Scandal uriaș în Belgia în cazul stomatologilor cu diplome din România. „Nu știu să răspundă la întrebări banale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociația Flamandă de Stomatologie își exprimă dubii serioase cu privire la calitatea diplomelor absolvenților de stomatologie eliberate în România. Organizația acuză că diplomele se pot cumpăra și că absolvenții nu cunosc informații de bază. Ministrul Sănătății a cerut explicații din România.

Semne de întrebare asupra stomatologilor cu diplome de România. FOTO: Michael Larsson/Pixabay
Semne de întrebare asupra stomatologilor cu diplome de România. FOTO: Michael Larsson/Pixabay

„În ultimii cinci ani, în Belgia au existat mai multe infracțiuni legate de stomatologi străini, după cum au dezvăluit colegii noștri de la publicația „Standard”. Potrivit Asociației Profesioniste Flamande a Medicilor Dentiști, problema vine în special de la școlile private din România, unde diplomele se obțin pur și simplu în urma unei plăți, relatează publicația belgiană 7sur7.be.

Aproape jumătate dintre noii stomatologi care încep să lucreze în Belgia o fac cu o diplomă străină, în principal din România. Potrivit Asociației Profesioniste Flamande a Medicilor Dentiști, în multe cazuri, medicii stomatologi cu diplomă românească practic nu au cunoștințe de stomatologie.

Candidații cu diplome românești, o rușine

Când candidații cu diplome românești se prezintă în fața comitetului de acreditare, nici măcar nu sunt în stare să răspundă la cele mai banale întrebări”, a declarat pentru cotidianul belgian „Le Soir” Frank Herrebout, președintele Asociației Flamande a Medicilor Stomatologi.

Comisia de acreditare nu le poate refuza însă cererea, deoarece România este parte a Uniunii Europene. În consecință, diplomele sunt omologate automat. Ceea ce poate face această comisie este să le recomande candidaților un stagiu de pregătire în Belgia.

Asociația Flamandă de Stomatologie mai spune că membrii comitetelor de acreditare nu pot decât să le recomande candidaților un stagiu de pregătire în Belgia.

Franck Herrebout subliniază și numărul mare de persoane din Africa de Nord care dețin diplomă românească. „Știm de școli private din România unde este posibil să absolvi contra cost”, a spus el.

Puși la zid, aceștia acuză explicit chiar și universitățile de stat din România că vând diplome. Acest lucru se întâmplă în special în cazul cetățenilor din afara UE, dintre care mulți sunt tunisieni”, citează jurnalistul EURACTIV, Marco Badea, din publicația amintită.

Deputatul federal Frieda Gijbels (N-VA), ea însăși medic parodontist, denunță de ceva vreme această situație. Potrivit celor doi medici, Gijbels și Herrebout, această practică deschide ușa fraudei.

Cercetările efectuate de RIZIV (Institutul Național de Asigurări de Boală și Invaliditate) au arătat că cel puțin 27 de cazuri de „fraudă intenționată” au fost detectate în ultimii cinci ani. În raportul său, RIZIV afirmă că „nu toate indiciile de fraudă sunt investigate”.

Au fost contactate autoritățile din România

Ministrul flamand al Sănătății, Hilde Crevits (CD&V), vorbește despre un „semnal îngrijorător” și intenționează să consulte Comisia de acreditare cu privire la această problemă.

Ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a declarat că a cerut explicații autorităților din România cu privire la modalitățile de control aplicate în sistemul universitar românesc în legătură cu autenticitatea diplomelor obținute de absolvenții facultăților de stomatologie.

„Discuțiile au fost constructive și se lucrează la soluții pentru a asigura calitatea și autenticitatea diplomelor emise pentru medicii stomatologi”, se arată într-un comunicat de presă semnat de ministru.

Acesta a mai susținut că pentru Belgia este „foarte importantă” cooperarea medicală cu România, deoarece mulți medici și asistente români lucrează în Belgia.

„Cel mai important este ca îngrijirea pacienților să fie una de calitate, iar acest criteriu trebuie să primeze, indiferent de situație”, a conchis ministrul belgian al Sănătății.

Ce spun rectorii celor mai importante universități de medicină din România

Întrucât în publicația belgiană Standaard nu este vreo reacție de la autoritățile din România sau de la actori relevanți în ceea ce privește educația în universitățile de medicină din țara noastră, „Adevărul” a încercat să contacteze rectorii celor mai importante universități românești din domeniu.

Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca, este universitatea din România cu cel mai mare număr de studenți străini, cu aproximativ 3.000 de studenți, din peste 60 de țări, de pe șase continente - se arată într-un comunicat transmis de universitate, în toamna lui 2022, cu ocazia examenului de admitere.

Circa 1.800 de tineri au candidat pentru unul dintre cele 560 de locuri oferite de universitate pentru programele de studii de licență în limbile franceză și engleză din anul universitar 2022-2023.

La Medicină Dentară, s-au înscris 560 de candidați pentru 100 de locuri, iar concurența cea mai mare a fost tot la linia de studiu cu predare în limba franceză, cu opt candidați pe un loc.

Candidații au provenit din 88 de țări, cei mai mulți venind din Franța, Germania, Elveția, Suedia, Italia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, Nigeria, Algeria și Siria. Aceștia au putut opta pentru trei programe de studiu de licență, cu predare în limba engleză sau franceză: medicină, medicină dentară și farmacie.

Anca Buzoianu, rectorul UMF din Cluj, a refuzat că comenteze, motivând că în articolul amintit nu se menționează expres numele universității clujene. „Dacă este pomenită instituția noastră, vom reacționa”, a precizat rectorul. Buzoianu a mai spus: „Trebuie să luăm în calcul și posibilitatea ca în unele facultăți de stomatologie românești, nu dau nume, dar sunt convinsă că știți care, pregătirea practică să nu se ridice la standardele cerute”.

Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care a fost contactat sâmbătă, în jurul orei 15.00, după ce în „Adevărul” a fost publicat articolul care rezuma ancheta ziarului belgian, a refuzat să comenteze din cauza „orei nepotrivite” în care a fost contactat. Anul acesta, la Iași au fost scoase la concurs zece locuri pentru studenții străini la  Medicină Dentară.

Octavian-Marius Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, ne-a răspuns scurt la mesaj: „Sunt în concediu”. La UMF Timișoara s-au scos anul acesta 50 de locuri pentru studenții străni la Medicină Dentară, cursurile fiind ținute în limba engleză.

„Adevărul” a trimis, sâmbătă, solicitări pentru obținerea unor puncte de vedere și la Ministerele Sănătății și Educației, însă nu a primit încă răspuns.

Studenții străini pompează milioane de euro în universitățile românești

Motivul principal pentru care ajung în România candidații din țările vestice este faptul că examenul de admitere în țările de unde provin este foarte greu și, de asemenea, obținerea unor note de trecere la examene este dificilă.

Pentru a le ușura decizia, universitățile românești de medicină au decis să elimine examenul de admitere, astfel că se intră prin „concurs de dosare”. Practic, sunt analizate rezultatele școlare și o scrisoare de motivație. Pot aplica cetăţenii statelor membre ale UE, ale SEE (Spațiul Economic European), ai Confederaţiei Elveţiene sau ai statelor terţe, care au absolvit un liceu acreditat în ţara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în ţara respectivă şi să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei din România.

De asemenea, este nevoie de un certificat  de competență lingvistică recunoscut la nivel internațional și la unele facultăți de un certificat psihologic, sub forma unui test online.

Pentru universitățile de medicină, studenții străini reprezintă și o sursă importantă de venituri, având în vedere că aceștia ajung să plătească circa 7.500 de euro pe an. Astfel, pentru cei 560 de studenți străini care au ocupat în toamna lui 2022 un loc la UMF Cluj, Universitatea va obține într-un an 4,2 milioane de euro.

 „Candidații internaționali sunt atrași la UMF “Iuliu Hațieganu” de calitatea actului educațional, orientat către activitățile practice și învățământul la patul bolnavului, prin metode moderne precum „Problem-based learning” sau simularea medicală și având o curriculă dintre cele mai atractive”, a explicat rectorul Anca Buzoianu în comunicatul citat.

Ea a mai precizat că diplomele oferite de universitatea clujeană sunt „recunoscute la nivel internațional”, iar astfel absolvenții instituției „pot profesa oriunde în lume.”

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite