Un pianist din Oradea vrea să intre în Cartea Recordurilor. A început un concert care se va termina de Moş Nicolae VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul orădean thurzo zoltan va cânta neîntrerupt până în zorii zilei de Moş Nicolae FOTO: Facebook
Pianistul orădean thurzo zoltan va cânta neîntrerupt până în zorii zilei de Moş Nicolae FOTO: Facebook

Unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti orădeni, Thurzó Zoltán, a început un concert maraton lung de 130 de ore, cu intenţia de a intra în Cartea Recordurilor şi de a doborî recordul unui artist indian care, în 2015, a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Concertul pianistului orădean a început marţi dimineaţa la ora 8, în sala festivă a Universităţii Creştine Partium, cu imnul României, imnul Ungariei - el având şi cetăţenie maghiară - şi un cântec reformat, ca o formă de respect pentru gazdele lui de la Universitatea Partium.

Regulile Guinness World Records prevăd că, între piese, artistul are dreptul la o pauză de 30 de secunde iar pentru fiecare oră cântată, primeşte 5 minute de pauză. Orădeanul plănuieşte să cânte fără oprire în primele 2 zile, pentru a putea acumula timp suficient pentru somn. Alături de pianist vor fi în sală partenera lui de viaţă, căţelul celor doi dar şi o serie de voluntari care să-i acorde ajutor, la nevoie. 

Concertul este accesibil şi publicului, care poate intra în sală în fiecare zi, între orele  8 şi 20, cu condiţia să prezinte un certificat verde Covid. Spectatorii vor mai fi martorii unui record căci artistul va interpreta toate sonatele lui Mozart, ceea ce, până acum, nu a făcut-o niciun pianist român. 

Din cauza pandemiei de Covid-19, maratonul nu va fi supravegheat de vreun arbitru Guinness World Records, ci va fi filmat integral, cu patru camere, imaginile urmând să fie vizionate ulterior de oficiali. Cei interesaţi pot să  urmărească şi online maratonul pianistic, pe pagina oficială de Facebook a artistului

Familie de muzicieni

În vârstă de 38 ani, pianistul Thurzó Zoltán s-a născut şi a crescut în familie de muzicieni. Bunicul din partea mamei a fost Thurzó Sándor (1920-2009), un celebru violonist şi istoric muzicolog, bunica, Tyukodi Margit, a fost cântăreaţă de operă, mama lui, Margit Terézia, a cântat la flaut, pian şi vioară, iar fratele ei, Sándor József, este violonist. 

Zoltán a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani, iar după nici un an a avut primul concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, apoi secţia de pian din cadrul Universităţii Oradea, cântând încă din timpul studenţiei cu maeştri renumiţi precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim. 

Este singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte. De altfel, la spectacolele orădeanului, peste 1000 până acum, sălile sunt întotdeaune pline căci concertele sunt interactive, artistul vorbindu-le spectatorilor despre piese, despre compozitori, curiozităţi şi lucruri inedite pentru a-i face să înteleagă şi să iubească muzica. 

Muzeu al muzicii în Oradea

Thurzó Zoltán nu este doar un artist. El a înfiinţat în 2009 Asociaţia de Artă „Classic Arts”, având ca scop sprijinirea şi protejarea artiştilor tineri şi talentaţi, iar în prezent strânge bani pentru a înfiinţa în Oradea un muzeu al muzicii, visul bunicului său. 

Familia sa a început aproape în urmă cu 100 ani să adune documente şi obiecte legate de istoria muzicii orădene, având în total peste 18.000 de piese care ar putea fi expuse, inclusiv o vioară folosită în 1760, la concertul pe care compozitorul austriac Michael Haydn l-a condus la Palatul Romano-Catolic din Oradea, dar şi toate manuscrisele originale ale compozitorului Bartók Béla. 

Vă recomandăm şi: 

Un manuscris de lucru pentru teoria relativităţii a lui Einstein a fost vândut pentru 11 milioane de euro

Uriah Heep marchează jumătate de secol printr-un concert la Bucureşti

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite