OMS: Eradicarea completă a poliomielitei încă reprezintă o provocare. Vaccinul, cel mai puternic instrument

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imunizare împotriva poliomielitei în estul Siriei FOTO AFP
Imunizare împotriva poliomielitei în estul Siriei FOTO AFP

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat regiunea sud-estică a Asiei o zonă fără poliomielită. Această certificare este numită „un jalon istoric“ în lupta globală de a eradica acest virus mortal. Anunţul OMS vine după ce India a înregistrat, oficial, trei ani fără niciun caz nou de poliomielită. Însă mai este drum lung de străbătut pentru eradicarea completă a bolii.

OMS anunţă că 80% din întreaga lume este acum, oficial, scăpată de virusul poliomielitei, deşi boala încă face ravagii în Afganistan, Nigeria şi Pakistan. Alte ţări din regiunea sud-estică a Asiei, cum ar fi Sri Lanka, Maldive şi Bhutan au scăpat de poliomielită de peste 15 ani, anunţă BBC.

Totuşi, în ciuda „importanţei imense la nivel mondial“, după cum notează OMS, se recunoaşte că există încă o mare provocare în eradicarea acestei boli până în 2018, anul-ţintă stabilit de Organizaţie. Au mai existat izbucniri ale poliomielitei în ţări aflate în plin război civil, cum ar fi Siria, ţări care înainte reuşiseră să pună capăt incidenţei virusului. 

Vaccinarea antipoliomielitică

Poliomielita afectează, în principal, copii sub cinci ani. Virusul se transmite prin apă sau alimente contaminate şi se înmulţeşte în intestine. Apoi poate invada sistemul nervos, cauzând paralizii la una din 200 de infecţii. 

Vaccinul a fost descoperit de Jonas Salk, biolog american, în anii '50, iar în 1961, Albert Sabin a dezvoltat un vaccin administrabil pe cale orală. 

Poliomielita este o boala mortală şi, pe cine nu omoară, îl lasă cu sechele pe toată viaţa, cu mari defecte fizice, în special paralizii la picioare, de obicei asimetrice (se opreşte un picior din dezvoltare). Cea mai mare prostie este să nu te vaccinezi“, avertizează medicul Sorin Petrea, infecţionist pediatru şi directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ din Bucureşti. 

În România, vaccinarea antipoliomielitică este inclusă în programul naţional de imunizare şi se administrează în două moduri: pe cale orală şi intramuscular sau subcutanat, preferându-se varianta injectabilă.

În ţările dezvoltate se preferă injecţia. Vaccinarea orală este recomandată în ţările subdezvoltate, deoarece în pilulă, spre deosebire de injecţie, unde virusul este mort, virusul este viu şi se înmulţeşte în tubul intestinal, produce antiviruşi şi este eliminat prin fecale. Astfel, fără să vrea, copilul care a primit pastila îi imunizează şi pe membrii familiei, explică dr. Sorin Petrea.

Cazuri de poliomielită în creştere

Asia de Sud-Este este cea de-a patra regiune OMS, din şase, care este declarată scăpată de poliomielită, după Americi, regiunea Pacifică de Vest şi Europa. Regiunea Mediteraneană de Est şi Africa nu şi-au câştigat încă acest statut. 

Mulţi experţi credeau că India va fi ultima ţară din lume care să scape de poliomielită, spune Deepak Kapur, de la Comitetul Naţional Indian de Luptă împotriva Poliomielitei „Rotary International“. Această părere generală depindea de provocările imense cu care se confruntă ţara, inclusiv numărul mare al populaţiei. „India are aproape 170 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani care trebuie imunizaţi. Apoi mai există şi condiţiile insalubre care ajută la răspândirea poliomielitei, mai ales apa murdară de băut“, mărturiseşte Deepak Kapur.

Însă, adevărul este că India a reuşit să scape de virus, fapt care a condus la declararea întregii regiuni de sud-est a Asiei scăpată de poliomielită, trimiţând un mesaj optimist celor trei ţări în care virusul încă mai face ravagii:  Afganistan, Nigeria şi Pakistan.

image

Cazuri de poliomielită în ţările cu risc crescut

Afganistan: 2012 – 37 de cazuri; 2013 – 14 cazuri

Nigera: 2012 – 122 de cazuri; 2013 – 53 de cazuri

Pakistan: 2012 – 58 de cazuri; 2013 – 93 de cazuri

Sursă: Iniţiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei

Întreaga lume s-a înscris în eforturile de eradicare a acestei boli în 1988. Iniţiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei a fost lansată în acel an, având ca parteneri guvernele lumii, dar şi organizaţii ca UNICEF, OMS şi Rotary International. Scopul era eliminarea completă a virusului.

În 1988 erau înregistrate 350.000 de cazuri de poliomielită în lume. Până în 2012, numărul a scăzut până la 223. Însă, în 2013, a existat o creştere a incidenţei, înregistrându-se 406 de noi infecţii la nivel mondial. 

„Fiecare copil al lumii este supus riscului“

Creşterea cazurilor de poliomielită este cauzată de întreruperile campaniilor de vaccinare ca urmare a conflictelor. În octombrie 2013, Siria a raportat primul caz de poliomielită din ţară din 1999. Până în martie 2014, existau alte 25 de cazuri.

O izbucnire a virusului în Africa, care a început în mai 2013, a dat naştere a altor 217 de cazuri noi în Somalia, Kenya şi Etiopia.

Fiecare copil din lume este supus riscului de a contacta poliomielită, până când nu vedem acest virus complet eradicat în orice colţ al lumii. Până la eliminarea completă, niciun copil, fie din America de Nord sau din Europa, nu scapă de risc. Singurul mod de eradica complet virusul este prin vaccinare“, adaugă Kapur.


Citeşte şi:

Epidemia de poliomielită din Siria, un regres global în lupta cu virusul nemilos

Echipe întregi de voluntari sunt trimise în şapte dintre ţările Orientului Mijlociu pentru a vaccina oamenii împotriva poliomielitei, după ce o epidemie din estul Siriei a paralizat, deja, zece copii.

Poliomielita: boală a secolului trecut cu reminiscenţe în zilele noastre

Poliomielita este o boală infecţioasă care a afectat secolul XIX şi XX şi care acum este considerată eradicată. O persoană din 200 este infectată cu acest virus şi suferă distrugeri mari ale sistemului nervos, conducând la diverse grade de paralizie. Sunt afectaţi, în special, copiii sub cinci ani.

VIDEO Nouă protecţie 6 în 1 pentru copii împotriva bolilor grave

Peste 3 milioane de vieţi sunt salvate an de an în lume de medici cu ajutorul vaccinurilor, arată statisticile. Pentru a reduce riscul efectelor adverse, progresele medicale permit imunizarea împotriva unui număr mare de boli printr-o singură injecţie. Un nou vaccin oferă protecţie pentru şase afecţiuni grave printr-o înţepătură.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri