Ce probleme ale inimii pot avea femeile trecute de menopauză și cum pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață

0
Publicat:

Aproximativ una din patru femei poate avea bătăi neregulate ale inimii după menopauză, insomnia și evenimentele stresante din viața de zi cu zi fiind factori care contribuie la acest fenomen, potrivit unui studiu publicat recent. Este o problemă de sănătate cunoscută sub numele de fibrilație atrială.

Problemele femeilor după menopauză
Problemele femeilor după menopauză

Fibrilația atrială sau AFib, determină un ritm cardiac neregulat, tremurător sau adesea foarte rapid, problemă cauzată de camerele superioare ale inimii, atriile, care bat nesincronizate cu camerele inferioare, ventriculii. Aceste episoade de AFib pot veni, de asemenea, cu amețeli sau dificultăți de respirație.

Afecțiunea poate crește riscul de formare de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă, așa că necesită atenție medicală, spun experții citați de CNN.

Probleme ale inimii, cauzate de stres și insomnii

Legătura dintre inimă și creier a fost stabilită de mult timp în multe afecțiuni”, a declarat Dr. Susan Zhao, autorul principal al studiului publicat în Journal of the American Heart Association.

Fibrilația atrială este o boală a sistemului de conducere electrică și este predispusă la modificări hormonale care provin din stres și somnul slab”, a declarat Zhao, cardiolog la Santa Clara Valley Medical Center din San Jose, California. „Aceste căi comune stau probabil la baza asocierii dintre stres și insomnie cu fibrilația atrială”.

Chestionarele analizate de către cercetători au vizat istoricul medical al participanților, obiceiurile de sănătate, evenimentele stresante din viața lor, sprijinul social, obiceiurile de somn și sentimentul de optimism. Evenimentele de viață stresante au inclus abuzul, pierderea unei persoane dragi, problemele financiare, divorțul și boala.

Una din patru femei poate dezvolta fibrilație atrială

Pe parcursul unei perioade de urmărire de aproximativ zece ani, autorii au constatat că 25% dintre femei - 23.954 - au dezvoltat fibrilație atrială. Pentru fiecare punct în plus pe care femeile l-au obținut la Women's Health Initiative Insomnia Rating Scale, a existat o șansă cu 4% mai mare de a dezvolta FAIB. Iar pentru fiecare punct în plus pe scala WHI de evaluare a evenimentelor stresante din viața de zi cu zi, probabilitatea de AFib a crescut cu 2%.

Acest studiu arată că există o legătură între inimă și creier atunci când vine vorba de fibrilația atrială”, a declarat cardiologul Dr. Nieca Goldberg, director medical al Atria New York City. „Acest lucru este important, deoarece, de multe ori, atunci când femeile merg la medic cu simptome cardiace, li se spune că este vorba doar de stres”, a mai adăugat Goldberg.

În practica mea de cardiologie generală, văd multe femei aflate la postmenopauză cu o sănătate fizică perfectă care se luptă cu insomnia și cu sentimente sau experiențe emoționale psihologice negative, despre care știm acum că le pot expune riscului de a dezvolta fibrilație atrială”, a spus Zhao.

Prevenția constă în exerciții fizice și evitarea cofeinei

Hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, obezitatea, infarctul, insuficiența cardiacă și bolile tiroidiene sunt unii dintre acești factori de sănătate fizică, au spus experții.

Evitarea cofeinei seara și a alcoolului înainte de culcare, precum și deconectarea de la dispozitivele inteligente, sunt mijloace de prevenție recomandate de medici.

Exercițiile fizice regulate și conectarea cu cei dragi pot ajuta, de asemenea, la reducerea stresului.

Nu lăsați pe nimeni să vă spună că este doar stres. Stresul, anxietatea și depresia sunt legate de sănătatea ta fizică”, a mai precizat Goldberg.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite