„Când femeia primește diagnosticul de cancer ginecologic, să nu creadă că viața s-a terminat“ - Prof. Dr. Elvira Brătilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, chirurgia minim invazivă și chirugia robotică oferă beneficii majore pacientelor diagnosticate cu cancere din sfera ginecologică. Toate explicațiile vin de la Prof. Dr. Elvira Brătilă, Spitalul Memorial Băneasa.

Prof. Dr. Elvira Brătilă, Spitalul Memorial Băneasa Sursa foto Adevărul
Prof. Dr. Elvira Brătilă, Spitalul Memorial Băneasa Sursa foto Adevărul

O recuperare rapidă în perioada post operatorie o va ajuta pe pacientă să treacă mult mai ușor prin această provocare

Cancerul de endometru, cel  de col uterin și ovarian  ocupă primele locuri în topul cancerelor conform raportului GLOBOCAN. La nivel mondial, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 311.000 au murit.

În România, anual, 3308 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 1700 dintre ele pierd lupta cu această boală.

Este  o încercare prin care trece o femeie diagnosticată cu o formă de cancer ginecologic. Noi, medicii, suntem alături de ea să o ajutăm să depășească această încercare” declară pentru Adevărul Live, Prof. Dr. Elvira Brătilă.

Doamna Profesor informează pacientele diagnosticate cu cancere ginecologice cu privire la tratamentele noi disponibile azi în România, precum și despre beneficiile acestora, oferindu-le pacientelor o speranță de viață crescută și vindecare.

Localizarea acestor cancere ginecologice este variată, putând fi situate atât la nivelul organelor genitale externe (vagin sau vulvă), cât și la nivelul organelor genitale interne (col, endometru, ovare, trompe uterine). Acestea din urmă, pot fi abordate chirurgical robotic, reprezentând cel mai înalt standard de conduită terapeutică.

În cancerele ginecologice, specialistul subliniază că asistăm azi la o evoluție foarte bună în managementul terapeutic, atât în tratamentul oncologic, cât și în cel chirurgical. Cu ajutorul chirurgiei robotice, pacientele beneficiază de o  recuperare mai rapidă, ceea ce va duce la scăderea perioadei de spitalizare, astfel încât pacienta poate fi externată în condiții de siguranță la 48 ore postoperator.

”Evoluția chirurgiei robotice a permis efectuarea unor operații extrem de laborioase, cu viză radicală, printr-un abord minim invaziv, cu doar 4 incizii cu dimensiuni de 1 cm, cu respectarea principiilor de rezecție oncologică.  În 12 ore de ore de la intervenția chirurgicală pacienta este încurajată să se mobilizeze, astfel încât aceasta poate fi externată la 48 ore postoperator. Este un beneficiu foarte mare pentru femeia respectivă, mai ales că un diagnostic de cancer nu este ușor de primit. În momentul în care pacientei i se oferă un tratament chirurgical, cu recuperare rapidă, automat va trece mult mai ușor prin această boală” spune  Prof. Dr. Elvira Brătilă, Spitalul Memorial Băneasa.

Prof. Dr. Elvira Brătilă, Sursa foto Spitalul Memorial Băneasa
Prof. Dr. Elvira Brătilă, Sursa foto Spitalul Memorial Băneasa

Paciente tinere care se prezentau în cabinetul ginecologic pentru infertilitate, erau diagnosticate cu cancer de col uterin în urma consultului de specialitate

Avanatajele chirurgiei robotice sunt evidente și în cazul pacientelor tinere, care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.  Prof. Dr. Elvira Brătilă spune că în experiența sa îndelungată a avut și multe astfel de cazuri.

Paciente tinere ajungeau la medicul ginecolog pentru a  se trata de infertilitate și în timpul consultului  erau diagnosticate cu cancer de col uterin.

”Eu am trecut de-a lungul timpului prin toate etapele chirurgiei oncologice. Ȋn cazul acestor paciente, vorbim despre o operație extrem de fină și de complexă cu rol de a prezerva fertilitatea, iar robotul aduce beneficii fabuloase. Sigur că robotica are indicație chirurgicală în cazuri atent selectate, în tumorile care nu invadează țesuturile din jurul uterului, colului, ganglionilor pelvini. Se poate face intervenția conservatoare, pacienta rămânând cu uterul intact, ca apoi să poată păstra sarcina și să își vadă indeplinit visul de a deveni mamă” spune Prof. Dr. Elvira Brătilă, Spitalul Memorial Băneasa.

Medicul ginecolog evidențiază avantajele chirurgiei robotice și în cazul pacientelor cu obezitate și cancer de endometru. Este știut faptul că în cancerul de endometru, excesul de kg este factor de mare risc.

Specialistul subliniază în Adevărul Live că 60% dintre cancerele de endometru se pot trata minim invaziv. 

” În cazul unei paciente obeze și cu diabet, o incizie clasică, o plagă de mari dimensiuni  înseamnă și risc de infectare, complicații multiple, care îi pun viața în pericol. Prin chirurgia robotică toate acestea nu există, iar recuperarea este foarte rapidă, chiar și într-un astfel de caz” spune  specialistul ginecolog.

Medicul care se așază la consola robotului trebuie să știe chirurgie

Prof. Dr. Elvira Brătilă este  primul chirurg ginecolog care a introdus în România chirurgia robotică în ginecologie, prin intermediul platformei robotice da Vinci, cea mai avansată tehnologie a momentului. Din 2017,  reputatul medic ginecolog practică tratamentul chirurgical al cancerului de endometru pe cale minim invazivă, cu ajutorul chirurgiei robotice.

În ediția Adevărul Live, Prof. Dr. Elvira Brătilă subliniază că  tehnologia modernă de care beneficiază azi medicina pune accentul pe  pregătirea medicului în chirurgia oncologică.

”Acest tip de chirurgie este o atracție, dar cel care se așază la consola robotului trebuie să știe chirurgie. Eu am trecut prin toate formele, de la cea  clasică, la cea laparoscopică, apoi robotică. Pot să spun că experiența acestor ani, m-a ajutat ca primele intervenții pe cale robotică să nu aibă o perioadă lungă de desfășurare. Eu le sfătuiesc pe paciente să își întrebe chirurgul ginecolog ce experiență are alături de pacienții oncologici și câte intervenții cu viză oncologică a efectuat pe cale robotică. Indiferent de instrumentele performante cu care ar opera medicul  respectiv, este important ca  el să aibă  abilitățile chirurgicale necesare, experiența în chirurgia oncologică, să aleagă cea mai bună indicație pentru fiecare caz în parte”  spune Prof. Dr. Elvira Brătilă.

La Spitalul Memorial Băneasa, reputatul medic ginecolog a pus bazele unui departament al cărui scop este cel de a menține permanent legătura cu pacienta, atât pre- cât și post operator.

Prof. Dr. Elvira Brătilă are o comunicare specială cu pacienta și știe foarte bine care sunt nevoile femeii diagnosticate cu cancer.

” Este foarte greu să primești un diagnostic dur, așa cum este cancerul. Să nu știi la cine să apelezi. Este foarte important să ai șansa să ajungi pe mâinile celui mai bun medic și să beneficiezi de cea mai bună conduită terapeutică, fie prin tratamentul chirurgical sau terapie oncologică. Pot apărea tot  felul de reacții adverse în timpul tratamentului oncologic sau în evoluția post operatorie. Acestea nu sunt grave, dar pacienta este sensibilă, vulnerabilă.  Și este foarte important ca 24 din 24 de ore, ea să aibă o legătură permanentă cu specialistul care să răspundă la toate întrebările ei, să o liniștească.  Să-i spună că este în regulă, că tot ceea ce simte este normal etapei în care se află.”

Medicul ginecolog  are în echipa sa și psiholog, deoarece într-un astfel de moment pacienta este predispusă la anxietate, iar echipa medicală trebuie să fie acolo, lângă pacientă,  să o ajute să treacă prin acestă etapă din viața ei.

Mesajul esențial transmis de Prof. Dr. Elvira Brătilă

”Important este ca în momentul în care femeia primește diagnosticul nefericit, cel de cancer, să nu creadă că viața s-a terminat. Este doar o încercare prin care trece, iar noi, medicii, suntem alături de ea și o ajutăm să-l depășească, așa încât, mai târziu, când se va uita la perioada aceasta, să vadă viața cu alți ochi și să se bucure de fiecare zi” transmite femeilor Prof. Dr. Elvira Brătilă, Spitalul Memorial Băneasa.

Urmărește integral ediția din Adevărul Live, realizată și moderată de Antoaneta Banu și află de la Prof. Dr. Elvira Brătilă tot ceea ce este important să cunoști despre cancerele ginecologice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite