Românii merg și în spitalele de stat, și în cele private. De ce le aleg pe cele din urmă

0
Publicat:

Șapte din 10 români care solicită un serviciu medical într-o unitate privată au nevoie de o consultație în regim ambulatoriu. Aceasta este una dintre concluziile studiului „Impactul economic al segmentului de sănătate privat din România“, realizat de EY România, la solicitarea Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

A crescut numărul persoanelor care au abonamente în cadrul clinicilor din sistemul privat
A crescut numărul persoanelor care au abonamente în cadrul clinicilor din sistemul privat

 Potrivit aceleiași surse, 20% dintre pacienții care se adresează clinicilor private accesează servicii de imagistică medicală. De altfel, studiul arată că unitățile private au făcut investiții consistente în achiziționarea de echipamente de imagistică medicală, laboratoare și centre stomatologice.

Din totalul consultațiilor realizate în clinicile private, 0,5% au fost prin sistemul de telemedicină. În medie, în 2021, un pacient care s-a adresat unei clinici private a efectuat 1,5 consultații și peste patru analize de laborator.

Studiul mai dezvăluie că, în timp ce sistemul de sănătate de stat este mai degrabă curativ, cel privat are un rol preventiv. Ratele mortalității evitabile prin prevenire și prin cauze tratabile au scăzut cu 9,4%, respectiv 8,4% pe parcursul ultimilor 6 ani, pe fondul creșterii veniturilor populației, al accesului la educație, dar și al campaniilor de informare, se mai arată în raport.

Prezent la lansarea raportului, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, a precizat că foarte curând și sistemul public de sănătate va trebui să se reorienteze mai mult către prevenție:Odată și odată trebuie să se rupă această pisică și să rezolvi problema. Încă un lucru care trebuie făcut este introducerea bugetului multianual, pentru că asta ar rezolva foarte multe probleme, inclusiv la nivelul sistemului privat“.

Câți bani a făcut sistemul privat

Sistemul privat de sănătate din România contribuie cu aproximativ 20% la sistemul de sănătate prin plățile directe pe care pacienții le fac pentru serviciile medicale solicitate, dar şi prin abonamentele medicale sau asigurările voluntare.

Piața abonamentelor medicale a înregistrat creșteri mari în ultimii ani ajungând la o cotă de piață de 4,1% din piața serviciilor private de sănătate. Cea mai mare parte a abonamentelor medicale este suportată de către angajator, ca beneficiu extrasalarial.

În 2020, plata serviciilor medicale private a crescut cu 95%, comparativ cu anul 2015, exceptând serviciile medicale stomatologice.

Cifra de afaceri a companiilor active pe piață a fost de 2,6 miliarde de euro, în 2022, adică 0,7% din cifra de afaceri la nivel național. La aceasta se adaugă și piața serviciilor stomatologice care s-a ridicat tot în 2020 la 448 de milioane de euro.

Statul român finanțează doar în proporție de 5% piața serviciilor stomatologice, comparativ cu media europeană care este de 31%. Media consultațiilor stomatologice este de 0,3 pe an în România, comparativ cu media UE de 0,9. Mai rău decât noi este Cipru, cu 0,1, la polul opus fiind Olanda, cu 2,5.

Raportul mai arată că România duce lipsă acută de medici și asistenți medicali ca urmare a emigrării în alte țări a acestor profesioniști, dar că politica salarială aplicată din 2018 a redus din amploarea fenomenului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite