Riscul de boli cardiovasculare la femei crește brusc după menopauză, potrivit unui nou studiu

0
Publicat:

Sănătatea cardiacă a femeilor poate scădea brusc după menopauză, sugerează un nou studiu, potrivit Yahoo Life. Motivul: încetinirea dramatică a producția de estrogen de către ovare și pierderea efectelor protectoare ale hormonului.

De la menopauză, profilul de risc al femeilor crește rapid. FOTO Shutterstock
De la menopauză, profilul de risc al femeilor crește rapid. FOTO Shutterstock

Bărbații sunt, în general, mai predispuși să facă un atac de cord la o vârstă mai tânără, dar, după schimbările hormonale ce survin la menopauză, profilul de risc al femeilor îl ajunge rapid din urmă pe cel al bărbaților, potrivit noii cercetări, prezentate la o conferință a Colegiului American de Cardiologie.

Cercetătorii spun că vinovată ar fi scăderea producției de estrogen, hormonul feminin care are efecte protectoare pentru sănătatea inimii. Acest beneficiu al estrogenului este demult cunoscut de oamenii de știință, însă multe femei nu îl conștientizează, spun experții.

Ce a descoperit noul studiu

Cercetătorii de la Harbor-UCLA Medical Center din Torrance, California, au analizat un indicator al sănătății inimii - scorul de calciu din arterele coronare (CAC) - la 579 de femei aflate la postmenopauză. Autorii studiului au comparat scorurile acestora cu scorurile a tot atâtor bărbați cu profiluri de risc similare, inclusiv vârsta, rasa și alte condiții de sănătate, cu mențiunea că toți cei incluși în studiu luau statine pentru controlul colesterolului.

Mai exact, scorul CAC măsoară cât de mult calciu s-a acumulat în arterele din interiorul și din jurul inimii, pe măsură ce plăcile (un amestec ceros de grăsime și colesterol care se pot acumula și calcifica, blocând arterele și împiedicând sângele bogat în oxigen să ajungă eficient la inimă) se întăresc.

Un scor CAC de zero sugerează că nu a fost detectată nicio placă de calciu, ceea ce se traduce printr-un risc scăzut de atac de cord sau de boală cardiacă, iar cu cât scorul CAC este mai mare, cu atât mai multă placă de calciu blochează arterele unei persoane, ceea ce o expune la risc de atac de cord și de boli de inimă.

Persoanele participante la studiu au trecut prin două scanări CAC la cel puțin un an distanță. Autorii studiului au observat că scorurile de risc ale femeilor au crescut de două ori mai abrupt decât cele ale bărbaților, în medie, sugerând că, după menopauză, sănătatea inimii se diminuează dramatic.

Concluzia cercetătorilor a fost că orice avantaj în ceea ce privește sănătatea inimii pe care femeile îl au față de bărbați este repede erodat după menopauză.

Rolul estrogenului

În afară de vârstă, estrogenul este legătura probabilă dintre sănătatea inimii și menopauză (bărbații au și ei estrogen, doar că la niveluri mult mai scăzute decât femeile).

Estrogenul are rol în dezvoltarea sexuală feminină, dar el joacă și multe alte roluri secundare în tot corpul uman. Unul dintre ele este acela de a face o curățenie benefică în sistemul cardiovascular, ajutând la la menținerea vaselor de sânge relaxate și deschise, reducând riscurile de hipertensiune arterială. Plastic vorbind, „mătură” colesterolul și plăcile din artere, împiedicându-le să se întărească și să îngusteze aceste pasaje, potrivit Yahoo Life.

Când o femeie trece prin menopauză, producția de estrogen încetinește dramatic, iar efectele protectoare ale hormonului dispar. Pe măsură ce „estrogenul începe să se stingă”, se observă o creștere a țesutului adipos și o creștere în greutate, o reducere a metabolismului și o perturbare a somnului, a explicat, pentru Yahoo Life Dr. Melissa Tracy, cardiolog la Rush University Medical Center.

Iar toate aceste schimbări cresc riscul femeilor de a dezvolta  boli de inimă.

Specialista spune că un stil de viață sănătos este cea mai bună protecție după menopauză: „exerciții fizice, urmărirea dietei prin consumul de mai puține grăsimi saturate și mai multe alimente integrale și îngrijirea sănătății mentale și a somnului prin practicarea atenției pentru a vă ajuta în gestionarea stresului".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite