Ministrul Sănătății, un susținător al asigurărilor complementare de sănătate. „Pot să aducă bani noi în sistem”

0
Publicat:

Asigurările de sănătate pot să aducă bani noi în sistem şi să ducă şi la un alt tip de abordare în ceea ce priveşte asistenţa medicală, fie în spitalele publice, fie în cele private, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

MInistrul Sănătății susține asigurările complementare de sănătate FOTO arhivă Adevărul
MInistrul Sănătății susține asigurările complementare de sănătate FOTO arhivă Adevărul

„Cred că asigurările complementare pot să aducă bani noi în sistem, să ducă şi la un alt tip de abordare în ceea ce priveşte asistenţa medicală, fie în spitalele publice, fie în spitale private.

Pentru că ceea ce a existat ca discuţie în spaţiul public ca şi România, de exemplu, spitalele publice să poată să aibă un pachet de servicii care pot fi acordate după programul de lucru sau să poţi să îţi alegi medicul curant şi aşa mai departe şi aceste servicii care ar putea fi oferite în spitale publice tot aşa ar putea să fie rezultatul unui pachet complementar de asigurări, iar acest pachet de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau de unul privat. (...)

Asta am dori să dezvoltăm. Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru, spitale din Israel fac exact acelaşi lucru.

Şi asta cred că este dezvoltarea sănătoasă care duce şi la închiderea dezbaterii legate de persoanele care profesează în domeniul care lucrează, în domeniul public sau privat sau în amândouă locurile, dacă îi oferă unui specialist posibilitatea să profeseze după program în unitatea sanitară în care el funcţionează în mod obişnuit.

Chiar dacă este publică, poate să câştige bani în plus. Lucrul acesta poate aduce beneficii şi spitalului prin faptul că se poate dezvolta, renova, face investiţii. Cred că este o abordare pe care am putea să o luăm în considerare", a explicat ministrul.

El a spus că este un susţinător al asigurărilor complementare de sănătate.

„Eu sunt un susţinător al acestor asigurări (n.r. asigurări complementare). Am avut discuţii cu numeroşi operatori economici sau cu societăţi care fac astfel de asigurări şi o sumă de bani deductibilă care poate fi folosită pentru aceste asigurări cred că este folosită în mică măsură", a susţinut ministrul.

Potrivit acestuia, în România s-au extins abonamentele la servicii de sănătate pe care le oferă diverşi furnizori privaţi.

„Ce s-au extins foarte mult la noi sunt abonamentele la serviciile de sănătate pe care le oferă diverşi furnizori privaţi, însă asigurările care ar putea să ofere, pe de o parte, servicii oarecum preferenţiale şi un lucru care în România nu este foarte tare împământenit, dar care este în multe alte ţări, de exemplu listele de aşteptare sunt mult mai scurte pentru cei care au pachet complementar de asigurări sunt foarte puţin dezvoltate", a mai arătat Rafila. 

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite