OMS, despre varianta Omicron: Mai multe state au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful OMS a subliniat că organizaţia ''tratează cu foarte mare seriozitate această evoluţie''  Foto: Arhivă
Şeful OMS a subliniat că organizaţia ''tratează cu foarte mare seriozitate această evoluţie''  Foto: Arhivă

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi statelor membre un răspuns ''raţional'' şi ''proporţional'' la varianta Omicron, apelând la calm în faţa noii tulpini a coronavirusului, informează AFP.

''Răspunsul la nivel mondial trebuie să fie calm, coordonat şi coerent. Înţeleg foarte bine îngrijorarea tuturor ţărilor de a-şi proteja cetăţenii împotriva unei variante pe care nu o înţelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile.

Facem apel la toate statele membre să ia măsuri raţionale şi proporţionale cu riscul, conform Regulamentului sanitar internaţional'', instrumentul juridic de referinţă pentru OMS şi ţările semnatare, a  pledat Tedros Adhanom Ghebreyesus cu prilejul unei şedinţe de informare cu statele membre pe tema Omicron, desfăşurată la sediul OMS de la Geneva, conform Agerpres.

Şeful OMS a mai subliniat că organizaţia ''tratează cu foarte mare seriozitate această evoluţie'' şi a făcut apel la statele membre să procedeze într-un mod similar. 

Acesta a subliniat că nu trebuie ''să fim surprinşi'' de această evoluţie; ''Asta fac virusurile''. 

''Cu cât lăsăm mai mult pandemia să se eternizeze - fără să remediem inegalităţile în materie de acces la vaccinuri sau fără să punem în aplicare măsuri sociale şi de sănătate publică într-o manieră adaptată şi coerentă - cu atât mai mult oferim acestui virus posibilitatea de a dezvolta mutaţii într-un fel pe care nu-l putem nici anticipa, nici împiedica'', a mai susţinut Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Directorul OMS a mulţumit ''Botswanei şi Africii de Sud că a detectat, secvenţiat şi semnalat această variantă atât de rapid'' şi a spus că este ''profund preocupat de faptul că aceste ţări sunt acum penalizate de alte state pentru că au procedat aşa cum trebuie''.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite