Olandezii dau primii alarma împotriva ţigărilor electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările electronice atrag tinerii prin aspectul lor FOTO Arhivă
Ţigările electronice atrag tinerii prin aspectul lor FOTO Arhivă

Ministerul Sănătăţii din Olanda a emis un avertisment cu privire la posibilele riscuri ale ţigărilor electronice, anunţând restricţionări dure ale etichetării acestor ţigări, chiar înainte de intrarea în vigoare a legilor europene.

Iniţiativa olandezilor este o reacţie la o analiză ştiinţifică realizată de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, principala organizaţie care are un cuvânt de spus în guvernul olandez în ceea ce priveşte sănătatea publică. Institutul se declară îngrijorat de lipsa dovezilor a posibilelor efecte a ţigărilor electronice asupra sănătăţii şi spune că, drept o măsură de precauţie, nu ar trebui folosite de femeile însărcinate sau în apropierea copiilor.

Ţigară obişnuită sau ţigară electronică?

Unii experţi în sănătate susţin că ţigările electronice (tubuleţele de metal alimentate de baterii care transformă un lichid ce conţine nicotină în vapori) pot fi răspunsul la renunţarea la fumat a milioane de fumători, scăpând astfel de riscurile asupra sănătăţii din partea ţigărilor obişnuite, notează „Reuters“.

Tutunul cauzează cancer la plămâni şi alte boli respiratorii cronice şi este unul dintre principalii vinovaţi ai bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Din cauza tutunului mor anual peste şase milioane de oameni, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că acest număr va depăşi opt milioane până în 2030 dacă nu se va face ceva urgent pentru a opri oamenii să fumeze.

Însă aceste ţigări electronice sunt departe de a fi acceptate la nivel mondial ca o alternativă sănătoasă la ţigările obişnuite. Unii critici sunt îngrijoraţi că ţigările electronice nu vor vindeca dependenţa de nicotină şi că pot reprezenta un impuls către ţigările convenţionale, mai ales că piaţa acestor ţigări electronice este în creştere rapidă şi nu prea este ţinută sub control de regulamente şi legi.

Institutul olandez recomandă şi interzicerea aromelor şi potenţiatorilor de aromă din ţigările electronice care conţin nicotină, deoarece pot atrage inclusiv copiii. Ministrul Sănătăţii din Olanda, citând descoperirile Institutului, a susţinut că ţigările electronice dau la fel de multă dependenţă ca ţigările obişnuite tocmai pentru că au un conţinut ridicat de nicotină, „plus că nu există nicio dovadă că aceste ţigări îi ajută pe oameni să se lase de fumat, după cum susţin producătorii“, adaugă Martin Van Rijn, ministrul Sănătăţii din Olanda.

Nu există dovezi ştiinţifice suficiente pentru a putea spune dacă toxinele din aerul expirat la fumarea acestor ţigări este periculos pentru ceilalţi“, notează Van Rijn într-o scrisoare adresată Parlamentului olandez. 

„Înaintea regulamentelor impuse de Uniunea Europeană, voi lua personal măsuri în legislaţia naţională cu privire la reclama, la siguranţa, la calitatea şi la etichetarea ţigărilor electronice“, continuă ministrul în scrisoarea citată de „Reuters“. Cercetările vor continua la Institutul Naţional olandez pentru Sănătatea Publică, pentru a se afla mai multe despre ţigările electronice.

Ţigările electronice: culori ţipătoare şi bijuterii

Aceste avertismente din partea guvernului olandez au apărut ca urmare a declaraţiei Guvernului britanic în care se stipula că va forţa companiile producătoare de tutun să renunţe la pachetele de ţigări cu logo-ul companiei pe ele în încercarea de a reduce numărul de copii atraşi de fumat din cauza pachetelor de ţigări colorate şi atrăgătoare.

Institutul olandez a notat pe website-ul său în cursul săptămânii trecute că ţigările electronice sunt din ce în ce mai atractive pentru tineri din cauza culorilor aprinse, a luminiţelor şi a asemănării lor cu bijuteriile. 

Între 11 şi 18% dintre fumătorii olandezi au încercat ţigările electronice, iar 5% au mărturisit că folosesc ţigara electronică cu regularitate. Se estimează că, la nivel mondial, piaţa ţigărilor electronice a înregistrat peste două miliarde de dolari anul trecut (1,50 miliarde de euro), în Statele Unite ale Americii înregistrându-se un sfert din această sumă.

Companiile producătoare de tutun se reorientează pentru profit: ţigările electronice

Toate companiile producătoare de ţigări investesc în producerea ţigărilor electronice, analiştii prezicând că, în următorii zece ani, vânzările de ţigări electronice vor depăşi în vânzări ţigările convenţionale.

Câteva ţări au interzis complet aceste ţigări, cum ar fi Brazilia, Norvegia şi Singapore, iar alte state au ales diverse grade de controlare a lor, cum ar fi limitarea reclamelor şi interzicerea utilizării  lor în locurile publice.

Marile companii producătoare de tutun se confruntă cu declinul în vânzări din cauza intensificării restricţiilor şi a consumatorilor din ce în ce mai conştienţi de riscurile enorme pentru sănătate, dar şi din cauza contrabandei şi declinului economic. 

De exemplu, „Phillip Morris International Inc“, producătorul ţigărilor Marlboro, a declarat luna trecută că plănuieşte să se implice în producerea ţigărilor electronice de anul viitor, acest domeniu fiind „cea mai bună posibilitate de profit“. „Imperial Tobacco Group“ doreşte lansarea a două modele de ţigări electronice în următorul an, conchide „Reuters“.


Citeşte şi:

Prin ce metode se lasă românii definitiv de fumat. Ţigările light, slim şi electronice, păcăleli de marketing

Pentru a avea succes, cel mai mult contează să nu înlocuieşti ţigara cu nimic altceva, nici măcar cu mentosane, au spus majoritatea foştilor fumători cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, care a fost marcată joi, 21 noiembrie.

FOTO Ţigara electronică: moft sau medicament? Ce spun specialiştii

Ţigara electronică a căpătat în ultimii ani din ce în ce mai mulţi adepţi care o consideră o modalitate mai ieftină şi mai sănătoasă de a renunţa la fumatul clasic. Acest argument nu a convins medicii, care sunt sceptici cu privire la siguranţa produsului.

Ţigările electronice pot produce formaldehidă, substanţă cu efect cancerigen demonstrat

E-ţigările, care au luat având în ultimii ani, pot răspândi molecule toxice în cantităţi care le depăşesc chiar pe cele din ţigările clasice, arată un studiu recent.

10 mituri despre renunţarea la fumat

Numărul enorm de fumători la nivel mondial explică varietatea de mituri ce au luat naştere în legătură cu renunţarea la viciu. În plus, industria ţigărilor este una extrem de profitabilă, aşa că unele mituri vin chiar de la producători.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite