Medicii stomatologi ar putea ajunge șomeri dacă tehnologia care se dezvoltă acum va funcționa

0
Publicat:

Oamenii de știință explorează diverse căi pentru a face să crească dinții din nou, inclusiv implanturile de celule stem dentare și anticorpii monoclonali.

Arhiva foto
Arhiva foto

Deocamdată, niciuna dintre aceste cercetări nu este pregătită pentru a fi pusă în practică, dar avansează rapid și ar putea fi disponibile relativ curând, dacă vor trece cu succes experimentele pe oameni, scrie iflscience.com.

Implanturile dentare cu celule stem sunt exact ceea ce sugerează numele, celulele stem sunt prelevate de la un donator cu dinți sănătoși și implantate într-o persoană cu un dinte lipsă sau deteriorat, în speranța că acestea îl pot reconstrui. Acest lucru a fost demonstrat parțial la iepuri și la oameni, dar până acum nu s-a reușit creșterea un dinte complet.

Oamenii de știință de la Harvard au reușit să folosească un laser de mare putere pentru a activa celulele stem în modele de șoareci pentru a stimula dinții să se regenereze mai repede în 2014, în timp ce cercetătorii de la Universitatea din Columbia au accelerat procesul în 2010 prin construirea unei schele tridimensionale și dezvoltarea celulelor stem în jurul acesteia. În acest fel, echipa lor a reușit să regenereze un dinte întreg într-un model animal în aproximativ 9 săptămâni.

Problemele întâmpinate

Toate tratamentele cu celule stem sunt afectate de incompatibilitate, în care este necesară o potrivire strânsă între donator și receptor pentru a se asigura că sistemul imunitar al gazdei nu respinge celulele "străine". De asemenea, nu a fost încă demonstrat pe oameni și, deși dentina pe care oamenii de știință au cultivat-o pe modelele animale este extrem de asemănătoare cu dinții umani, nu este exact la fel.

O altă echipă a adoptat o abordare diferită și a folosit anticorpi pentru a face același lucru. În 2021, un grup de oameni de știință de la Universitatea din Kyoto a analizat genele de dezvoltare implicate în creșterea dinților și modul în care acestea pot fi modificate pentru a crește dinții la adulți.

Testele de siguranță

Cercetările actuale se desfășoară exclusiv pe animale, iar testele pe oameni nu au fost încă efectuate pentru regenerarea dinților, deși celulele stem sunt folosite cu succes în diferite aspecte ale sănătății dentare. Acestea au fost folosite în repararea pulpei, a leziunilor și a defectelor osoase, iar cercetările au arătat că celulele stem în această aplicație ar putea fi sigure, deși vor fi necesare mult mai multe date.

Orice terapie nouă ar trebui să treacă prin procesul dificil, dar important, al testelor de siguranță și eficacitate, care durează mulți ani. Prin urmare, este puțin probabil ca în decursul acestui deceniu să putem face să crească dinți din nou, dar tehnologia pare a fi extrem de promițătoare.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite