Cum se împart românii între spitalele publice și cele private

0
Publicat:

Un studiu recent arată că mai mult de jumătate din adulții care trăiesc în orașele din România au mers în ultimul an la spitale publice, cât și private. Diferența dintre cei care au apelat la spitalele de stat față de cele private este mică.

Grafic - servicii medicale preferate de români  - Foto Agenția Exact Business Solutions
Grafic - servicii medicale preferate de români - Foto Agenția Exact Business Solutions

Studiul realizat de agenția Exact Business Solutions a arătat că 56% din adulții din mediul urban din țara noastră au apelat la serviciile medicale publice, cât și la cele private în ultimele 12 luni. Procentul celor care spun că nu au apelat deloc la doctor în ultimul an este de doar 9%. 

Cercetarea arată și că diferența între pacienții care apelează exclusiv la spitalele de stat și între cei care merg doar la privat este mică. Așadar, 19% dintre cei care au răspuns sondajului spun că au mers doar la spitale publice, pe când 16% afirmă că au apelat exclusiv la servicii medicale private, indiferent că a fost vorba  de consultații, intervenții, analize medicale sau alte servicii de sănătate. Aproape jumătate din respondenți, 45%, afirmă că au plătit din fonduri proprii, parțial sau integral, pentru serviciile medicale utilizate, iar 40% spun că au decontat serviciile prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, parțial sau integral. 

Aproximativ 16% din respondenți declară că au folosit un abonament medical privat pentru decontarea serviciilor medicale, iar 8% au beneficiat de astfel de servicii decontându-le printr-o asigurare medicală privată. 

Datele arată că este nevoie de mai multă dezvoltare pe această piață. 

"Ni s-a părut interesant și faptul că piața soluțiilor de finanțare a serviciilor medicale private este în creștere, dar cu toate acestea, există încă mult loc de dezvoltare și inovare pe această piață, aproape 60% dintre respondenți declarând că nu dețin încă nicio soluție de tip abonament medical privat, asigurare de sănătate sau altă formă de accesare a acestor servicii cu pre-plată sau cu discount", transmite Julien Zidaru, Managing Partner EXACT Business Solutions.

Studiul a fost realizat în octombrie 2023, iar 500 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, ce locuiesc în mediul urban și sunt utilizatori de internet au răspuns la întrebări. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite