Riscul spitalizării la infectarea cu varianta Omicron, mai mic cu 70% decât în cazul Delta. Ce protecţie asigură vaccinarea anti-COVID cu un „booster”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Bolnavii de covid-19 infectaţi cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 prezintă un risc mai mic de spitalizare cu până la 70% faţă de bolnavii infectaţi cu varianta indiană (Delta), potrivit unei analize a Agenţiei brtanice a securităţii sanitare (UKHSA), care rămâne însă prudentă din cauza numărului spitalizărilor cauzate de varianta omicron, relatează AFP.

Potrivit UKHSA, foarte prudentă din cauza numărului bolnavilor infectaţi cu varianta Omicron spitalizaţi, persoanele contaminate cu omicron prezintă un risc de spitalizare mai mic cu 50-70%.

Această analiză, publicată joi şi care confirmă două studii britanice publicate miercuri, este însă ”extrem de incertă, din cauza numărului mic de bolnavi infectaţi cu (varianta) Omicron spitalizaţi în prezent, a imposibilităţii măsurării efective a tuturor infecţiilor precedente şi unei răspândiri limitate a omicron în grupurile mai în vârstă”, subliniază într-un comunicat agenţia.

Cu toate acestea, din cauza unei răspândiri rapide a varantei Omicron a noului coronavirus, presiunea asupra sistemului spitalicesc urmează să fie gravă, potrivit agenţiei.

”În pofida faptului că o mică proporţie (...) riscă spitalizarea, este vorba despre un număr important de persoane, iar ”presiunea asupra NHS”, sistemul publc britanic de sănătate, ”va cresţte”, avertizează UKHSA.

”Numărul cazurlor este în prezent foarte mare în Regatul Unit, iar chiar o răspândire relativ slabă care necesită o spitalizare va conduce la îmbolnăvirea gravă a unui număr important de persoane”, subliniază directoarea henerală a UKHSA, Jenny Harries.

Pe frontul vaccinării, analiza arată că vaccinarea cu un ”booster” îmbunătăţeşte protecţia asigurată de vaccinuri, însă aceasta dispare rapid şi prezintă o scădere cuprinsă între 15 şi 25% la aproximativ zece săptămâni după administrarea ”booster”-ului.

Ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid salută aceste date ”promiţătoare”, însă subliniază că este ”prea devreme” să se stabilească următoarele etape şi îi îndeamnă pe britanici la prudenţă în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului.

Vă recomandăm şi: 

Evenimentele publice din noaptea de Revelion, interzise în Italia. Cum s-a ajuns la această decizie

Trei studii diferite arată că Omicron provoacă forme mai uşoare de COVID. Totuşi, cercetătorii fac avertismente

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri