Colegiul Medicilor face apel la medici să aibă o comunicare responsabilă

0
Publicat:

Colegiul Medicilor din România (CMR) a făcut, duminică, un apel la medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi și să recomande pacienților tratamente în baza ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice, precum şi să comunice responsabil în spaţiul public cu privire la toate afecţiunile medicale.

Colegiul Medicilor din România / Foto: Arhivă / Mediafax
Colegiul Medicilor din România / Foto: Arhivă / Mediafax

Apelul vine în urma apariției unor informații, potrivit cărora, mai mulți medici ar fi contestat pandemia de COVID-19, dar şi vaccinarea împotriva noului coronavirus, în cadrul unei conferințe de presă.

„Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privinţa tratamentelor pentru COVID-19, precum şi a altor afecţiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experienţe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spaţiul public ca situaţii personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient. Colegiul Medicilor din România subliniază şi faptul că astfel de dezbateri nu trebuie cu atât mai mult să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice", se arată într-un comunicat de presă al CMR, citată de Agerpres.

În același timp, CMR atrage atenția că medicii au responsabilitatea de a disemina informaţii bazate pe dovezi ştiinţifice evidente, din surse sigure, şi de a prescrie tratamente conform ghidurilor şi protocoalelor în vigoare, precum şi recomandărilor instituţiilor din domeniu.

„Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România a susţinut şi a demarat modificări legislative- propuneri de texte de lege pe care le-am înaintat Parlamentului României- care să permită sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, iar prin informaţiile transmise poate duce în eroare populaţia în privinţa stării de sănătate şi poate periclita sănătatea publică", a declarat preşedintele CMR, Daniel Coriu, citat în comunicat.

Conform sursei citate, responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât şi modalitatea de a comunica informaţii menite să influenţeze succesul unui tratament.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite