Ce economie la buget au făcut medicamentele generice și biosimilare

0
Publicat:

În ultimele trei luni, Ministerul Sănătății a luat trei măsuri benefice prin care accesul pacienților la medicamente s-a îmbunătățit, a apreciat Daniel Bran, vicepreședintele APMGR.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În primul rând, a spus acesta, este vorba de indexarea prețului la medicamentele care costă până în 50 de lei: „Adică, un medicament care costa înainte 10 lei, acum costă 11 lei. Alt exemplu: un medicament care înainte costa 50 de lei, acum costă 53 de lei. Prin această măsură s-a reușit menținerea medicamentelor în România”, a detaliat Bran.

A doua măsură a fost aceea a scăderii taxei suplimentare clawback cu 5%. „În al treilea rînd este vorba de o modificare a Contractului-cadru de CNAS prin care se instituie recomandarea de prescriere a medicamentelor biosimilare într-o proporție de 50%. Toate acestea duc la un acces mai bun al pacienților la medicamente generice și biosimilare”, potrivit lui Bran.

Aproape 2.500 de medicamente generice

Medicamentele generice și biosimilare intrate în România în perioada 2015-2022 au adus economii importante la bugetul CNAS, a mai spus Bran: „În perioada 2015-2022 au intrat pe piață peste 1.000 de medicamente generice și biosimilare care au generat economii de cost de 1.071 milioane de euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu prețuri mari. Menționăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet și neurologie”.

Cifrele arată că în primul an de la intrarea unui produs generic pe piață locală, prețul medicamentului (DCI) scade cu circa 40%. Iar în anul al patrulea de prezență pe piață, prețul scade cu 76%. Astfel, intrarea medicamentelor generice pe piață înseamnă economii de cost considerabile la bugetul sănătății.

În total, în acest moment în România există aproape 2.500 de medicamente generice și peste 100 de medicamente biosimilare.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Ele sunt la fel de eficiente ca și cele originale, deoarece între cele două tipuri nu există diferențe din punct de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței, eficacității și indicațiilor terapeutice. O companie poate dezvolta un medicament generic numai după ce expiră brevetele medicamentului original. Brevetul standard este de 10 de ani.

Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete. Ingredientul lor activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri și drojdie. Biosimilarele sunt la fel de sigure și de eficiente ca si medicamentul biologic de origine și respectă standardele de calitate, de siguranță și de eficacitate.

În România, prețul unui medicament generic nu poate depăși 65% din prețul medicamentului original al cărui generic este, iar preţul unui medicament biosimilar nu poate depăși 80% din prețul medicamentului biologic de referință.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite