Când devin alunițele o problemă de sănătate
0Dintre toate tipurile de cancer de piele, melanomul malign este asociat cu prezența alunițelor. Există însă mai multe tipuri de alunițe, cunoscute în termeni medicali dub deumirea de nevi melanocitari (pigmentari) și nu toate sunt periculoase.

Alunițele, în funcție de tipurile de piele
Apariția acestor nevi pigmentari este determinat în funcție de tipul de piele. Medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard a făcut clasificarea a 6 tipuri de piele, în anul 1975.
Tipul I
Pielea este foarte albă (ivorie), cu tendință spre pistrui. Părul este roșcat sau blond deschis, iar ochii au nuanțe deschise de verde, albastru sau cenusiu;
Reacția la soare: Are cel mai mare risc de arsuri solare, nu se bronzează niciodată, doar se irită.
Tipul II
Pielea are nuanțe de alb-bej, cu puțini pistrui sau deloc. Părul este deschis la culoare (blond sau șaten), iar ochii sunt verzi sau căprui deschis.
Reacția la soare: Apar destul de des arsurile solare. Epiderma se bronzează rar și doar în anumite condiții. Sensibilitatea la razele UV este, de asemenea, crescută.
Tipul III
Pielea este de culoare bej, fără pistrui. Părul este castaniu și ochii căprui.
Reacția la soare: Această piele se poate bronza mai ușor. Dacă se exagerează cu expunerea la soare pot apărea arsuri moderate, însă epiderma are o sensibilitate redusă la lumină și raze UV.
Tipul IV
Pielea este măslinie (creolă). Părul și ochii sunt închiși la culoare.
Reacția la soare: Pielea se bronzează ușor, rareori apar arsurile solare chiar și în cazul supraexpunerii.
Tipul V
Pielea este închisă la culoare (mulatră), la fel ochii și părul.
Reacția la soare: Se bronzează ușor, foarte rar apar arsurile solare și epiderma nu este sensibilă la lumină sau raze UV.
Tipul VI
Pielea este foarte închisă la culoare (are pigmentul cel mai întunecat), specifică persoanelor din Africa. Părul este negru, iar ochii la fel, ori căprui închis.
Reacția la soare: Pielea nu se arde niciodată și nu are nicio sensibilitate la soare, lumină sau radiații UV.
Care alunițe sunt periculoase
Alunițele apar, în general, la persoanele cu tipul de piele I, II sau III, fiind mai rare în cazul persoanelor cu pielea neagră. Diferă în pivința formei, culorii și mărimii. O aluniță obișnuită nu ar trebui să depășească diametrul de 6mm.
Alunițele congenitale, prezente încă de la naștere și cauzate de melanocitele de la nivelul dermului, epidermului sau a amandurora. Ele se mai numesc și „semne din naștere”. Ar trebui monitorizare în perioada adolescenței și a maturității, întrucât de pot transforma în melanom.
Alunițele dobândite sunt cele care pot apărea oricând pe perioada vieții, din cauza expunerii la soare. Majoritatea sunt inofensive, dar asta nu înseamnă că nu pot deveni canceroase.
Cele cu forme regulate nu ar trebui să ridice probleme, decât dacă își schimbă forma brusc. Există, de asemenea, alunițe displastice sau atipice, care au o formă neregulată, sau juncționale, care apar din cauza unei acumulări a melanocitelor în punctul de întalnire dintre derm si epiderm. Acestea sunt foarte putin umflate.
Problemele pot apărea în momentul în care alunițele sunt declanșate de melanomul malign. Medicii ne avertizează că un melanom se poate ascunde sub aspectul unei alunițe normale, iar diferența poate fi făcută doar de o consultație de specialitate.
Persoanele cu pielea foarte deschisă prezintă cel mai mare risc, acestea având și cel mai mare număr de alunițe. În funcție de celula de origine, există două tipuri principale de cancer cutanat epidermic: carcinoame și melanom.
Melanomul este una dintre cele mai agresive tumori umane. Dintre toate tipurile de cancer de piele, melanomul malign este asociat cu prezența alunițelor. Melanomul malign devine o boală letală, dacă nu este depistată în stadiul incipient.
Specialiștii recomandă examinarea alunitelor o dată pe an și ori de câte ori sunt observate modificări neobișnuite ale acestora.