Sfaturi de la psihologii americani pentru adolescenți despre cum să utilizeze platformele de social media
0Social media este inevitabil prezentă în viața adolescenților, însă riscurile utilizării pot fi mai mari pentru cei care se află la începutul perioadei de adolescență, avertizează psihologii.
În acest sens, Asociația Americană de Psihologie a emis o serie de recomandări pentru utilizarea platformelor de social media de către adolescenți.
Copiii aflați în perioada de pubertate ar trebui îndrumați să folosească funcții care creează oportunități de sprijin social, companie online și intimitate emoțională care pot promova o socializare sănătoasă. Mai exact, tinerii care suferă de depresie sau anxietate se pot bucura de interacțiunea socială în mediul online. Însă, aceștia pot fi și expuși și unor riscuri, din cauza conținutului dăunător.
Totodată, platformele online îi pot ajuta pe adolescenți să găsească persoane pentru a discuta subiecte pe care nu le pot aborda cu părinții sau prietenii.
Pe de altă parte, unele funcții ale platformelor de social media nu pot fi adecvate pentru copii, de aceea, unele caracteristici, cum ar fi derularea la nesfârșit, conținutul recomandat, dar și notificările ar trebui aduse la nivelul de înțelegere ale utilizatorilor adolescenți.
Tocmai din acest motiv, psihologii americani recomandă, mai ales la începutul adolescenței, adică între 10 și 14 ani, monitorizarea de către adulți a utilizării social media. Autonomia copiilor va crește treptat, pe măsură ce dobândesc abilități de alfabetizare digitală. Părinții trebuie să fie echilibrați și să respecte nevoia de confidențialitate a copiilor.
„Regiunile creierului asociate cu dorința de atenție, feedback și întărire din partea colegilor devin din ce în ce mai sensibile începând cu începutul adolescenței timpurii, iar regiunile asociate cu autocontrolul matur nu sunt pe deplin dezvoltate până la vârsta adultă. Monitorizarea părinților (de exemplu, coaching și discuții) și stabilirea de limite adecvate din punct de vedere al dezvoltării sunt, prin urmare, esențiale, în special la începutul adolescenței.”, arată Asociația Americană de Psihologie (APA).
De altfel, și exemplul adulților este important, iar studiile arată că felul în care persoanele adulte folosesc rețelele sociale în prezența copiilor poate afecta propria utilizare a social media de către adolescenți.
Nu doar adulții pot contribui la o bună utilizare a platformelor social media de către adolescenți, ci și companiile care dețin acest platforme. Adolescenții nu ar trebui să fie expuși conținuturilor inadaptate, cum sunt cele care prezintă comportamente precum automutilarea, vătămarea altora sau alte acțiuni cu risc de vătămare psihologică.
Parlamentul European a adoptat la sfârșitul anului trecut un raport prin care își propune „să crească protecţia consumatorilor prin alternative mai sigure, chiar dacă acestea nu sunt la fel de profitabile pentru platformele de socializare”.
Datele arată că expunerea adolescenților la conținuturi care să prezinte comportamente negative poate promova aceste acțiuni în rândul tinerilor vulnerabili.
Și expunerea la „ură cibernetică”, inclusiv discriminare online, prejudecăți, ură sau hărțuire cibernetică îndreptată în special împotriva unui grup marginalizat (de exemplu, rasială, etnică, de gen, sexuală, religioasă,etc.), trebuie minimizată. Hărțuirea online poate crește riscul pentru probleme de sănătate mintală în rândul adolescenților, potrivit cercetărilor științifice.
„Monitorizarea de către adulți și discutarea activă a conținutului online pot reduce, de asemenea, efectele expunerii la ură cibernetică asupra adaptării psihologice a adolescenților.”, spun psihologii americani.
Adulții ar trebui să observe semele „utilizării problematice ale social media”, care pot duce la daune psihologice mai grave în timp, în rândul adolescenților.
Dacă adolescentul folosește platformele online atât de mult încât nu se mai pot concentra asupra sarcinilor zilnice sau dacă minte pentru a sta mai mult timp decât este prevăzut în mediul online, sunt semne că adolescentul a dezvoltat o dependență legată de utilizarea acestor platforme. Tocmai din acest motiv, utilizarea rețelelor de socializare ar trebui să fie limitată, astfel încât să nu interfereze cu somnul, activitatea fizică sau activitățile educaționale ale adolescenților.
Datele indică faptul că utilizarea tehnologiei, în special în decurs de o oră înainte de culcare, și în special utilizarea social media, este asociată cu perturbări ale somnului, în timp ce somnul insuficient este asociat cu perturbări ale dezvoltării neurologice în creierul adolescenților, cu funcționarea emoțională a adolescenților și cu riscul de suicid, arată numeroase studii citate de APA.
Fetele pot fi afectate dacă compară propriile fotografi cu altele prezentate în social media. Comparațiile sociale, în special în ceea ce privește conținutul legat de frumusețe sau aspect, pot afecta imaginea de sine a adolescenților și sunt asociate cu simptome depresive, în special în cazul fetelor.
Discuțiile cu părinții și „alfabetizarea digitală” pot crește șansele utilizări echilibrate și sigure a platformelor de social media.
Este important ca părinții să supravegheze și să limiteze timpul petrecut de copii pe platformele de socializare, dar să nu interzică total folosirea acestora. De asemenea, părinții trebuie să găsească un echilibru între timpul petrecut în meidul online și activitățile din mediul offline, spun psihologii.