Motivele pentru care băuturile energizante ar trebuie interzise în rândul copiilor

0
Publicat:

O analiză recentă a dovezilor privind efectele băuturilor energizante asupra sănătății copiilor arată că acestea ar trebui să fie interzise acestei categorii, relatează BBC.

Riscurile pe care energizantele le au asupra copiilor - Foto Arhiva
Riscurile pe care energizantele le au asupra copiilor - Foto Arhiva

Oamenii de știință au analizat datele a 57 de studii în care au fost implicați 1,2 milioane de copii. Băuturile energizante au fost asociate cu un risc crescut de  probleme de sănătate mintală, conform Daily Mail. 

Acest tip de băuturi conțin un nivel ridicat de cofeină și zahăr și sunt vândute promițând că vor oferi un impuls energetic. 

În Regatul Unit, în cele mai multe supermarketuri energizantele se vând doar celor de peste 16 ani, în mod voluntar. În Anglia și Scoția a fost propusă încă din 2019 o interdicție completă care să acopere supermarketurile, magazinele mai mici, comercianții cu amănuntul online și distribuitoarele automate, însă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Dar, în urma noilor descoperirilor, 40 de organizații din domeniul sănătății au scris o scrisoare adresată ministrului sănătății, Victoria Atkins, pentru a repeta apelul de a restricționa și mai mult vânzările de băuturi energizante. 

Multe dintre aceste băuturi conțin cantități mari de cofeină, în unele cazuri între 160 și 200 mg per cutie, ceea ce reprezintă dublul cantității găsite într-o ceașcă de cafea medie (aproximativ 80 mg, în funcție de tărie)", este menționat în scrisoare, potrivit BBC. 

Chiar dacă pe ambalajul energizantelor se menționează că  acestea nu sunt potrivite pentru copii, acestea pot fi ușor cumpărate de cei sub 18 ani. 

Ce riscă micuții care consumă băuturi energizante  

Dr. Amelia Lake, profesor de nutriție în domeniul sănătății publice la Universitatea Teesside, care a condus cercetarea, a analizat 57 de studii recente privind băuturile energizante și impactul acestora asupra sănătății tinerilor. Au fost incluși mai mult de un milion de copii din 21 de țări. 

„Dovezile sunt clare că băuturile energizante sunt dăunătoare pentru sănătatea mintală și fizică a copiilor și a tinerilor, precum și pentru comportamentul și educația acestora. Trebuie să luăm măsuri acum pentru a-i proteja de aceste riscuri", a precizat autoarea analizei. 

Din cercetarea a reieșit că băieții au fost mai predispuși decât fetele să consume băuturi energizante. 

Și consumul regulat de alcool a fost mai probabil să-i determine pe tineri să folosească droguri, să fie violenți și să aibă relații sexuale nesigure. 

Problemele de somn, performanțele școlare slabe și o dietă nesănătoasă au fost, de asemenea, strâns legate de consumul de băuturi energizante, conform analizei. 

Chiar dacă cercetarea nu a putut dovedi că băuturile energizante sunt cauza directă a problemelor de sănătate, fiindcă studiile dietetice sunt întotdeauna observaționale, constatările sunt importante și reprezintă cele mai bune dovezi disponibile, a precizat Dr. Lake. 

Dr. Shelina Visram, expert în sănătate publică de la Universitatea din Newcastle și co-autor al studiului, a declarat: „Suntem profund îngrijorați de constatările conform cărora băuturile energizante pot duce la suferință psihologică și probleme de sănătate mintală.” 

Analiza vine în contextul în care băuturile energizante au cea mai rapidă creștere pe piața băuturilor răcoritoare din Regatul Unit. 

Conținut ridicat de cafeină 

Potrivit recomandarilor oficiale, o persoană nu ar trebui să consume mai mult de 3 mg de cofeină pe kilogram de greutate corporală

Este atât de ușor pentru o persoană tânără să depășească această limită", avertizează Dr. Lake, pentru că o doză de băutură energizantă conține echivalentul în cofeină a două espresso. 

Și conținutul ridicat de zahăr este nesănătos, poate afecta dinții copiilor și, dacă aceștia mănâncă deja nesănătos, contribuie la obezitate

Țări în care energizantele sunt interzise copiilor 

În unele țări, băuturile energizante sunt interzise pentru copii. Mai exact, Letonia și Lituania, au interzis deja vânzarea de băuturi energizante pentru copii, însă este prea devreme pentru a spune ce impact a avut această măsură.  

Finlanda și Polonia ar putea fi următoarele care ar introduce această măsură. 

Însă și țările din regatul Unit ar putea adopta curând o astfel de reglementare.

Normele actuale din UK precizează că băuturile care conțin cofeină, indiferent de sursă, la un nivel mai mare de 150 mg pe litru trebuie să menționeze pe etichetă: „Conținut ridicat de cofeină. Nerecomandat copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează". 

Copiilor, precum și altor persoane sensibile la cofeină, li se recomandă să consume aceste băuturi doar cu moderație. 

Cercetări anterioare au arătat că până la o treime dintre copiii din Regatul Unit consumă băuturi energizante săptămânal, o proporție mai mare decât în orice altă țară din Europa.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite