Pierderea auzului: ce soluţii există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un aparat auditiv va suplini funcţia urechii cu probleme, prin amplificarea sunetelor slabe.
Un aparat auditiv va suplini funcţia urechii cu probleme, prin amplificarea sunetelor slabe.

Odată cu înaintarea în vârstă, este inevitabil să nu înceapă să apară problemele de auz. Având grijă să întârzii aceste neplăceri, să recunoşti la timp primele semne şi să iei măsurile cele mai bune nu vei risca să-ţi pierzi auzul.

Cunoscută ca hipoacuzie, reducerea auzului se instalează treptat şi se manifestă prin şuierat în urechi, ameţeli, dureri de urechi, dificultatea de a înţelege ce ţi se spune, mai ales dacă te afli într-un loc zgomotos, nevoia de a creşte volumul la telefon, radio sau televizor. Dacă ai depăşit vârsta de 50 de ani, te poţi aştepta să apară probleme cu auzul din cauza îmbătrânirii aparatului auditiv, dar poţi întârzia acest fenomen, normal de altfel, prin prevenirea infecţiilor (precum otita) a acumulării de cerumen în canalul auditiv şi prin renunţarea la obiceiul de a asculta radio sau muzică la căşti, cu volumul ridicat.

Primul pas: controlul medical

Nu ezita ca imediat ce simţi un disconfort auditiv să te adresezi medicului de familie. În 5% din situaţii, auzul poate fi îmbunătăţit prin recomandarea unor medicamente sau prin tratament chirurgical. În cele mai multe cazuri, un aparat auditiv sau proteza auditivă este cea mai bună şi simplă metodă de a-ţi recupera auzul. Dacă eşti pensionar şi eşti asigurat în sistemul de stat, vei primi trimitere către un medic orelist, care va pune diagnosticul corect şi te va ajuta să alegi cea mai bună variantă de tratament. Un alt specialist care te-ar putea ajuta atunci când observi că-ţi pierzi auzul este audiologul. Printr-o audiogramă, ţi se stabileşte pragul de sensibilitate auditivă. În funcţie de rezultate, se recomandă un aparat auditiv potrivit.

Sfat

Înainte de a te prezenta la medic, notează toate simptomele avute şi prezintă aceste observaţii specialistului pentru a-ţi indica tratamentul cel mai bun.

Află pe clicksanatate.ro când este nevoie de implant cohlear!

Îţi este greu să slăbeşti? Singurătatea poate fi de vină!

Cum îngrijeşti tenul după 40 de ani

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite