„Cancerul colorectal se tratează azi de echipe multidisciplinare“, dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie oncologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr Mihai Eftimie, medic primar chirurgie oncologică, Spitalul Memorial Băneasa explică în Adevărul Live rolul major pe care îl are echipa multidisciplinară în tratarea cancerului colorectal

Dr Mihai Eftimie, medic primar chirurgie oncologică Sursa foto Spitalul Memorial Băneasa
Dr Mihai Eftimie, medic primar chirurgie oncologică Sursa foto Spitalul Memorial Băneasa

Cancerul colorectal nu poate fi prevenit, dar se poate diagnostica în stadii incipiente

Cancerul colorectal este în România, pe locul al doilea ca incidență la femei și pe locul trei la bărbați, conform statisticilor oferite de Globocan, în ediția din 2020.  Așadar, cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate în țara noastră, după cel pulmonar.

Specialiștii spun că, statistic, România nu are mai multe cazuri de cancer colorectal, comparativ cu populația Europei. Diferența apare când ne uităm la numărul mare de pacienți cu stadii mai avansate de boală.

Se ajunge în această situație, pentru că pacientul român merge la medic doar  când simptomele deja îi afectează viața de zi cu zi. Diferența este că în lumea occidentală, pacientul merge la medic pentru control și analize, în mod frecvent.

Medicii specialiști spun că acest tip de cancer poate să fie tratat, dar depinde de stadiul în care este descoperit. De exemplu, pentru pacientul diagnosticat cu cancer colorectal în stadiile 1 și 2, vindecarea este în proporție de peste 90% din cazuri.

”Cel mai important, cancerul colorectal nu poate să fie prevenit. Dar se poate diagnostica în stadii incipiente, pentru că totul pleacă de la un polip. Iar transformarea lui în cancer are nevoie de o durată lungă. Diagnosticarea în stadii incipiente, permite tratarea doar endoscopic, nici măcar chirurgical. Abia când polipul s-a malignizat și este în stadii de cancer, intervine rezecția chirurgicală, ca soluție curativă.” spune dr Mihai Eftimie, medic primar chirurgie oncologică, Spitalul Memorial Băneasa.

Există o populație cu risc major de a dezvolta cancerul colorectal

Factorii generali care îl fac pe un pacient vulnerabil în fața cancerului colorectal sunt: vârsta, istoricul familial de polipoză colonică, bolile inflamatorii intestinale, anumiți factori ereditari, fumatul, obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool.

Sângerarea rectală (rectoragiile), schimbările legate de tranzitul intestinal (alternanţă de constipaţie cu diaree), durerile abdominale, pierderea în greutate sunt simptomele la care individul trebuie să fie atent. Iar când acestea apar ele nu trebuie ignorate, ci investigate imediat.

Medicii specialiști susțin că un examen anual, precum o colonoscopie se poate face chiar și în lipsa acestor simptome, mai ales începând cu vârsta de 50 de ani. Atenția cea mai mare trebuie să fie la cei care au antecedente de cancer colorectal în familie. 

Investigațiile specifice endoscopice și colonoscopiile sunt recomandate în cazul lor, începând chiar cu vârste mai timpurii. ”Este foarte important să ne uităm și la ruda de gradul unu, care a avut cancer colorectal și  mai ales la ce vârstă a fost aceasta diagnosticată. Dacă unul dintre părinți a dezvoltat acest cancer la 30 de ani, atunci  pacientul trebuie să înceapă screeningul mult mai devreme, chiar la 20 de ani.” recomandă  dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală și oncologică.

O valoare mai scăzută a hemoglobinei poate să nu fie o simplă anemie, ci o mică sângerare cronică.

Medicul specialist, Mihai Eftimie insistă pe efectuarea unui screening anual pe care fiecare român trebuie să-l facă. Iar primul pas îl reprezintă analizele de sânge care au un potențial de a indica dacă ceva este sau nu bine în organismul nostru.

El subliniază că în dozarea hemoglobinei, valoare mai scăzută a acesteia nu trebuie interpretată ca fiind doar  o simplă anemie. Este foarte important să se identifice cauza ei, pentru că de cele mai multe ori, acesta poate să indice prezența unei mici sângerări cronice.

Dacă pacientul se află într-o astfel de situație, dr. Eftimie indică efectuarea ”nu doar a colonoscopiei,  ci și a endoscopiei, care evaluează esofagul, stomacul și duodenul.  Cancerul gastric și cel duodenal sunt alături de cel colorectal în primele cinci, ca frecvență, în România.”

Azi, pacientul român se poate testa singur, acasă, în cazul în care observă în scaun prezența unor sângerări oculte. În farmacii există și testele dedicate acestor cazuri, fiind ușor de folosit.  Printr-o simplă  recoltare din materia fecală, probele nu se mai duc la laboratorul de analize, pentru că testul oferă rezultatul pe loc, exact ca în cazul celor de covid și  gripă.

Rezultatul trebuie comunicat medicului de familie, în cazul în care testul este pozitiv și indică prezența sângelui în fecale. Medicul specialist insistă că diagnisticarea precoce a acestui tip de cancer ajută la tratarea lui.

”Rolul medicului de familie este foarte important în a trimite bolnavul, după o anumită vârstă, la un screening.  Pentru persoanele la risc, din punct de vedere vârstă, sau sângerări oculte, apărute în scaun, colonoscopia este investigația de diagnostic precoce, prin care se vede direct tumora, sau polipul. În același timp  se poate și biopsia, pentru un diagnostic de certitudine,. În cazurile în care se identifică doar polipi și nu cancere, aceștia  se pot rezeca endoscopic, astfel  oprindu-se  evoluția într-o tumoră malignă ” declară dr. Eftimie.

Este obligatoriu ca pacientul cu cancer colorectal să fie tratat într-un centru integrat de oncologie

Dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală și oncologică, are o vastă experiență medicală în domeniul chirurgiei generale și în  special, în  chirurgia oncologică, minim invazivă (laparoscopică) și transplant hepatic. Medicul  a efectuat intervenţii chirurgicale majore, cu grad crescut de dificultate, iar unele în premieră naţională.

Invitat în Adevărul Live, dr. Eftimie vorbește despre ce înseamnă și mai ales cum se face azi tratamentul în cancerul colorectal. Chirurgia minim invazivă, chirurgia laparoscopică si cea robotică prezintă multiple beneficii în tratarea pacientului cu cancer colorectal.

”Scopul  lor este de a avea o incizie cât mai mică, o recuperare și reintegrare socială cât mai rapidă a pacientului. Acest tip de chirurgie este similară celei deschise, dar doar cu mâinile unui chirurg foarte bine antrenat”, subliniază dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală și oncologică, Spitalul Memorial Băneasa.

În topul beneficiilor pe care le oferă chirurgia minim invazivă pacientului sunt următoarele: durere postoperatorie redusă, mai puține zile de spitalizare, revenirea rapidă a funcției intestinale, rezultate estetice superioare abordului clasic, sângerare intraoperatorie redusă, tratament oncologic la scurt timp, postoperator, reducerea disfuncțiilor sexuale și urinare.

Dr. Mihai Eftimie arată în cadrul Adevărul Live că această chirurgie nu se adresează tutuor tipurilor de cancer colorectal, ci stadiilor incipiente, în cazul  tumorilor limitate la colon care nu invadează organele din jur. ” Dar cu mâinile bine antrenate ale unui chirurg, putem face acest tip de chirurgie și în metastaze”, accentuează medicul specialist.  

Dar azi, cel mai eficient tratament în cazul cancerului colorectal este cel realizat într-un centru integrat oncologic. În cadrul Spitalului Memorial Băneasa funcționează un astfel de centru care reunește toate specialitățile, bolnavul beneficiind de o monitorizare  corectă.

Ce aduce nou Centrul oncologic integrat? În primul rând, fiecare bolnav este tratat în mod specific, particularizat, dar respectând protocoalele.  Pacientul vine în același loc pentru diagnostic, pentru conduita terapeutică și tratament.

În al doilea rând, medicul consideră că urmărirea pacientului într-un singur loc, este foarte importantă, oferind multe pârghii pentru a-l ajuta.  Și nu în ultimul rând, în acest Centru multidisciplinar se crează o relație pacient-echipa medicală, pentru că bolnavul își pune soarta în mâinile medicului, iar gradul de încredre se câștigă în timp.

”În ziua de azi, toată oncologia este tratată de o echipă multidisciplinară. A dispărut atitudinea de tipul, eu le știu pe toate. În cazul cancerului colorectal, echipa include: radiologul - omul cheie. Apoi, gastroenterologul care pune diagnosticul de certitudine.  Aceste vede tumora, îi descrie caracterele, recoltează biopsia. Urmează  medicul oncolog, care în funcție de stadiile bolii si localizării, face bolnavului un bilanț pre-operator (CT, RMN) pentru a evalua cât de extinsă este local, tumora, căutând  eventualele metastaze.  Când avem bilanțul complet, oncologul împreună cu echipa chirurgicală alcătuiesc un plan de tratament, care poate să fie chirurgical, eminamente; apoi chirurgical și oncologic, înainte sau după operație, radioterapie”, arată dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală și oncologică.

Mesajul important lansat de Dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală și oncologică

Investigația de certitudine în cazul cancerului colorectal este colonoscopia. Pacientul nu trebuie să se sperie de acest tip de investigație, de screening, în egală măsură. Azi, colonoscopia se face cu sedare, astfel încât bolnavul să nu treaca prin trauma investigației.

Urmărește integral ediția din Adevărul Live realizată și moderată de Antoaneta Banu  și află de la Dr. Mihai Eftimie, medic primar chirurgie generală și oncologică și mai multe  informațiile despre:

-Cum se face screening-ul pentru diagnosticarea cancerului colorectal?

- Ce înseamnă tratamentul în acest cancer?

-Chirurgia, în ce stadii este recomandată?

-Chirurgia minim invazivă are beneficii pentru anumiți pacienți cu cancer colorectal?

-Complicațiile intervențiilor chirurgicale în cazul cancerului colorectal (anus contra naturii)

-De ce este important ca tratamentul cancerulului colorectal să fie făcut într-un centru integrat de oncologie?

- Cum este viața pacienților după intervenția chirurgicală/rata de recidivă & supraviețuire?

Articol susținut de Spitalul Memorial Băneasa

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite