Noi întrebuințări pentru medicamentele de slăbit. Cum ar putea fi folosite în viitor

0
Publicat:

Noua clasă de medicamente pentru pierderea în greutate ar putea transforma sistemul de sănătate din America și nu numai. Aceste noi tratamente ar putea fi folosite pentru tratarea dependenței de subsanțe, scrie Reuters.

Medicamentele pentru slăbit ar putea fi folosite pentru a trata dependenta
Medicamentele pentru slăbit ar putea fi folosite pentru a trata dependenta

Săptămâna aceasta a avut loc la Chicago conferința Reuters Events Total Health, iar acolo s-a discutat utilizarea noului tip de medicamente pentru slăbit și pentru tratarea adicțiilor

Administrația americană pentru alimente și medicamente a declarat miercuri că Eli Lilly ar putea începe să vândă medicamentul său tirzepatidă pentru pierderea în greutate, devenind astfel al doilea medicament pentru obezitate dintr-o clasă cunoscută sub numele de GLP-1. Medicamentul, Zepbound, este deja vândut sub denumirea comercială Mounjaro ca tratament pentru diabetul de tip 2, în SUA. În schimb, în Marea Britanie acest medicament nu a primit încă aprobarea de la Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate și nu se știe când va intra pe această piață. 

Un alt medicament pentru obezitate și diabet, devenit deja celebru, este Wegovy de la Novo Nordisk, sau semaglutide, care a fost aprobat pentru obezitate în 2021 și este vândut sub denumirea Ozempic pentru diabet. 

 Și alte companii farmaceutice au intrat în cursa pentru dezvoltarea unor astfel de medicamente care imită acțiunea hormonului GLP-1 pentru a regla glicemia, a încetini digestia și a suprima pofta de mâncare. 

 Cum funcționează medicamentele pentru slăbit 

Cercetările asupra efectelor medicamentului Ozempic arată că acesta duce la o pierdere în greutate de 15% pe parcursul a 68 de săptămâni.

Medicamentul de la Eli Lilly care vizează un hormon numit GIP, a dus la o pierdere în greutate de peste 22% pe parcursul a 72 de săptămâni. 

"Acest lucru deschide cu adevărat noi oportunități spectaculoase în ceea ce privește controlul regiunii de sațietate din creier, dar și alte regiuni în care ar putea fi controlată dependența", a subliniat Lawrence Tabak, director adjunct principal la Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH), în timpul unui interviu acordat miercuri la Total Health. 

Acesta a declarat că studiile sunt  „în curs de desfășurare”, iar medicamentele pot provoca efecte secundare, dar "deschid un nou set de posibilități pentru a controla lucruri precum obezitatea, metabolismul în general, poate și alte afecțiuni care creează dependență". 

 Farmaciile se confruntă cu o „cerere enormă” pentru  pentru GLP-1 în America. Dar și pe piața europeană astfel de medicamente de slăbit sunt foarte căutate, unele dintre ele fiind chiar contrafăcute. 

 Deși în acest moment prețurile pentru astfel de medicamente ajung în SUA la peste 1.000 de dolari pe lună, cu timpul acestea pot costa mai puțin. De asemenea, directorul adjunct al  Institutului de Sănătate din SUA spunea că folosirea medicamentelor de slăbit poate reduce costurile generale ale asistenței medicale, conform Reuters. 

Dacă reușiți să controlați mai bine obezitatea în această țară, economiile la final, datorită reducerii bolilor cardiovasculare și apoi a afecțiunilor conexe, vor fi destul de mari”, a spus Lawrence Tabak.  

Adicțiile devin probleme serioase pentru societatea din zilele noastre. Fie că vorbim de dependența de droguri, de alimente nesănătoase sau de rețele de socializare, persoanele sunt mai predispuse la astfel de adicții și este nevoie de soluții. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite