Primul vaccin care ar putea trata dependența de cocaină. Cum funcționează

0
Publicat:

Primul vaccin care ar putea ajuta la eliminarea dependenței de cocaină este dezvoltat de oamenii de știință din Brazilia. Acesta ar produce anticorpi anti-cocaină în organismul persoanelor care sunt dependente chimic de acest drog.

Un vaccin ar putea ajuta la tratarea dependenței de cocaină - Foto Shutterstock
Un vaccin ar putea ajuta la tratarea dependenței de cocaină - Foto Shutterstock

Vaccinul este inovator, iar rezultatele testării acestuia pe animale sunt încurajatoare. Pe numele său "Calixcoca", acest tratament declanșează un răspuns imunitar care blochează cocaina și crack-ul să ajungă la creier, potrivit Euronews. 

Experții implicați în dezvoltarea vaccinului vor să îi ajute pe consumatori să rupă ciclul dependenței, pentru că tratamentul i-ar împiedica să se drogheze cu crack sau cocaină. 

Coordonatorul proiectului este psihiatrul Frederico Garcia, acesta spune că ar fi prima dată când dependența de cocaină va fi tratată prin intermediul unui vaccin, dacă acesta va fi aprobat de autoritățile competente. 

Proiectul, dezvoltat în cadrul Universității Federale Minas Gerais din Brazilia, a câștigat săptămâna trecută premiul cel mare, în valoare de 500.000 de euro, în cadrul Euro Health Innovation Awards pentru medicina din America Latină, care a fost sponsorizat de firma farmaceutică Eurofarma, potrivit sursei citate. 

Cum funcționează vaccinul anti cocaină 

Tratamentul inovator se bazează pe  declanșarea sistemului imunitar al pacienților pentru a produce anticorpi care se leagă de moleculele de cocaină din sânge, făcându-le prea mari pentru a trece în sistemul mezolimbic al creierului, sau "centrul de recompensă", unde drogul stimulează în mod normal niveluri ridicate de dopamină, care induce plăcerea. 

Vaccinul „Calixcoca”, dezvoltat de cercetătorii brazilieni, a produs niveluri semnificative de anticorpi împotriva cocainei și puține efecte secundare, în cadrul testelor efectuate pe animale. 

Un alt efect constatat de specialiști este că tratamentul protejează fetușii de șobolan împotriva cocainei, sugerând că ar putea fi utilizat la om pentru a proteja copiii nenăscuți ai femeilor dependente gravide. 

Următoarea etapă, cea finală, este testarea pe oameni.  

Frederico Garcia, coordonatorul proiectului, spune că acest vaccin ar putea schimba tratamentul dependenței, deși nu este un „panaceu”. Tratamentul ar fi util mai ales celor aflați în etapele critice ale recuperării, cum ar fi atunci când ies de la dezintoxicare. 

"Nu există un tratament specific înregistrat pentru dependența de cocaină și de crack. În prezent, folosim o combinație de consiliere psihologică, asistență socială și reabilitare, atunci când este necesar", subliniază psihiatrul brazilian.   

Realizat din  compuși chimici concepuți în laborator, Calixcoca ar fi mai ieftin decât multe vaccinuri și nu ar trebui să fie depozitat la temperaturi scăzute. 

 Teoretic se adresează  dependenților în curs de recuperare "care au renunțat (la cocaină) și doresc să rămână așa", potrivit coordonatorului acestui proiect. 

Câți oameni sunt afectați de adicția de cocaină? 

Unul din patru consumatori obișnuiți de cocaină devinde dependent, conform datelor Institutului Național pentru Abuzul de Droguri din SUA. 

Doar unul din patru dependenți reușește să renunțe după cinci ani de tratament. 

Vaccinul este așteptat de mulți oameni, cercetătorii care îl dezvoltă transmit că peste 3.000 de persoane au contactat echipa lui Garcia pentru a se oferi voluntar să participe la testele clinice. 

Estimări recente ale Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie arată că  aproximativ 14 milioane de adulți din UE cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, aproape 5 %, au încercat cocaina în timpul vieții. 

 Mai mult de atât, ultimul Raport european în privința drogurilor, arăta că aproximativ 3,5 milioane au consumat acest drog în ultimul an, cei mai mulți consumatori fiind tineri cu vârste 15 și 34 de ani. 

 Austria este una din țările unde cocaina este foarte consumată. Aceasta este urmată de Irlanda, Croația, Olanda, Spania și Franța, în ceea ce privește consumul de cocaină la nivelul Uniunii. 

Spaniolii sunt cei mai predispuși să consume cocaină în timpul vieții lor, urmați de cei care locuiesc în Irlanda. 

 În Europa de Est, prevalența consumului de cocaină este cea mai scăzută. În România, doar 0,7 la sută dintre adulți vor consuma acest drog în timpul vieții, potrivit datelor Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite