Plasticul toxic pe care îl găsim în cele mai banale produse. Avertismentul unui medic: „Atenție la ce consumăm!”

0
Publicat:

Plasticul este greu de evitat în zile noastre, însă unele substanțe chimice la care suntem expuși fără să conștientizăm pot avea efecte negative asupra organismului. Dr. Emilian Popovici avertizează asupra pericolelor unor substanțe pe care le consumăm fără să știm.

Pericolul ambalajelor realizate din material plastic - Foto Arhivă
Pericolul ambalajelor realizate din material plastic - Foto Arhivă

Omniprezent, plasticul este folosit în aproape toate domeniile în zilele noastre, însă unele substanțe chimice, cum ar fi bisfenolul (BPA), care până nu demult era destul de răspândit, este foarte nociv și ar trebui evitat. 

Bisfenolul (BPA) a fost utilizat în numeroase produse, a fost folosit, în trecut, inclusiv pentru fabricarea biberoanelor, însă după ce s-a descoperit că produce probleme de sănătate și a fost legat  inclusiv de tulburări hormonale, probleme de reproducere și un risc crescut pentru anumite tipuri de cancere, acesta a fost interzis în mai multe țări. 

Utilizarea bisfenolului a fost reglementată de Comisia Europeană în 2018, când s-a decis întărirea restricțiilor privind utilizarea BPA în materialele care intră în contact cu alimentele. 

Cu toate aceste riscuri pentru sănătate, mulți oameni continuă să utilizeze produse care conțin BPA fără să-și dea seama de potențialele daune pentru sănătate pe care le poate provoca un asemenea demers.”, scrie medicul Emilian Popovici , vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie 

De altfel, doctorul adaugă că în general contaminarea cu BPA se face prin „ingestia acestuia” și recomandă evitarea  materialelor plastice din policarbonat (care au codul de reciclare 7 pe ambalaj), dar și „evitarea pe cât posibil a manipulării prin contact prelungit”, spălatul pe mâini ne poate ajuta în acest caz. 

Medicul spune că hârtia termică, folosită la casele de marcat din magazine conține BPA, iar contactul prelungit cu aceasta, fără a ne spăla frecvent mâinile este periculos. 

Totodată, doctorul Emilian Popovici ne sugerează să evităm „policarbonatul și policlorură de vinil”, dar și să „ avem în vedere  faptul că reîncălzirea alimentelor sau a băuturilor în recipiente sau ambalaje de plastic este total contraindicată”

Recipientele de sticlă sau oțel sunt cele cu care am putea înlocui recipientele din plastic în care păstrăm mâncarea. 

Jucării toxice cu ftalați 

Ftalații reprezintă o altă grupă de substanțe toxice folosită pentru producerea de mase plastice, precum și în produse de îngrijire personală. Aceștia sunt asociați cu probleme legate de dezvoltare și reproducere dar și de un risc crescut de astm bronșic și alergii, potrivit sursei citate. 

Pentru a evita riscurile date de ftalați ar trebui să renunțăm la folosirea obiectelor de plastic care conțin  policlorură de vinil, cum ar fi : „recipientele pentru alimente, folii de plastic și jucăriile pentru copii, identificarea făcându-se prin codul de reciclare nr. 3 trecut pe ambalaj, precum și prin evitarea odorizantelor și a produselor parfumate ce conțin aceste substanțe”, potrivit Vicepreședintelui Societății Române de Epidemiologie. 

Și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a avertizat recent asupra prezenței substanțelor chimice periculoase  în unele obiecte pe care le folosesc inclusiv copii. 

Jucăriile de baie, păpușile, covorașele de joacă, figurinele de acțiune și popularul slime sunt doar câteva dintre jucăriile care încalcă legea potrivit unui proiect realizat de autoritățile naționale de aplicare a legii supravegheate de agenția UE. Aproape 17% din cele 2400 de  produse verificate de ECHA au fost găsite neconforme cu legea din Uniunea Europeană. 

Mai mult decât atât,  jucăriile au fost desemnate ca fiind bunurile cu al doilea cel mai ridicat nivel de neconformitate, după produsele electronice.  

„În ceea ce privește substanțele periculoase, am găsit în jucării perturbatori endocrini, cum ar fi [forme de] parafină clorurată în părțile din plastic moale și ftalați - aceștia, din păcate, destul de comuni în păpuși - care pot afecta fertilitatea. Totuși, când ne uităm la jucăriile electrice, plumbul a fost de departe cea mai mare problemă ", a declarat Maciej Baranski, oficial al ECHA, potrivit Euronews, la sfârșitul anului trecut. 

Alte substanțe chimice prezente pe alimente 

Pesticidele și erbicidele utilizate în producția de legume și fructe pot lăsa „reziduuri nocive” pe aceste alimente, ne informează medicul Emilian Popovici. 

Pentru a evita consumul acestor substanțe, doctorul ne sfătuiește să alegem fructe și legume BIO, dar și să consumăm mai puțină carne, pentru că cercetările arată „că pesticidele clorinate fiind solubile în grăsime au tendința de a se acumula în organismele animale, care le consumă odată cu hrana lor vegetală”. 

Erbicidele și pesticidele sunt legate de diverse tipuri de cancere, tulburări hormonale și probleme neurologice. 

Și metalele grele, plumbul sau mercurul, pot fi regăsite în anumite alimente și au efecte grave asupra sănătății, mai ales că „organismul nu are capacitatea de a le elimina în mod natural, avem mecanisme destul de slabe din perspectiva detoxificării și ele se bioacumulează, adică rămân în interiorul organismului perioade lungi, până la 20 sau chiar 30 de ani.”, așa cum a evidențiat medicul toxicolog Radu Țincu pentru Adevărul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite