O nouă terapie pentru cancerul de piele, descoperită de cercetătorii britanici
0Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit o nouă terapie, cu ajutorul căreia pot fi ucise celulele melanomului, cu puține efecte secundare toxice. Deși se fac mari progrese, specialiștii avertizează că încă nu există un tratament.
Numărul cazurilor de melanom s-a triplat în Marea Britanie de la începutul anilor 1990, iar oamenii de știință prevăd că numărul cazurilor de cancer de piele vor fi în continuă creștere, notează The Guardian.
Acest tipul de cancer, cândva destul de rar în Marea Britanie, este acum al cincilea cel mai frecvent.
Potrivit celor mai recente estimări ale oamenilor de știință, cazurile ar putea crește cu încă 50%, în următorii 20 de ani.
Impactul cel mai mare al bolii se observă în rândul adulților de 55 de ani și peste. Rata cazurilor în această grupă de vârstă a crescut cu 195%, din anii 1990, potrivit celor mai recente cifre, furnizate de Cancer Research UK. Cauza principală ar fi băile de soare excesive, la temperaturi și ore nepotrivite.
Diagnosticele și tratamentele timpurii pentru cancerul de piele reduc decesele, dar oamenii de știință spun că devine urgent să se dezvolte noi terapii, în special tehnici de neutralizare a melanoamelor, care se transformă în metastaze și se răspândesc de pe pielea unui pacient și în alte părți ale corpului.
„Facem progrese, dar încă nu suntem în stadiul în care avem un leac. Cu toate acestea, am descoperit, recent, un proces foarte promițător care sperăm că ar putea deveni o modalitate eficientă de a trata cancerul de piele metastatic”, afirmă profesorul de biologie celulară, Dot Bennett, de la Institutul de Cercetare în Științe Moleculare și Clinice, St. George’s, Universitatea din Londra.
Ce ar presupune noul tratament
Noua tehnică a dezvoltat crearea unei substanțe chimice – numită peptidă care pătrunde în celule – și care poate ucide celulele melanomului în mod eficient și selectiv, având în același timp puține efecte secundare toxice.
„Am fost foarte surprinși de eficacitatea sa. Deși trebuie făcută multă muncă suplimentară, înainte de a ne putea gândi să-l folosim pe pacienți umani, rezultatele actuale sunt promițătoare”, a adăugat Dot Bennett.
Melanoamele sunt legate de diviziunea celulelor pielii. Uneori, după o singură mutație, aceasta poate produce alunițe.
„Cu toate acestea, după un anumit număr de diviziuni, un mecanism de apărare numit senescență celulară oprește acest proces, iar creșterea aluniței se oprește. Deci te poți gândi la o aluniță ca la un cancer evitat. Dacă nu ar fi fost încetat, s-ar fi dezvoltat și s-ar fi răspândit”, a mai explicat Bennett.
Problema este că, uneori, apar mutații suplimentare într-o celulă și procesul de închidere a diviziunii acesteia încetează să funcționeze. Rezultatul este melanomul, iar toate mutațiile implicate pot fi declanșate de radiațiile ultraviolete (UV). Soarele este o sursă cheie de radiații UV și expunerea fără o protecție adecvată nu numai că produce arsuri ale pielii, ci poate declanșa un melanom. În multe cazuri, intervenția chirurgicală sau radioterapia pot opri boala.
Cu toate acestea, există și acele cazuri în care cancerul de piele se poate metastaza și se poate răspândi la alte organe, înainte de a fi observat.
Această formă a fost în centrul cercetării de către Bennett și echipa sa, care au primit finantare comună de la Cancer Research UK și British Skin Foundation. Aceștia au lucrat cu o proteină, cunoscută sub numele de p16, despre care se știa deja că poate suprima dezvoltarea tumorii, dar și pe o mică parte activă a p16, numită peptidă.
„Am făcut o serie de modificări peptidei, pe care cercetările anterioare ale altor oameni de știință au arătat că ar putea fi eficiente și i-ar permite să pătrundă în celule, apoi am adăugat peptida la liniile celulare de melanom în laborator”, a spus Bennett săptămâna trecută.
Rezultatele ar fi fost mai mult decât favorabile.
„Rezultatele au fost surprinzătoare. Ne așteptam ca peptida să oprească divizarea celulelor canceroase. De fapt, le-a ucis. Mai mult, nu a ucis celulele normale”, a continuat el.
La fel ca multe alte tipuri de cancer, stadiul în care este identificat melanomul este crucial pentru perspectivele de supraviețuire ale pacientului. Cu cât diagnosticul este pus mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun, după cum Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK, a declarat pentru Observer.
„Mai mulți oameni ca niciodată supraviețuiesc cancerului de piele, dar rămâne un decalaj critic în supraviețuire între persoanele diagnosticate în stadii incipiente, comparativ cu cele diagnosticate mai târziu. Peptida legată de p16 oferă o nouă abordare promițătoare pentru acei pacienți diagnosticați cu boală metastatică”, susține ea.