Ghid cu informaţii utile pentru turişti. Ce cheltuieli pot fi absorbite printr-o asigurare de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a lansat, vineri, un Ghid cu informaţii utile despre cum îţi poţi asigura o vacanţă liniştită, pentru a veni în sprijinul celor care au în plan o călătorie.

„Redeschiderea graniţelor pentru turişti şi relaxarea măsurilor de călătorie în mai multe ţări presupun, totodată, riscuri specifice la care pot fi expuşi turiştii, precum intervenţii medicale, anularea călătoriilor, pierderea bagajelor sau a documentelor şi multe altele.

Pentru a veni în sprijinul celor care au în plan o călătorie, UNSAR lansează astăzi, împreună cu ANAT - Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România, un Ghid cu informaţii utile despre cum îţi poţi asigura o vacanţă liniştită. Indiferent de frecvenţa călătoriilor, o asigurare poate reduce riscul pierderilor financiare, în cazul în care lucrurile nu merg conform planului", se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, chiar şi în contextul pandemiei de COVID-19 din 2020, companiile de asigurare Membre UNSAR au plătit despăgubiri depeste 24,5 milioane lei, din care 22,6 milioane lei pentru cheltuieli medicale, iar restul pentru acoperirea unor riscuri precumanularea călătoriei (storno), problemele cu bagajele, răspunderea civilă, pierderea documentelor, întreruperea călătoriei etc. 

Comparativ, în 2019 au fost achitate daune de aproximativ 32 milioane lei, dintre care peste 29,7 milioane lei pentru cheltuieli medicale. Astfel, chiar şi în condiţiile în care numărul poliţelor încheiate de români s-a redus în 2020 faţă de 2019 (de la 485.210 poliţe în 2019, la 370.428 în 2020), iar valoarea totală a primelor brute subscrise s-a înjumătăţit, impactul riscurilor asupra turiştilor s-a menţinut aproape constant.

„Aceste cifre ne arată cât de important este ca turiştii să încheie o asigurare medicală de călătorie care să poată absorbi anumite cheltuieli neplanificate. Fie că este vorba de un zbor pierdut, de o problemă medicală gravă în străinătate sau pe teritoriul României sau de ivirea unei situaţii imprevizibile care ne împiedică să plecăm în vacanţă, asigurarea de călătorie poate reprezenta o plasă de siguranţă pentru turişti. 

În acelaşi timp, le recomandăm tuturor să se informeze din surse sigure înainte de încheierea unei poliţe de asigurare – demersul comun al UNSAR şi ANAT reprezentând încă un pas înainte în ceea ce priveşte educaţia financiară”, a declarat Adrian MARIN, Preşedinte, UNSAR.

Există mai multe tipuri de asigurări de călătorie disponibile, de la poliţe de bază care acoperă cheltuielile medicale pentru asistenţă medicală, consultaţii şi tratamente medicale, intervenţii în caz de urgenţă, până la poliţe mai complexe care pot acoperi asigurarea documentelor, bagajelor, sporturi de agrement, rambursarea contravalorii pachetelor turistice în cazul anulării călătoriei etc.

De asemenea, pot fi acoperite şi cheltuielile medicale şi de repatriere aferente îmbolnăvirii cu COVID-19, conform condiţiilor speciale agreate la nivelul fiecărei societăţi de asigurare. 

Ghidul informativ poate fi consultat aici.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite