Inventatorul ţigării electronice avertizează că multe dispozitive de pe piaţă pot fi nocive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hon Lik a brevetat ţigara electronică dintr-o nevoie personală de a găsi alternativa sănătoasă a ţigării clasice FOTO Nicolas Sridi, pentru „Sciences et Avenir“.
Hon Lik a brevetat ţigara electronică dintr-o nevoie personală de a găsi alternativa sănătoasă a ţigării clasice FOTO Nicolas Sridi, pentru „Sciences et Avenir“.

Hon Lik, chimistul chinez care a inventat ţigara electronică în 2003, crede că este nevoie de un control foarte riguros al dispozitivelor de acest tip existente pe piaţa europeană şi americană, după cum reiese dintr-un interviu pe care l-a acordat recent publicaţiei franceze „Sciences et Avenir“.

„Astăzi, majoritatea producătorilor de ţigări electronice nu sunt nici specialişti în domeniul medical, nici nu deţin companii mari, internaţionale, ca să fie nevoiţi să respecte standardele stricte de calitate. Aşa se face că, în unele ţări, acestea au picat testele realizate de autorităţile sanitare. În mod normal, în invenţia mea, totul este controlabil: componentele, aditivii utilizaţi, temperatura de vaporizare...“, explică Hon Lik, inventatorul ţigării electronice, întrebat de reporterul „Sciences et Avenir“ cum comentează rezultatele studiilor recente care indică prezenţa unor substanţe nocive, precum metale grele şi formaldehidă în aceste dispozitive.

Cum a luat naştere ideea

Meseria de bază a chimistului Hon Lik este să descopere cele mai eficiente metode de administrare a medicamentelor astfel încât pacientul să beneficieze maxim de substanţele active. Aşa că nu i-a fost greu să creeze un dispozitiv prin care să inhaleze nicotină în acelaşi mod ca din ţigările clasice, teoretic fără efectele nocive ale acestora din urmă. Ideea a venit, deci, dintr-o nevoie personală a lui Lik, fumător înrăit care voia să se lase de ţigările clasice.

În 2001 a pus la punct un sistem pe o consolă de mari dimensiuni, folosind ca solvenţi aditivi alimentari. Pe vremea aceea, vaporizarea se făcea prin ultrasunete, dar picăturile care se formau erau prea mari pentru a da naştere unui fum asemănător cu acela de ţigară. „Într-un final, am optat pentru utilizarea unei rezistenţe care se încălzeşte şi oferă cele mai bune rezultate. Provocările au fost să reuşesc apoi să realizez dispozitivul mare în miniatură, în aşa fel încât să semene cu o ţigară clasică, să dozez corect nicotina şi să găsesc aromele potrivite pe bază de aditivi care să nu fie nocivi. Apoi am brevetat invenţia în 2003“, povesteşte Hon Lik.

Deşi se aştepta la un succes imediat cu acest dispozitiv, banii şi faima nu au venit decât mult mai târziu. „Eram naiv, credeam cu convingere că ţigara electronică va da pe spate piaţa şi va avea un succes rapid. Dar industria producătoare de ţigări clasice au simţit imediat concurenţa, autorităţile sanitare au fost foarte suspicioase, iar grupurile farmaceutice nu s-au arătat deloc interesate“, mărturiseşte Hon Lik.

Astăzi, la 10 ani de la brevetarea ţigării electronice, Hon Lik este milionar şi lucrează la noi dispozitive similare, cum este e-narghileaua, produs dedicat mai ales Orientului Mijlociu. 

Citeşte şi:

5 întrebări pe care să le pui medicului înainte de o operaţie

În cazul în care ai nevoie de o operaţie, există milioane de întrebări care îţi trec prin minte: dacă ceva nu o să meargă bine, cât timp o să dureze recuperarea, oare merită să fac asta?

Moda mamelor-surogat din India. Care este situaţia mamelor purtătoare din România

India a devenit una dintre destinaţiile preferate ale cuplurilor cu probleme reproductive ce-şi doresc cu tot dinadinsul copii şi care sunt dispuse să plătească mame-surogat să le aducă pe lume urmaşii. Printre puţinele ţări din lume unde este legal să plăteşti o femeie să-ţi poarte copilul, India se află încă departe de reglementările clare şi de controlul strict pe care le presupune acest fenomen.

Doar un sfert din bărbaţii români cu probleme de prostată merg la medic. Complicaţiile fac tratamentul dificil

Cel mai adesea, adenomul de prostată apare la 55-60 de ani, dar manifestările specifice se pot instala mult mai devreme, în jurul vârstei de 30 de ani, avertizează specialiştii cu ocazia Săptămânii Europene a Urologiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite