Nou test pentru depistarea virusului papiloma uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitor, 14 tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) care predispun la cancer de col uterin vor putea fi depistate cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generaţie creat de oamenii de ştiinţă de la laboratoarele Roche.

El poate identifica cu precizie genotipurile 16 şi 18 ale papilomavirusului uman, responsabile de peste 70 la sută din carcinoamele de la acest nivel.

În cadrul unui eşantion de 47.000 de voluntare, testul, denumit cobas 4800 HPV, a depistat genotipurile HPV 16 şi 18 la una dintre zece femei de peste 30 de ani. În prealabil însă, voluntarele realizaseră testul Babeş-Papanicolau, iar rezultatele indicaseră absenţa tulpinilor HPV responsabile de apariţia cancerului.

„Screeningul pentru cele două genotipuri cu gradul cel mai ridicat de risc (HPV 16 şi 18) vine ca o completare a testului Babeş-Papanicolau şi oferă informaţii predictive cu privire la riscul unei femei de a avea modificări precanceroase sau chiar cancer", explică dr Jason Wright de la Universitatea din Columbia. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite