Studiu: Nivel slab de cunoștințe medicale pentru oamenii care se informează cu ajutorul Tik Tok, Whatsapp sau Youtube
0Chiar dacă mulți dintre europeni preferă să se informeze cu ajutorul platformelor de socializare, un nou studiu spune că știrile medicale aflate prin intermediul rețelelor sociale reduc cunoștințele despre sănătate. Oamenii care folosesc Tik Tok, Youtube și WhastApp pentru a se informa sunt mai sensibili la teoriile conspiraționiste.
Un studiu realizat de fundația Descartes arată că persoanele care obțin informații despre subiecte medicale de la medicul lor sau din mass-media publică au cunoștințe mai bune, conform publicației Boursorama.
Mai mult decât atât, informarea despre subiectele legat de sănătate pe rețelele de socializare, pe YouTube sau în grupuri de mesagerie instantanee (cum ar fi WhatsApp) nu doar că ne face să avem un nivel mai scăzut de cunoștințe medicale, dar și să refuzăm anumite tratamente, evidențiază studiul realizat în parteneriat cu Academia Națională de Medicină din Franța.
Astfel, organele de presă și medicii rămân surse de încredere și care ne pot ajuta să ne îmbunătățin cunoștințele din domeniul sănătății.
Fundața Descarts este specializată în probleme legate de informare și dezinformare și a chestionat 4.000 de francezi pentru a stabili legătura dintre sursele lor de informare privind știrile medicale și cunoștințele lor în materie de sănătate, precum și comportamente cum sunt refuzul vaccinării sau renunțarea la tratamentele medicale convenționale. În cadrul acestui studiu au fost testate cunoștințele din patru domenii: nutriție, cancere, vaccinare și Covid-19.
De ce refuzăm un vaccin
Ca să măsoare nivelul cunoștințelor din domeniul medical, cercetătorii le-au prezentat respondenților o serie de afirmații adevărate sau false - primele în concordanță cu cunoștințele medicale actuale, iar cele din urmă neconforme și care circulă pe rețelele de socializare, cum ar fi "consumul de vin crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer" (adevărat) sau "consumul de lămâie congelată ajută la combaterea diabetului și a anumitor tumori" (fals).
De asemenea, participanții la studiu au fost întrebați dacă au adoptat vreunul dintre cele trei comportamente de risc pentru sănătate: au renunțat vreodată la un tratament medical în favoarea unei terapii alternative (11,7%), au refuzat vreodată un vaccin pentru ei și/sau copiii lor, cu excepția vaccinului Covid-19 (20,9%) și au refuzat vaccinul Covid-19 (13,7%).
Laurent Cordonier, sociolog și director de cercetare la Fundația Descartes, este cel care a realizat sondajul.
Datele colectate arată că acei respondenți care preferă să folosească rețelele de socializare, YouTube sau WhatsApp pentru a afla informații despre aceste subiecte au un nivel mai scăzut de cunoștințe medicale decât ceilalți.
Totodată, folosirea rețelelor de socializare pentru informarea în domeniul medical, respectiv un număr mai mic de cunoștințe în acest domeniu, îi face pe oameni mai sensibili față de teoriile conspiraționiste și mai interesați de terapiile alternative.
Astfel, oamenii care se informează din surse de încredere, cum ar fi medicii sau organele de presă acreditate, sunt mai puțin reticenți la vaccinuri sau la tratamentele sugerate de doctori.
Informarea cu ajutorul social media ne face mai sensibili la teoriile conspirației
Oamenii care au analizat răspunsurile au descoperit că modul în care sunt obținute informațiile are o influență asupra comportamentului legat de sănătate al celor chestionați.
Astfel, studiul arată că persoanele care "adesea" sau "foarte adesea" caută informații pe teme de sănătate prin intermediul YouTube sunt de aproape trei ori mai predispuse decât celelalte să fi renunțat deja la un tratament medical în favoarea unei terapii alternative.
Oamenii care se informează în mare parte de pe TikTok au de două ori mai multe șanse să refuze un vaccin pentru ei sau pentru copilul lor (cu excepția vaccinului Covid) decât cele care aleg un alt mijloc de informare.
Noua lege a Uniunii Europene privind serviciile digitale (DSA) speră să rezolve o parte din această problemă, deoarece platformele sunt obligate să monitorizeze pericolul potențial al conținutului lor, în special în ceea ce privește sănătatea.
Însă, cel mai nou Eurobarometru, care analiza obiceiurile mediatice și încrederea în sursele media arată o creștere a rețelelor de social media în preferințele cetățenilor europeni. Mai exact, 37% din europeni folosesc rețelele de socializare pentru a se informa.
Deși televiziunea rămâne principala sursă de știri pentru 80% dintre români, pe locul al doilea este social media. Un procent de 48% dintre oamenii din românia folosesc platformele de socializare pentru a se informa.