micşorarea porilor dilataţi. Peeling-urile se realizează într-o serie de trei-cinci şedinţe săptămânale, la două săptămâni sau o dată pe lună. După peeling, pielea este mai uscată, cu roşeaţă temporară pentru două-trei zile şi tendinţa la descuamare. Pentru menţinerea rezultatelor se recomandă uneori repetarea procedurii trimestrial.

Cicatricile profunde vor trebui mai întâi excizate cu un instrument special şi apoi tratate prin procedură laser pentru a obţine rezultate excelente. Dacă se foloseşte numai o procedură, rezultatele rămân undeva la mijloc. De aceea se recomandă procedurile combinate: excizie şi procedură ablativă (laser), dar aici rezultatele se văd într-un timp mult mai îndelungat.

Noutăţi în tratamentul cicatricilor post-acnee

Mulţi dermatologi utilizează dermarollerul, un dispozitiv asemănător unui rulou cu ace fine, de 1-2 milimetri. Rezultatele sunt foarte bune pentru cicatrici rotunde şi elastice, recente. Sunt necesare trei-patru şedinţe, la un interval de o lună. Procedura se efectuează după aplicarea unei creme anestezice şi este puţin dureroasă. Roşeaţa post-procedură poate dura până la o săptămână, însă rezultatele sunt permanente, comparabile cu cele obţinute cu tratamentul cu laser. Un alt avantaj al acestei proceduri este costul mult mai accesibil decât în cazul laserului.

O metodă nouă pentru cicatricile profunde este injectarea de substanţe de umplere (aceleaşi ca pentru riduri) folosind o tehnică specială cu rezultate imediate, în comparaţie cu tratamentele laser.

„Secretul în tratamentul cicatricilor de acnee este folosirea unor proceduri combinate. De exemplu, în urma injectărilor cu acid hialuronic printr-o tehnică aparte, combinat cu cross peeling şi microdermoabraziune se obţin rezultate foarte bune şi mult mai repede, faţă de intervenţiile cu laser. Se ameliorează astfel nu doar cicatricile, dar şi aspectul general al pielii, care devine mai netedă şi cu porii mai puţin vizibili“, adaugă dr. Daniela Taher.
Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite