”Pacientul cu cancer de pancreas trebuie să nu cedeze și să aibă încredere în noi, medicii”, Prof. dr. Octav Ginghină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai letal la nivel global, cancerul de pancreas are nevoie de un  tratament special. Prof. dr. Octav Ginghină de la Spitalul Memorial Băneasa explică ce înseamnă chirurgia pancreasului.

Prof. dr. Octav Ginghină de la Spitalul Memorial Băneasa
Prof. dr. Octav Ginghină de la Spitalul Memorial Băneasa

”Pancreasul este un organ profund iar tumorile sunt foarte greu de diagnosticat”

În pancreas, tumorile se pot dezvolta fie în celulele exocrine, care secretă suc pancreatic în tractul gastrointestinal, fie în celulele endocrine, care produc insulină.  În termeni de specialitate, este vorba de adenocarcinomul de pancreas sau tumora care până în urmă cu opt ani avea un prognostic destul de prost și cu un tratament chimioterapic puțin eficient.

Cancerul de pancreas apare în mod special la nivel exocrin. Tumorile sunt agresive și se dezvoltă, mai ales, la pacienții în jurul vârstei de 65 de ani.

Chirurgia pancreasului rămâne dificilă și supraspecializată, dar rezultatele sunt din ce în ce mai bune, cu o creștere a ratei de supraviețuire pentru că azi, chirurgia este însoțită  de progresele reale ale chimioterapiei, tratamentul adjuvant în cancerul de pancreas.

”Comparativ cu cancerul de sân sau cel colorectal, unde asocierea între tratamentul chirurgical și cel medicamentos a dus la îmbunătățirea spectaculoasă a supraviețuirii, în cancerul de pancreas asistăm la o evoluție deosebită.  Până recent, tratamentele adjuvante, precum chimioterapia, cele non chirurgicale erau destul de puțin eficiente. Azi, reușim să obținem o rată de supraviețuire care depășește procentul de 10% la 5 ani, deși prognosticul în continuare se păstrează destul de scăzut. Pancreasul este un organ foarte profund ceea ce  face ca tumorile respective să fie foarte greu de diagnosticat”, subliniază Prof. dr. Octav Ginghină, de la Spitalul Memorial Băneasa.

Pancreasul este un organ complex, format din cap, corp și coadă. În cazul în care tumora se dezvoltă la nivelul capului de pancreas, se poate spune că pacientul are o șansă ca acesta să fie identificat într-o fază primară.

Explicația pentru diagnosticarea cancerului de cap de pancreas se datorează presiunii exercitate de tumoare asupra căii biliare, provocând apariția icterului mecanic. Acesta se manifestă prin semne exterioare, precum culoarea neobișnuită a urinei, asemănătoare culorii berii negre, și decolorarea scaunului.

Semnele se manifestă rapid, determinând pacientul să caute asistență medicală. Astfel, este descoperit cancerul de cap de pancreas, care are un prognostic mai favorabil în comparație cu cancerul din coada pancreasului.

Iată cum explică specialistul fenomenul. ”Cel care apare acolo, la coada de pancreas are un risc să evolueze lent, în timp, fără să dea simptome. Apar și metastazele,  devenind  și mai greu de tratat și diagnosticat în fază incipientă. În general, cancerul de pancreas este vestit ca fiind  dificil de diagnosticat în faze incipiente. Referitor la simptome, acestea sunt  descrise în cărțile de specialitate precum: astenie, lipsa poftei de mâncare. Atenție, acestea sunt semne generale și orice individ în ziua de azi poate trece prin aceste episoade și care nu sunt legate în mod obligatoriu de prezența unui astfel de cancer”, spune Prof. dr. Octav Ginghină, pentru Adevărul Live.

”Eu nu cred că dacă cineva s-ar izola pe o insulă pustie și ar mânca numai alimente naturale, ar scăpa de cancer”

Cancerul de pancreas nu este doar unul agresiv, greu de identificat și diagnosticat, ci și unul  a cărei dezvoltare în organism nu este pusă în corelație, în mod obligatoriu sau frecvent  cu factorii de risc cei mai cunoscuți.  Specialiștii atenționează că fumatul, consumul de alimente cu nitrozamine (conservanți), alimentele procesate, rămân factori de risc pentru orice tip de cancer.

Dacă până de curând, într-o foarte mare măsură, cancerul de pancreas era specific persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, în ziua de azi sunt și pacienți tineri care sunt diagnosticați cu acest tip de cancer.

”Avem pacienți tineri cu acest tip de cancer, și din păcate, în ultima vreme aceste cazuri nu mai sunt atât de rare, precum erau în trecut. E greu să ne dăm seama care este cauza acestui tip de cancer. E greu să înțelegem de ce acea celulă se decide să nu mai funcționeze normal și devine neoplazică, începe să se înmulțească aberant și refuză să mai moară. Vă dau un exemplu. Acum  tratez o pacientă cu un cancer de cap de pancreas, de tip exocrin. Pacienta are vârsta de 44 de ani, nu este fumătoare, nu a consumat alcool, practic nu exista niciun factor de risc care să ne ajute să spunem că unul dintre ele este cel care a dus la acest cancer de pancreas. Eu nu cred că dacă cineva se izolează pe o insulă pustie și ar mânca numai alimente naturale, ar scăpa de cancer” spune medicul chirurg.

”Între  pacientul diagnosticat cu cancer de pancreas și medicul chirurg trebuie să fie o discuție onestă”

Prof. Dr. Octav Ginghină este medic primar chirurgie generală și oncologică, cu supraspecializare în Belgia, în chirurgia ficatului și pancreasului. 

În București, desfășoară o activitate bogată în domeniul chirurgiei oncologice, fiind implicat în proiecte legate de oncologia mamară, endocrină și hepato-bilio-pancreatică.

De asemenea, Prof. Dr. Ginghină face parte din comitetul de Audit al Societății Europene de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică, fiind membru al Societății Europene de Chirurgie Oncologică (ESSO) și Societăţii Europene de Chirurgie a Sânului.

Prof. Ginghină subliniază în ediția din Adevărul Live cât de important este ca fiecare caz să fie discutat împreună de toți specialiștii implicați în tratarea pacientului diagnosticat cu cancerul de pancreas. Chirurgi, oncologi, gastroenterologi, echipa multidisciplinară trebuie să ofere tratamentul  personalizat pentru fiecare  pacient.

”La Spitalul Memorial Băneasa avem o supraveghere foarte bună a pacientului, cu echipe multidisciplinare foarte bine puse la punct. Specialiștii pot gestiona foarte bine complicațiile chirurgicale, pentru că ei, toți sunt acolo, lângă pacient așa încât orice problemă care poate apărea să fie gestionată cât mai rapid” menționează Prof. Dr. Octav Ginghină, medic primar chirurgie generală și oncologică.

Specialistul mai arată că pacienții care supraviețuiesc la 5 ani, în mare majoritate, sunt cei care au fost operați în timp util și au fost diagnosticați cu cancer, în faza incipientă.

Este important ca pacientul să cunoască detalii despre organul afectat și să înțeleagă complexitatea chirurgicală. În cazul cancerului situat în zonele de corp și coadă de pancreas, chirurgia laparoscopică are un rol bine definit, studiile arătând că reprezintă cea mai bună soluție.

Prof. Dr. Ginghină vorbește și despre aportul esențial pe care îl are chirurgia robotică prin  oferirea imaginii tridimensionale, a flexibilității instrumentelor, care permit chirurgului să ajungă în zone dificile.

”Actul chirurgical înseamnă și reconstrucții și grefe vasculare, ce se decid a fi făcute clasic, tocmai prin complexitatea lor și mai ales pentru siguranța pacientului. Acest lucru nu se datorează faptului că abordările chirurgicale robotice sunt nesigure, ci pentru că necesită un control  mult mai mare. Este foarte important ca între pacientul diagnosticat cu cancer de pancreas și chirurg să fie o discuție onestă prin care să i se arate bolnavului ceea ce este mai bun pentru el. Sunt pacienți pentru care este indicat abordul robotic, dar sunt și pacienți pentru care chirurgia clasică este indicată” explică Prof. Dr. Ginghină  

Mesajul important transmis pacientului, de Prof. Dr. Octav Ginghină

”Dacă un pacient este diagnosticat cu cancer de pancreas, important este să nu renunțe. Să lupte pentru viața lui. Nu este ușor pentru el.  Pacientul trece printr-o operație, apoi sunt tratamentele oncologice dificile. Acesta poate să rămână fie cu insuficiență pancreatică exocrină, fie cu diabet. Familia pacientului, prietenii, colegii de muncă, toți trebuie să fie acolo lângă pacient. Studiile arată că un bolnav care beneficiază de acest suport are o rată de supraviețuire bună. Mai este ceva, pacientul să aibă încredere în noi, medicii care îl tratăm”

Urmărește integral ediția din Adevărul Live realizată și moderată de Antoaneta Banu și află de la Prof. Dr. Octav Ginghină, medic primar chirurgie generală și oncologică detalii importante despre:

·         Relația dintre  diabet și  cancerul de pancreas,

·         Poate sau nu să fie descoperit cancerul de pancreas la un screening anual,

·         Care este rolul chirurgiei minim invazive in cancerul de pancreas și mai ales în care stadii ale bolii,

·         Chirurgia robotică,  în cazul cancerului de pancreas ține cont de caracteristicile pacientului,

·         Care sunt beneficiile oferite de chirurgia robotică, pacientului diagnosticat cu acest cancer.

Articol susținut de Spitalul Memorial Băneasa

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite