VIDEO Nouă protecţie 6 în 1 pentru copii împotriva bolilor grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile vaccinuri permit imunizarea împotriva mai multor boli, numărul de injecţii fiind minim FOTO: Arhivă
Noile vaccinuri permit imunizarea împotriva mai multor boli, numărul de injecţii fiind minim FOTO: Arhivă

Peste 3 milioane de vieţi sunt salvate an de an în lume de medici cu ajutorul vaccinurilor, arată statisticile. Pentru a reduce riscul efectelor adverse, progresele medicale permit imunizarea împotriva unui număr mare de boli printr-o singură injecţie. Un nou vaccin oferă protecţie pentru şase afecţiuni grave printr-o înţepătură.

În curând, pe piaţa din România va fi disponibil un nou vaccin, Hexacima, care oferă protecţie împotriva a şase boli: difteria, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, Haemophilus influenzae tip B şi hepatita B. Acesta a primit la începutul anului aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentelor, dovedindu-şi eficienţa şi numărul redus de efecte adverse în cadrul studiilor realizate de-a lungul a peste 10 ani de dezvoltare.  

În ţara noastră există deja un vaccin hexavalent, Infanrix Hexa, care a fost inclus la finalul anului trecut în Programul Naţional de Imunizare. Noul vaccin, Hexacima, se deosebeşte de acesta prin faptul că este singurul vaccin combinat complet lichid. Prin urmare, el nu necesită reconstituire de către medici. „Astfel, sunt evitate posibilele erori de administrare, care mai au loc din când în când în cazul serurilor care trebuie reconstituite şi care, din această cauză, se pot şi contamina“, a explicat prof. dr. Markus Rose, şeful Departamentului de Infecţii Pediatrice din cadrul Spitalului Universitar „Goethe“ din Frankfurt, cu ocazia evenimentului „Innovation in Immunisation“, organizat la Lyon (Franţa) de compania Sanofi Pasteur.

Difteria şi poliomielita

Deşi mulţi dintre noi nu au întâlnit niciun caz de difterie sau de poliomielită în toată viaţa lor, focare ale acestor boli există încă în Europa. De exemplu, în cazul poliomielitei, în perioada războiului din Kosovo, imunizarea a fost întreruptă, iar populaţia albaneză a fost luată cu asalt de această boală. 16 copii au murit de poliomielită în acea perioadă. Boala lasă copiii schilozi, iar în unele cazuri, poate fi fatală.

Focare de difterie se întâlnesc astăzi în Ucraina, de exemplu, şi în alte state esteuropene, potrivit prof. dr. Markus Rose. Difteria este o boală care, pur şi simplu, duce la îngroşarea mucoasei gâtului copiilor, sufocându-i.

Tusea convulsivă

„Anul trecut am avut epidemii de tuse convulsivă în Marea Britanie, fiindcă mulţi oameni au refuzat să-şi vaccineze copiii“, precizează specialistul. Tusea măgărească, aşa este numită popular, este o boală respiratorie extrem de contagioasă şi poate fi prevenită prin vaccinare. Studiile recente au arătat că şi adulţii au nevoie de o reimunizare la fiecare zece ani.

Tetanos

O rană infectată cu bacilul tetanosului, care sălăşluieşte pe pământ şi peste tot în mediul înconjurător, poate fi fatală.

Haemophilus influenzae tip B

Această bacterie afectează mai afectează mai ales sugarii şi copiii cu vârste de până în cinci ani, pe care îi poate răpune cu uşurinţă. Una dintre bolile pe care le cauzează infecţia cu Haemophilus influenzae este meningita, care afectează sistemul nervos central al copiilor, cu consecinţe fatale.

Hepatita B

Această boală este mai infecţioasă decât HIV/SIDA, atrage atenţia prof. dr. Markus Rose. „Este suficient ca un copil infectat să-l zgârie pe un altul pentru a-i transmite infecţia cu virusul hepatitic B“, subliniază specialistul. Odată intrat în organism, virusul hepatitic B nu mai părăseşte organismul, infecţia poate fi ţinută sub control, însă, cu ajutorul unor tratamente care au efecte adverse greu de suportat de pacienţi. Prevalenţa hepatitei B în România este de 4,9-6%.

Cum se produc vaccinurile şi cum ne protejează de boli

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri